Και με λάθος χιλιοστά έγκυρες οι μεταβιβάσεις στα ακίνητα

Και με λάθος χιλιοστά έγκυρες οι μεταβιβάσεις στα ακίνητα

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν πλέον ελεύθερα, με τον νέο νόμο για το Κτηματολόγιο, που ψηφίζεται την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, να προβαίνουν σε μεταβιβάσεις των ιδιοκτησιών τους χωρίς να εξαρτώνται από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας. Στις πολυ­ώροφες πολυκατοικίες τα χιλιοστά επί του οικοπέδου που αντιστοιχούν σε όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, αποθήκες, καταστήματα κ.ά.) πρέπει να είναι 1.000 και όχι περισσότερα.

Σε χιλιάδες πολυκατοικίες, ό­μως, σε όλη την Ελλάδα το σύνολο των χιλιοστών των καταχωρισμένων ιδιοκτησιών στον ΚΑΕΚ του οικοπέδου ξεπερνάει τα 1.000, είτε από λάθη είτε από σκοπιμότητες στα επιμέρους συμβόλαια.
Αυτό έχει αποτέλεσμα, αφενός, να μην καταχωρίζονται οι ιδιοκτησίες στο Κτηματολόγιο και, αφετέρου, να μην μπορεί να γίνει η μεταβίβαση.

Αυτοί οι ιδιοκτήτες για να μπορέσουν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν το περιουσιακό τους στοιχείο, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, θα πρέπει να πείσουν όλους τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες να προβούν σε διόρθωση της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτιρίου. Αυτό, όμως, είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατον, καθώς πρέπει να υπογράψουν / συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας ή οι κληρονόμοι τους σε περίπτωση θανάτου.

Με τη νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε πρώτη φάση δεν θα λαμβάνεται υπόψη η υπέρβαση στο σύνολο των χιλιοστών. Έτσι, θα γίνεται η καταχώριση της ιδιοκτησίας στα κτηματολογικά βιβλία, άρα και η πώληση / μεταβίβαση, αλλά θα καταγράφεται στο σύστημα πως υ­πάρχει η εκκρεμότητα της τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ