Ακρίβεια χωρίς τέλος

Ακρίβεια χωρίς τέλος

ΓΟΛΓΟΘΑΣ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ

–Πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης μέχρι το 2025 προβλέπουν ΟΟΣΑ και ΔΝΤ

Καταρρέει ο μύθος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, που ισχυρίζονταν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Και ότι το κύμα της ακρίβειας θα υποχωρήσει σταδιακά, προς ανακούφιση των πολιτών, που επί μία τριετία τουλάχιστον δοκιμάζονται σκληρά.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις προβλέψεις (εκτιμήσεις) αρμοδίων φορέων εντός και εκτός Ελλάδος, κάτι τέτοιο θα αργήσει να γίνει και οι πολίτες πρέπει να προετοιμάζονται για μία ακόμη διετία με τις τιμές στα ύψη.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις σχετικές μελέτες που έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΟΟΣΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δεν πρέπει να περιμένουμε αποκλιμάκωση των τιμών πριν από το τέλος του 2025!

Με το σκεπτικό ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι σταθερά πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με τους ρυθμούς αυτούς υπολογίζεται ότι θα πέσει κάτω από το όριο μετά τα μέσα του 2025. Οπότε αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών, υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα έχουν κλείσει τα μέτωπα σε Ουκρανία και Γάζα και δεν θα υπάρχει νέα πολεμική σύρραξη σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη.

Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ δύσκολους μήνες, καθώς θα πρέπει να λάβει μέτρα στήριξης των οικονομικά ευάλωτων σε βάθος χρόνου. Χωρίς, ωστόσο, σε καμιά περίπτωση να καταφέρει να τους παράσχει ουσιαστική ανακούφιση.

Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών χαρακτηρίζει τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς ληφθεί για την ανάσχεση της ακρίβειας ισχνά και… ημίμετρα. Εξ ου και η ακρίβεια συνεχίζει και παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που ανησυχεί (ταλαιπωρεί) την ελληνική κοινωνία.

Το κύμα δυσφορίας, ενίοτε και αγανάκτησης, διογκώνεται μέρα με τη μέρα και απειλεί να πλήξει καίρια την κυβέρνηση και μελλοντικά να τη βάλει σε πολιτικές περιπέτειες. Σε λιγότερους από επτά μήνες πρόκειται να στηθούν οι κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε οι πολίτες θα έχουν τη… χρυσή ευκαιρία, μέσω της ψήφου τους, να εκφράσουν την οργή τους έναντι της κυβέρνησης. Υπουργοί αλλά και βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις πολιτικές παρενέργειες που μπορεί να έχει η παρατεινόμενη ακρίβεια.

Λογικό και επόμενο, καθώς τα μηνύματα που εισπράττουν από την κοινωνία μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν. «Αν δεν γίνει κάτι δραστικό, στις ευρωεκλογές μας περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις», προειδοποιούν και ζητούν από το Μέγαρο Μαξίμου να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του προϋπολογισμού για να στηρίξει ουσιαστικά τα τμήματα εκείνα του πληθυσμού που δοκιμάζονται περισσότερο από την ακρίβεια.

Παράλληλα, ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι προκειμένου να μπει φρένο στην άνευ προηγουμένου αισχροκέρδεια που υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ