Τέλος του πολέμου στη Γάζα θέλουν οι ΗΠΑ

Τέλος του πολέμου στη Γάζα θέλουν οι ΗΠΑ


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Το δικό του τελεσίγραφο για λήξη του πολέμου στη Γάζα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν φέρεται να είπε ότι η υποστήριξη στο Ισραήλ είναι απολύτως ξεκάθαρη, αλλά προειδοποίησε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιμένει ότι θα τελειώσει ο πόλεμος μέχρι τέλος του έτους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρχίζει να ανησυχεί όσον αφορά το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των διακηρυγμένων προθέσεων της κυβέρνησης του Ισραήλ για προστασία αμάχων και των αυξανόμενων απωλειών.

Περισσότεροι από 17.170 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 46.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα ως απάντηση σε μια διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς.

Στην επίθεσή της η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους και πήρε 240 ομήρους, σύμφωνα με τον απολογισμό του Ισραήλ. Συνολικά, 92 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης, σύμφωνα με τις IDF.

Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί δεν είναι μικροί, εκείνο όμως που ενοχλεί κυρίως τους Αμερικανούς είναι η οργή που συσσωρεύεται στον αραβικό κόσμο για την ισραηλινή πρακτική.

Όπως και άλλες φορές ύστερα από τέτοιες κρίσεις, υπήρξε μεγάλη έξαρση της τρομοκρατίας στη Δύση, αφού κινήθηκαν ανεξέλεγκτα εκατοντάδες ριζοσπαστικοποιημενα τρομοκρατικά στοιχεία.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος η περίοδος έξαρσης της τρομοκρατίας κράτησε μέχρι και πέντε χρόνια.
Οι Αμερικανοί δεν θέλουν τέτοιες κρίσεις λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Θα πείσουν τον Νετανιάχου να κάνει πίσω και να περάσει στην πολιτική αποστρατεία, παίρνοντας πάνω του το πολιτικό κόστος;

Η απάντηση στο ερώτημα φαίνεται πως θα δοθεί μέχρι την Πρωτοχρονιά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: DEBBIE HILL / EPA/POOL

Σχολιάστε εδώ