Φιγούρες με τεράστια κεφάλια σε σπηλαιογραφίες στην Τανζανία

Φιγούρες με τεράστια κεφάλια σε σπηλαιογραφίες στην Τανζανία

Το 2018, ομάδα αρχαιολόγων έκανε μια συγκλονιστική ανακάλυψη σε μια σπηλιά στο Swaga Swaga, στην Κεντρική Τανζανία.

Σε έναν χώρο που ονομάζεται Amak’hee 4 και ήταν καταπληκτικά ζωγραφισμένος βρέθηκαν τρεις μυστηριώδεις ανθρωπόμορφες μορφές με εξαιρετικά υπερμεγέθη κεφάλια.

Ο χώρος Amak’hee 4 είναι δύσκολο να χρονολογηθεί, αλλά ο αρχαιολόγος Maciej Grzelczyk του Πανεπιστημίου Jagiellonian στην Πολωνία βρήκε ότι είναι τουλάχιστον μερικών εκατοντάδων ετών.
Είναι βαμμένες σχεδόν εξ ολοκλήρου με κόκκινο χρώ­μα, εκτός από πέντε φιγούρες που είναι βαμμένες λευκές. Η αποσάθρωση αυτής της χρωστικής ουσίας και η απουσία κατοικίδιων ζώων υποδηλώνει ότι είναι αρκετά παλιά και χρονολογείται από την εποχή των κοινωνιών κυνηγών-συλλεκτών στην περιοχή. Στη ζωγραφιά υπάρχουν ζώα που μοιάζουν με γκνου, βουβάλια, ακόμη και με καμηλοπάρδαλη, καθώς και μια σειρά από ανθρώπινες φιγούρες με μεγάλα κεφάλια. Αλλά μια ομάδα ξεχωρίζει. «Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη μεταξύ των ζωγραφιών στο Amak’hee 4 είναι μια σκηνή που επικεντρώνεται γύ­ρω από τρεις φιγούρες. Σε αυτό το τρίο, οι φιγούρες φαίνεται να διαθέτουν κεφάλια βουβαλιών, έγραψε ο πολωνός αρχαιολόγος στην εργασία του που δημοσιεύθηκε το 2021.

Η κουλτούρα των ανθρώπων Santawe, που υπήρξαν εθνοτική ομάδα της Νοτιανατολικής Αφρικής, με έδρα την περιοχή Chemba Kwamto της περιφέρειας Dodoma, στην Κεντρική Τανζανία, και οι οποίοι κατάγονται από εκείνους που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή, δεν περιλαμβάνει μοτίβα ανθρώπων με κεφάλι βουβαλιών ή ανθρώπων που μπορούν να μεταμορφωθούν σε βουβάλια (ή αντίστροφα), οπότε οι εικόνες μπορεί να απεικονίζουν κάτι άλλο.

«Αλλά», καταλήγει ο Grzelczyk, «τα κέρατα βούβαλου παίζουν σημαντικό ρό­λο σε ορισμένες τελετουργίες των Sandawe».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ