Μιχ. Κατρίνης στο “Π”: Από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη λείπει η ανθρωπιά

Μιχ. Κατρίνης στο “Π”: Από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη λείπει η ανθρωπιά

Του
ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ
Βουλευτή Ηλείας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,
Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου


Παρά τη «μαγική εικόνα» που προσπάθησε να εμφανίσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, από τις 2.163 σελίδες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 γίνεται σαφές ότι πάσχει και στο πεδίο της αξιοπιστίας και στο πεδίο της ευθύνης. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτό.

Ο πρώτος είναι ότι βασίζεται σε αδικαιολόγητες βεβαιότητες, αντίθετες με την αβεβαιότητα που επικρατεί στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ενώ μέχρι σήμερα τα στοιχεία εκτέλεσης των προηγούμενων προϋπολογισμών της δείχνουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ αρχικών εκτιμήσεων και τελικού απολογισμού. Η κυβέρνηση, δηλαδή, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ για το 2024 κατά 2,9%, τη στιγμή που η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εγχώριων τραπεζών και διεθνών επενδυτικών οίκων είναι αισθητά χαμηλότερη και ενώ οι οικονομίες της Ευρωζώνης, με τις οποίες συνδέεται στενά η χώρα μας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πρόκειται για προϋπολογισμό από τον οποίο απουσιάζουν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καίνε τους συμπολίτες μας, όπως η ακρίβεια και το τεράστιο ιδιωτικό χρέος, που ξεπερνά τα 270 δισ. ευρώ, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων. Μια από αυτές είναι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, όπως έχει γίνει με επιτυχημένο τρόπο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μειώνοντας τον πληθωρισμό των τροφίμων κατά περισσότερο από 16 μονάδες το 2023.

Γιατί, όμως, η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ένα τέτοιο μέτρο όταν ο πληθωρισμός των τροφίμων «τρέχει» με ρυθμό 9%, ενώ σωρευτικά οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί πάνω από 31% από το 2020 και το «πάρτι» της αισχροκέρδειας συνεχίζεται, χωρίς να γίνονται επί δύο χρόνια ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά; Γιατί, αν το έκανε, θα αποκαλυπτόταν η αποτυχία της στη δημοσιονομική διαχείριση και στη φορολογική πολιτική, αφού πάνω από το 60% των φορολογικών της εσόδων βασίζεται στους έμμεσους φόρους, οι οποίοι πλήττουν κυρίως τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη, ενώ η επιβάρυνση για τους λίγους και πολύ εύπορους είναι ασήμαντη. Σε αυτούς η κυβέρνηση έχει προσφέρει μειώσεις φόρων σε μερίσματα, μεγάλη ακίνητη περιουσία, συγκέντρωση κεφαλαίων, χρηματιστηριακές συναλλαγές και επιχειρηματικά ομόλογα, ενώ οι ενδοομιλικές συναλλαγές που «εξαφανίζουν» τα κέρδη βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Από την άλλη, ο κεφαλικός φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες αποκαλύπτει την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και διαψεύδει την προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα επιβάλει κανέναν νέο φόρο, όπως και την προειδοποίησή του ότι η κυβέρνηση έχει την τεχνογνωσία να συλλάβει και να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Πού πήγε αυτή η τεχνογνωσία, τελικά; Εξαφανίστηκε; Ή απλώς ενεργοποιήθηκε η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης, που την απέκρυψε προεκλογικά; Ποια είναι αυτή; Η υλοποίηση των κατευθύνσεων της έκθεσης Πισσαρίδη για τη δημιουργία μιας οικονομίας χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν αντλεί έσοδα από τα υπερκέρδη των τραπεζών, που οφείλονται στις υψηλές προμήθειες και στην υψηλή διαφορά επιτοκίου χορηγήσεων και καταθέσεων, ενώ τους παρέχει και εγγυήσεις για να μειώσουν λογιστικά τα «κόκκινα» δάνεια που μεταφέρονται στα funds, την ώρα που το ιδιωτικό χρέος των δανειοληπτών εξακολουθεί να υπερβαίνει τα 270 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι από τον προϋπολογισμό λείπει η ανθρωπιά και ότι η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη και υπεύθυνη πρόταση διακυβέρνησης, που να έχει προτεραιότητα την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή και να αγκαλιάζει όλους όσοι αισθάνονται σήμερα ότι είναι «εκτός των τειχών» ή ότι είναι αόρατοι για την κυβέρνηση. Αυτή είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που έχει ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις και διεκδικεί να εκφράσει αυτές τις δυνάμεις στην πορεία αναγέννησης της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ