Κ. Γεράκη στο “Π”: Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι

Κ. Γεράκη στο “Π”: Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι

Της
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΡΑΚΗ
Υπεύθυνης της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ
για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και των Προσφύγων


Ρεσιτάλ υποκρισίας και κυνισμού ήταν η εσωκομματική «κόντρα» της ΝΔ, όπως και η συνολικότερη συζήτηση που ξεδιπλώθηκε για την τροπολογία σχετικά με τη νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για τρία τουλάχιστον χρόνια.

Κατ’ αρχάς, ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου σχεδιασμού δεν είναι καινοφανής. Στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η «κάνουλα» των λεγόμενων μεταναστευτικών ροών ανοιγοκλείνει ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτή είναι η πεμπτουσία της διαχείρισης του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού στον καπιταλισμό, που γεννά τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Η κοσμοπολίτικη και η εθνικιστική μορφή διαχείρισής του είναι όψεις του ίδιου νομίσματος και εκφράζουν τη μεγάλη άλυτη αντίθεση του καπιταλισμού: Βόμβες, πόλεμος, αυταρχισμός, καταλήστευση των χωρών και εξαθλίωση από τη μια πλευρά, «εργαλειοποίηση» των θυμάτων αυτής της βαρβαρότητας από την άλλη πλευρά.

Στην ΕΕ των «δημοκρατικών αξιών» όλες οι αστικές κυβερνήσεις, νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, εφαρμόζουν ταυτόχρονα τόσο τις πολιτικές της άγριας καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων από τον πόλεμο και την εξαθλίωση όσο και τις πολιτικές των λεγόμενων «νόμιμων οδών» και της «λελογισμένης» μετανάστευσης για την εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού. Τέτοιες «οδοί» ανοίγονται και μέσα από τις διμερείς διακρατικές συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου με τρίτες χώρες, σαν αυτές που υπογράφει το ελληνικό αστικό κράτος. Αυτή ακριβώς η πολιτική ενισχύεται με το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους λαούς και για την προστασία των ξεριζωμένων.

Η επίμαχη τροπολογία προετοιμαζόταν εδώ και καιρό. Όλη την προηγούμενη περίοδο, τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης φιλοξενούσαν πλήθος δημοσιευμάτων και άρθρων για τα εργατικά χέρια που λείπουν, καθώς και για το «ελκυστικότερο» –όπως λέγεται– νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών διαμονής στις γειτονικές χώρες, όπως στην Ιταλία και στην Ισπανία. Ας μην ξεχνάμε τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Μετανάστευσης για 300.000 νομιμοποιήσεις, που «αποσύρθηκαν» κακήν κακώς. Σε αυτήν τη φάση, λοιπόν, το ελληνικό αστικό κράτος προχωράει σε έναν σχεδιασμό νομιμοποίησης των μεταναστών εργατών διότι έτσι επιβάλλει ο ανταγωνισμός για φθηνά εργατικά χέρια με τις άλλες καπιταλιστικές οικονομίες.

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν πολύ καλά και έχουν τεράστιες ευθύνες για την αθλιότητα σε βάρος χιλιάδων μεταναστών εργατών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας χωρίς χαρτιά, σε ένα καθεστώς ομηρίας, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Η τροπολογία, άλλωστε, συνιστά την πιο αποκαλυπτική ομολογία της γνώσης αυτής και των ευθυνών τους.

Το ΚΚΕ σταθερά μίλαγε για την ανάγκη νομιμοποίησης και προστασίας αυτών των «αόρατων» ανθρώπων, όλων των ξεριζωμένων που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης και κατοχύρωσης όλων των δικαιωμάτων τους. Γιατί παράνομοι είναι εξαιτίας της διαχρονικά άδικης και ρατσιστικής πολιτικής και των άδικων νόμων του αστικού κράτους. Πάνω σε αυτό το έδαφος αναπτύσσουν τη δράση τους και ανθούν τα κυκλώματα των διακινητών. Από την άγρια εκμετάλλευση των «παράνομων» και «αόρατων» θησαυρίζουν οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλοεργολάβοι, οι βιομήχανοι και άλλοι καπιταλιστές.

Ας σταματήσει, λοιπόν, επιτέλους η υποκρισία, ο κυνισμός και ο κάθε είδους ρατσισμός (άρρητος ή χυδαίος). Η χορήγηση αδειών διαμονής και η νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών είναι το ελάχιστο και στοιχειώδες μέτρο και γι’ αυτό το ΚΚΕ ψήφισε την τροπολογία. Το σύνολο των προβλημάτων, όμως, και η άγρια εκμετάλλευση των ξεριζωμένων παραμένουν και διογκώνονται. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του αρμόδιου υπουργού από το βήμα της Βουλής, ο οποίος είπε κυνικά: «Η νέα άδεια δεν δίνει κανένα δικαίωμα πέραν της πρόσβασης στην εργασία»! Οι ξεριζωμένοι, όμως, είναι άνθρωποι και όχι μηχανές! Προφανώς και πρέπει να έχουν δικαιώματα, όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε άνθρωπος στον 21ο αιώνα!

Γι’ αυτό το ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για να δυναμώσει η πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για πρόσβαση σε παροχές υγείας και παιδείας για τα παιδιά τους, για μεροκάματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ασφάλιση κ.ά. Η πείρα των εργατικών συνδικάτων στους κοινούς αγώνες ελλήνων και μεταναστών εργατών για δουλειά και ζωή με δικαιώματα είναι πολύτιμη. Αυτή η πείρα και οι αρχές του προλεταριακού διεθνισμού αποτελούν τον δικό μας οδηγό.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: rizospastis.gr


Σχολιάστε εδώ