Το πρώτο «δωράκι» της κυβέρνησης στον Ερντογάν – Σε κίνδυνο πλέον τις άριστες και στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις Ελλάδας, Ισραήλ

Το πρώτο «δωράκι» της κυβέρνησης στον Ερντογάν – Σε κίνδυνο πλέον τις άριστες και στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις Ελλάδας, Ισραήλ

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Με την αλλαγή στάσης στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τον πόλεμο στη Γάζα η ελληνική κυβέρνηση κάνει το πρώτο «δωράκι» στον Ερντογάν, βάζοντας σε κίνδυνο πλέον τις άριστες και στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα επισκεφθεί ή θα έχει επικοινωνία με τις κυβερνήσεις των χωρών που είχαν κρατήσει στάση αποχής στο προηγούμενο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να τις πείσει να αλλάξουν στάση.

Αυτή η επιχείρηση προώθησης των συμφερόντων της Χαμάς με τον μανδύα του δήθεν ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος για την τραγωδία των αμάχων στη Γάζα φαίνεται ότι στην Αθήνα έφερε αποτέλεσμα.

Έτσι, την Τρίτη το βράδυ, ο έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος που ζητά άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, καταδικάζει τις απώλειες των αμάχων και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, ζητάει την απελευθέρωση των ομήρων, συνδυασμένη με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όμως δεν έχει αρθρώσει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει τα εγκλήματα και τις επιθέσεις της Χαμάς, αφήνοντας την τρομοκρατική οργάνωση στο απυρόβλητο, ενώ πρακτικά στρέφεται εναντίον του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει την οποιαδήποτε εξήγηση για την αλλαγή στάσης της, την οποία με κάποιες συγκαλυμμένες δηλώσεις είχε προαναγγείλει ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ πριν από τρεις εβδομάδες δικαιολογούσε τη στάση αποχής από την ψηφοφορία για το προηγούμενο ψήφισμα, επειδή δεν αναφερόταν ούτε στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ για άμυνα ούτε στην καταδίκη της Χαμάς.

Όμως, μετά το «ρομάντζο» της επίσκεψης του τούρκου Προέδρου και του ξαφνικού έρωτα του Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα, τα ερωτηματικά για το ποιες ακριβώς δεσμεύσεις έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας παραμένουν.

Τις ημέρες που ακολούθησαν την επίσκεψη φαίνεται να απουσιάζει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα ενοχλούσε την Τουρκία και θα προκαλούσε την έκδοση των γνωστών NOTAMs με τις οποίες είτε αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο είτε θέτει θέμα αποκλεισμού των νησιών που θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα από τον σχεδιασμό των ελληνικών ασκήσεων.

Θα πρόκειται περί ολέθριου λάθους αν η Ελλάδα επιχειρήσει να ερμηνεύσει τη Διακήρυξη και τη «δέσμευση περί αποφυγής ενεργειών που θα πλήξουν το πνεύμα της Διακήρυξης» ως υποχρέωσή της να απέχει από την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της, με τρόπο που πρακτικά θα δικαιώνει και θα νομιμοποιεί τις τουρκικές αξιώσεις.

Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε ότι είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «να σταματήσουν οι αερομαχίες»! Κανείς από την κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη (ούτε τα κόμματα) για την απάντηση που έδωσε στο θέμα αυτό ο έλληνας πρωθυπουργός. Γιατί οποιαδήποτε άλλη απάντηση, πέραν του ότι οι αερομαχίες προκαλούνται από την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα άνοιγε επικίνδυνους δρόμους. Διότι χρόνια ολόκληρα η Τουρκία επιδιώκει, κυρίως μέσω των ΜΟΕ, την αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου, ώστε τα μαχητικά της να εισέρχονται ανενόχλητα σε αυτόν και να μην αναχαιτίζονται…

Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να απαντήσει αν οι δεσμεύσεις της Διακήρυξης στέλνουν στο ράφι όλη την προετοιμασία που υποτίθεται είχε γίνει επί θητείας του Νίκου Δένδια στο ΥΠΕΞ για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέριξ της Κρήτης.

Για την Αθήνα όμως υπάρχει και μία ακόμη σοβαρή εκκρεμότητα. Τώρα που ολοκληρώθηκαν και οι εκλογές στην Αίγυπτο με την επανεκλογή Σίσι θα πρέπει να διερευνήσει τις δυνατότητες για επέκταση της συμφωνίας όσον αφορά τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Τώρα είναι η ευκαιρία, που ίσως να μην ξαναβρεθεί στο μέλλον, ακόμη κι αν αυτό δυσαρεστήσει την Άγκυρα.

Όμως στην επίσκεψη Ερντογάν φάνηκε ότι αποτελεί οριστική επιλογή της Αθήνας να βγάλει το Κυπριακό από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών! Είναι σαφές ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά παραμένει ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» σε κάθε προσπάθεια ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εάν αύριο ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να τιμωρήσει την Κύπρο, επειδή προχωρά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, στέλνοντας τουρκικό ερευνητικό ή γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η ελληνική κυβέρνηση θα σφυρίζει αδιάφορη, για να μη διαταραχθεί το πνεύμα της Διακήρυξης;

Όσο για το Μεταναστευτικό, το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να εμφανίσει ως το μεγάλο κέρδος από την επίσκεψη, η συζήτηση αποδείχθηκε φιάσκο, καθώς ούτε συμφωνία υπήρξε, όπως είχε προαναγγελθεί, ούτε κάποια συγκεκριμένη συνεννόηση.

Απλώς ειπώθηκε ότι οι αρχηγοί των δύο Λιμενικών θα είναι σε διαρκή… επικοινωνία. Την ίδια ώρα όμως καθημερινά το Τουρκικό Λιμενικό εκδίδει ανακοινώσεις με τις οποίες συκοφαντεί την Ελλάδα, καθώς ισχυρίζεται ότι επαναπροωθεί βάρκες με μετανάστες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Και σε κάθε περίπτωση μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει στοιχεία για περιορισμό των ροών τον τελευταίο μήνα χωρίς να λαμβάνει υπόψη και τον ρόλο των καιρικών συνθηκών του χειμώνα.

Επίσης, η κυβέρνηση δεν έδωσε τα στοιχεία για τον αριθμό επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία βάσει της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, κάτι που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη χώρα μας. Ακόμη και η διευκόλυνση της χορήγησης βίζας σε τούρκους πολίτες για δέκα ελληνικά νησιά, που βρήκε απήχηση στη γειτονική χώρα, πρόκειται περί «φούσκας». Και αυτό διότι προβλέπεται η έκδοση βίζας για κάθε ταξίδι, η οποία θα εκδίδεται στα νησιά και θα έχει ισχύ για επτά ημέρες, και απλώς θα μπορούν να γίνονται επισκέψεις και τον χειμώνα! Αυτό βεβαίως δεν πρόκειται να ενισχύσει τον… χειμερινό τουρισμό στα νησιά, ενώ, αντιθέτως, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο προστασίας του Πολίτη και τις αρχές ασφαλείας της χώρας μας.

Η ρύθμιση αυτή προϋποθέτει ότι στα δέκα νησιά θα πρέπει να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ειδικά εξοπλισμένη δομή για την υποβολή αιτήσεων, τον έλεγχο των αναγκαίων δικαιολογητικών και την έκδοση βίζας και συγχρόνως θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αστυνομική δύναμη που θα επιβλέπει, ώστε όσοι φτάνουν για τουρισμό επτά ημερών σε συγκεκριμένο νησί να μην καταλήγουν στην Αθήνα, αναζητώντας από εκεί τρόπο μεταφοράς τους στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση θέλησε να κλείσει τη συζήτηση για την επίσκεψη Ερντογάν, ώστε να επωφεληθεί από τη θετική εικόνα και την αίσθηση που δημιουργείται στην κοινή γνώμη ότι κάτι άλλαξε στα ελληνοτουρκικά. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δοθούν και άλλα «δωράκια» στην Τουρκία μέχρις ότου έχουμε διάψευση των προσδοκιών, που θα έρθει όταν η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν θα είναι και τόσο χρήσιμη για τον εξωραϊσμό της εικόνας του Ταγίπ Ερντογάν στη Δύση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ