Πέθανε ασθενής επειδή του έβαλαν λάθος αίμα

Πέθανε ασθενής επειδή του έβαλαν λάθος αίμα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΗΝΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Το γνωστό σλόγκαν «η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής πέθανε» βρίσκει, όπως φαίνεται, τραγική εφαρμογή στο περιστατικό που περιγράφει μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στα δικαστήρια του Πειραιά από την οικογένεια αποβιώσαντος ασθενούς. Φυσικά, η οικογένεια δεν αναζητά παροιμίες και λογοπαίγνια –κάθε άλλο–, αλλά δικαίωση, καθώς πιστεύει ότι ο θάνατος του ανθρώπου της οφείλεται σε ιατρικό λάθος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ένας 70χρονος συνταξιούχος αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, με επιβαρυμένη υγεία λόγω πίεσης, διαβήτη και διάγνωση οπισθοπεριτονιακού μεταστατικού σαρκώματος, εισήχθη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στις 7 Ιουλίου 2021 γιατί παρουσίασε αδυναμία, καταβολή και πτώση αιματοκρίτη. Στις 23 του ίδιου μήνα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου από το ένα νεφρό, κατά την οποία έγινε και συνεκτομή παχέος εντέρου, αφαίρεση λεμφαδένων και χολοκυστεκτομή.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής πήγαινε καλύτερα, βγήκε από τη ΜΕΘ και τοποθετήθηκε σε θάλαμο όπου συνέχιζε την αποθεραπεία του. Εντελώς ξαφνικά, όμως, και ενώ ετοιμαζόταν την επόμενη μέρα να πάρει εξιτήριο, νωρίς το απόγευμα της 1ης Αυγούστου απεβίωσε, οκτώ μέρες, δηλαδή, μετά την επέμβαση, που όλοι έλεγαν ότι είχε πάει καλά. Αυτό ακριβώς ψάχνουν τώρα οι συγγενείς. Τι δεν πήγε καλά, τι δεν έγινε σωστά, τι έπρεπε να γίνει διαφορετικά, και δεν έγινε… Σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, ο θάνατος προήλθε από μαζική πνευμονική εμβολή, ενεργό κίρρωση του ήπατος και ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου.

Οι συγγενείς έψαξαν το θέμα και, ενθυμούμενοι ότι στο θεραπευτήριο του γίνονταν συνεχείς μεταγγίσεις αίματος, διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον πέντε μεταγγίσεις έγιναν με αίμα που ανήκε σε διαφορετική ομάδα από αυτήν του ασθενούς. Δηλαδή, ο ασθενής είχε ομάδα 0 αρνητικό και του έβαζαν αίμα 0 θετικό, με την αρμόδια της αιμοδοσίας να δηλώνει ότι και αυτή η ομάδα είναι συμβατή ασχέτως αν δεν είναι η ίδια. Στη μήνυση πάντως αναφέρεται ότι είναι γνωστό ότι η ομάδα 0 αρνητικό δίνει σε όλες, αλλά δεν δέχεται από καμιά και ότι γιατρός του θεραπευτηρίου, όταν πληροφορήθηκε ότι δεν έβαζαν στον ασθενή αίμα της ομάδας του, είπε ότι αυτό δεν γίνεται γιατί θα πεθάνει.

Έκτοτε οι συγγενείς προσπαθούν, μέσω της επιστημονικής κοινότητας, να διαπιστώσουν αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις θανάτων σε ασθενείς με ελάχιστα επιβαρυμένη υγεία, λόγω μετάγγισης 2 μονάδων αίματος διαφορετικής ομάδας. Το διαφορετικό αίμα προκάλεσε αντίδραση και τελικά τον θάνατο. Πώς είναι δυνατόν, διερωτώνται, να πεθαίνουν άνθρωποι με ελάχιστα προβλήματα από μετάγγιση αίματος διαφορετικής ομάδας πολύ μικρότερης ποσότητας και ο δικός μας, με πολλαπλά προβλήματα και με πέντε μεταγγίσεις αίματος διαφορετικής ομάδας, να μην καταλήξει από αυτό; Κάποιον λάκκο έχει η φάβα…

Έχουν μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία και μελέτες που επιβεβαιώνουν την άποψή τους.

Περισσότερο διενεργούν την έρευνα, γιατί και η έκθεση του ιατροδικαστή αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αιτία θανάτου μπορεί να είναι το αίμα διαφορετικής ομάδας, γεγονός που τους βάζει σε υποψίες ότι γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι ευθύνες του θεραπευτηρίου.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει παραγγελθεί η διενέργεια νεκροψίας και νεκροτομής και οποίας άλλης ενέργειας απαιτείται.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ