Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις διατάξεις που ψήφισε πριν από έναν χρόνο

Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις διατάξεις που ψήφισε πριν από έναν χρόνο

• Θεατής στη διοχέτευση του μίσους από τα media

«Χαμένη στη μετάφραση» η κυβέρνηση όσον αφορά την οπαδική βία. Παραγνωρίζοντας τον ρόλο περιφερειακών – μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών και ιστοσελίδων με εμπρηστικό περιεχόμενο, επιτρέπει τη διάδοση της βίας μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους.

Στον ν. 4908/2022 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε συμπεριλάβει διατάξεις για την αποθάρρυνση της αναμετάδοσης της οπαδικής βίας από τα ΜΜΕ, αλλά οι διατάξεις αυτές παρέμειναν ανεφάρμοστες. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παράγοντα μεσαίας απήχησης ΠΑΕ, οι επιθετικές δηλώσεις του οποίου αναπαράγονταν άκριτα και διαρκώς, αυξάνοντας την πίεση εντός και εκτός γηπέδων.

Ο νόμος προβλέπει πως για τη διαδικασία επιβολής προστίμων όσον αφορά την «παρότρυνση, υποκίνηση, ενθάρρυνση ή επιδοκιμασία φαινομένων βίας από τον έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο και από το διαδίκτυο» από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού, μετά τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού, θα ζητείται προηγουμένως η γνώμη της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και του ΠΣΑΤ, εντός δέκα ημερών. Τα πρόστιμα επιβάλλονται σε φυσικά ή εταιρικά νομικά πρόσωπα, σε ιδιοκτήτες και εκδότες ΜΜΕ και ανέρχονται από 5.000 έως 500.000 ευρώ.

Αν το ελεγχόμενο μεταδιδόμενο γεγονός ενθάρρυνσης ή επιβράβευσης οπαδικής βίας ή ρατσιστικής συμπεριφοράς έγινε από ραδιοτηλεοπτικό Μέσο, το θέμα παραπέμπεται από την επιτροπή του υπουργείου στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο καλείται να επιβάλει τα πρόστιμα. Η Αρχή δεν ασχολήθηκε με το θέμα υπό την προηγούμενη σύνθεσή της, ενώ πλέον το ζήτημα για το αν έχει ή όχι τη δυνατότητα παρέμβασης στα βίντεο που είναι αναρτημένα στους ιστότοπους είναι στην κρίση του ευρωδικαστηρίου.

typologies.gr

Σχολιάστε εδώ