Γρ. Κωνσταντέλλος στο “Π”: Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται μια ισχυρή, διεκδικητική ΚΕΔΕ

Γρ. Κωνσταντέλλος στο “Π”: Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται μια ισχυρή, διεκδικητική ΚΕΔΕ

Του
ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΥ
Δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης,
Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ


Σε λίγες ημέρες όσοι εκλέχθηκαν από τους συμπολίτες τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους και ξεκινάνε μια νέα δημοτική περίοδο με όρεξη για δουλειά και αστείρευτη διάθεση προσφοράς.

Οι νεοεκλεγέντες αλλά και όσοι ανανεώσαμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας έχουμε έναν κοινό στόχο, να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας, να δημιουργήσουμε στις πόλεις μας τις απαιτούμενες υποδομές και να τις θωρακίσουμε απέναντι σε κάθε κίνδυνο, να αντεπεξέλθουμε αποτελεσματικά στις προσδοκίες όλων των συμπολιτών μας.

Καλούμαστε, όμως, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτές σε ένα πολύ θολό και δύσκολο περιβάλλον, καθώς σήμερα ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης διανύει μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Οι δήμοι της χώρας δίνουν άνιση μάχη με τα προβλήματα, καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα, τους απαιτούμενους πόρους και την κατάλληλη θεσμική θωράκιση για την αποτελεσματική επίλυσή τους.

Κατά τη νέα δημοτική περίοδο, οι δημοτικές αρχές πρέπει να λειτουργήσουν υπό το βάρος μιας νέας νομοθεσίας, με την κατάργηση χρήσιμων και λειτουργικών νομικών προσώπων, να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος εργασίας, στο παράλογο και εξαντλητικό τέλος ταφής αλλά και στις αυξημένες δαπάνες που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, όταν οι θεσμοθετημένοι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού προς την τοπική αυτοδιοίκηση παραμένουν μειωμένοι κατά σχεδόν 50% από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ενδεικτικά αναφέρω πως, βάσει του νόμου 3852/2010, το 2023 οι δήμοι της χώρας όφειλαν να εισπράξουν περίπου 6,5 δισ. ευρώ και με επικαιροποιημένη νομοθέτηση έχει επιβληθεί πλαφόν στη χρηματοδότηση ύψους 3,75 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πολλοί δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν λειτουργικά ζητήματα με τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης, τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, τη ναυαγοσωστική κάλυψη στους παραλιακούς δήμους, που έχει δοθεί ως νέα αρμοδιότητα, χωρίς όμως την απαραίτητη χρηματοδότηση, αλλά και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων σε συχνότητα και ένταση έκτακτων καιρικών φαινομένων, με ανεπαρκείς δημοτικές υποδομές Πολιτικής Προστασίας. Οι μικροί νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ στο σύνολο των δήμων επικρατεί έντονο κλίμα ανασφάλειας.

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να δημιουργήσουμε άμεσα ισχυρούς και αποτελεσματικούς δήμους μέσω μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης. Μιας μεταρρύθμισης, όμως, που θα είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι ένα νομοθέτημα που θα συνταχθεί και θα ψηφιστεί από το κεντρικό κράτος χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν μέσω της μεταρρύθμισης οι συνθήκες αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας των τριών βαθμίδων διακυβέρνησης, των δήμων, των περιφερειών και του κεντρικού κράτους, ως ισότιμων εταίρων, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και δίκαιη κατανομή των πόρων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας οφείλει, λοιπόν, να ξεκινήσει μια περίοδο δυναμικών διεκδικήσεων, οι οποίες πρέπει να εκφραστούν και να επιτευχθούν μέσω της θεσμικής της εκπροσώπησης, των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η ΚΕΔΕ σήμερα δεν έχει την πολυτέλεια να είναι αδύναμη. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από ισχυρή, αποτελεσματική εκπροσώπηση, με στελέχη που διαθέτουν τις γνώσεις και τη θέληση, προτάσσοντας ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών και αξιών, να διεκδικήσουν και να συγκρουστούν, όταν αυτό απαιτείται, χωρίς να αναζητούν με τη συμμετοχή τους την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών ή να θυσιάζουν την ευημερία της τοπικής αυτοδιοίκησης στον βωμό του κομματικού συμφέροντος. Η ΚΕΔΕ δεν επιτρέπεται να εκφράζει ούτε κυβερνητικές ούτε αντικυβερνητικές απόψεις.

Με μοναδικό γνώμονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τα μεγαλύτερα που έρχονται το προσεχές διάστημα, συμμετέχουμε εκ νέου στα όργανα αυτά, έχοντας την πεποίθηση πως, με όπλα μας τη γνώση, τη θέληση και την ενότητα, θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για την επόμενη μέρα των δήμων της χώρας.

Όσοι έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε το κοινωνικό σύνολο και να υπηρετούμε τον θεσμό που είναι εγγύτερος στην κοινωνία οφείλουμε να αναζητούμε τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο να προσφέρουμε και όχι να επιδιώκουμε να προσποριζόμαστε πολιτικά οφέλη. Συμμετέχουμε για να δώσουμε, όχι για να πάρουμε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ