Θεανώ Φωτίου: Το πλαίσιο επαγγελματικής ασφάλισης που εισάγει η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της επαγγελματικής ασφάλισης και πριμοδοτεί τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Θεανώ Φωτίου: Το πλαίσιο επαγγελματικής ασφάλισης που εισάγει η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της επαγγελματικής ασφάλισης και πριμοδοτεί τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Μιλώντας στην Ολομέλεια για το Σ/Ν για την επαγγελματική ασφάλιση, η Θεανώ Φωτίου Βουλευτή Β3 Νότιου  Τομέα, τόνισε: Το ελληνικό μοντέλο της Επαγγελματικής Ασφάλισης που προτείνεται διέπεται από δύο διαφορετικά πλαίσια: ένα «αυστηρό» για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), παλιά και νέα, και ένα «χαλαρό» που παρακάμπτει την ευρωπαϊκή οδηγία για τις ασφαλιστικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαιρούνται από όλες τις απαιτήσεις που επιβάλλονται στα επαγγελματικά ταμεία. Έτσι χαμένοι νομοσχεδίου είναι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι των υφιστάμενων και των νέων ΤEA, τα ταμεία αλληλοβοήθειας και οι ασφαλισμένοι τους, ενώ κερδισμένες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες και μάλιστα περισσότερο οι πολυεθνικές

Στην Ενότητα Β με τις υπόλοιπες ασφαλιστικές ρυθμίσεις επιχειρείται μια μεγάλη εξαπάτηση με αιχμή του δόρατος την προπαγάνδα της κυβέρνησης για τις θετικές ρυθμίσεις. Πίσω από κάποιες υπερπροβεβλημένες θετικές ρυθμίσεις (π.χ. συμπληρωματικά επιδόματα μητρότητας, σύνταξη ανάπηρων ορφανών παιδιών, δυνατότητα εργασίας αναπήρων συνταξιούχων κ.ά) κρύβονται τρεις εξαπατήσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων:
α) ότι κόντρα στις προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη, οι μόνες αυξήσεις που έχουν πάρει είναι εκείνες που προέβλεπε ο νόμος Αχτσιόγλου το 2017, ενώ με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και τη μη απόδοση ολόκληρων των αναδρομικών που επιδίκασε το ΣτΕ ζημιώθηκαν 6 δις σε τέσσερα χρόνια. Παράλληλα δεν καταργήθηκε η προσωπική διαφορά, αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης μόνο για όσους είχαν πάνω από 30 χρόνια και δεν καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης επί των συντάξεων.
β) η απάτη των fast track διαδικασιών απονομής συντάξεων κατέληξε σε πληθώρα λαθών εις βάρος των ασφαλισμένων και παρόλα αυτά τώρα θα επεκταθεί και στις επικουρικές,
γ) αυξήθηκαν, αντί να μειωθούν, οι ασφαλιστικές εισφορές για το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και μέσα στο 2024 θα υπάρξει και νέα αύξηση.
Ενώ η αύξηση του ορίου οφειλών στα Ταμεία από τα 20.000 € στα 30.000 δεν ακολουθεί την επιτυχημένη μέθοδο του κουρέματος και ρύθμισης σε 120 δόσεις. Και το κλιμακωτό έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων (150€-200 €) στους έχοντες προσωπική διαφορά και σύνταξη έως 1.600€ είναι ψίχουλα μπροστά στην καταργημένη 13η σύνταξη.
Αναφερόμενη στη συνέχεια στο σύστημα προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών στις Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ και τη δημιουργία Μητρώου Έκτακτου Προσωπικού, τόνισε ότι είναι ο ορισμός της ευνοιοκρατίας και του ρουσφετιού: πλειοψηφία οριζόμενη από τον Διοικητή (βλ. Υπουργό Εργασίας) στις επιτροπές κρίσης. Η ΔΥΠΑ γίνεται «λαγός» για εφαρμογή δομημένης συνέντευξης και τεστ προσωπικότητας στους προσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. Ενώ η επαγγελματική εμπειρία μοριοδοτείται περισσότερο από τη διδακτική και έτσι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ με εμπειρία ετών κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός σχολών.

Μιλώντας για την τροπολογία Γεωργιάδη για τη νομιμοποίηση μεταναστών, η Θεανώ Φωτίου τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την πολιτική της που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και δηλητηριάζει τον Ελληνικό λαό χρόνια τώρα. Δηλητηριάζοντας όμως την κοινωνία με ξενοφοβία, μισαλλοδοξία, καχυποψία απέναντι στο «διαφορετικό», στον «άλλο», τον ξένο, η ΝΔ υποθάλπει το μίσος και τη βία. Δεν είναι άσχετη η έκρηξη βίας ενηλίκων και ανηλίκων, του bullying στα σχολεία και της τυφλής οπαδικής βίας το τελευταίο διάστημα.

Τώρα που φάνηκαν οι αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία με την ανυπαρξία εργατικών χεριών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Η τροπολογία αποτελεί την πρώτη ρωγμή στο αντιμεταναστευτικό τείχος που έχτισε. Θα την ψηφίσουμε παρά το γεγονός ότι χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές για να έχουμε μία ουσιαστική συμπερίληψη και ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και η οποία μόνο θετικά μπορεί να βιώσει από αυτή την ένταξη.
Καταλήγοντας, η βουλευτής δήλωσε ότι, με βάση όλα αυτά, η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Ακολουθεί το κείμενο της πλήρους ομιλίας:

Ομιλία για το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
«Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».
Το νομοσχέδιο αποτελείται από 3 ενότητες.
Η πρώτη ενότητα «αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης» είναι η πραγματική καρδιά του νομοσχεδίου με 111 άρθρα στα 187. Επικαλείται ευρωπαϊκή οδηγία που έπρεπε να ενσωματωθεί το 2016 για την επαγγελματική ασφάλιση. Κινείται όμως σε αντίθετη κατεύθυνση. Αλλοιώνει το δεύτερο πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης για να πριμοδοτήσει τον τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης. Δηλαδή ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοπο ίηση της επικουρικής και της επαγγελματικής ασφάλισης.
Αφού δημιουργήσατε λοιπόν την αχρείαστη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της επικουρικής με το ΤΕΚΑ που θα δώσει από 25% – 35% μικρότερες επικουρικές συντάξεις και θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό 50-60 δις στα ασφαλιστικά ταμεία στα επόμενα 40 χρόνια, τώρα χωρίς να κάνετε καμία αναλογιστική μελέτη, κανένα ουσιαστικό διάλογο με τους υφιστάμενους φορείς επαγγελματικής ασφάλισης, φέρατε στη Βουλή ένα νέο πλαίσιο για την επαγγελματική Ασφάλιση, ένα ελληνικό μοντέλο της Επαγγελματικής Ασφάλισης που προτείνεται διέπεται από δύο διαφορετικά πλαίσια ένα «αυστηρό» για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), παλιά και νέα, και ένα «χαλαρό» που παρακάμπτει την ευρωπαϊκή οδηγία για τις ασφαλιστικές πολυεθνικές επιχειρήσεις με τα ομαδικά τους ασφαλιστικά συμβόλαια, οι οποίες εξαιρούνται από όλες τις απαιτήσεις που επιβάλλονται στα επαγγελματικά ταμεία. Αναγνωρίζει υποκριτικά ο υπουργός ότι υπάρχει πρόβλημα και μας λέει ότι θα το διορθώσει σε 5-6 μήνες ενώ είναι προφανές ότι εδώ κρύβεται ο πραγματικός σκοπός του νομοσχεδίου. Να επιταγχυνθεί η ιδιωτικοποίηση της επαγγελματικής ασφάλισης και να ενισχυθεί η κουλτούρα του «κουμπαρά».
Όμως ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι του παρόντος νομοσχεδίου;
Χαμένοι είναι:
1) Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι των υφιστάμενων Επαγγελματικών Ταμείων που εγκλωβίζονται σε ένα καθεστώς δυσμενέστερο από αυτό που έχουν σήμερα λόγω του νέου επιβαρυμένου φορολογικού καθεστώτος, της νέας εποπτικής αρχής, και νέου καταστατικού. Περισσότερο χαμένοι είναι οι μεσήλικες εργαζόμενοι 45-50 ετών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που πλήρωναν 30 έως 50 € το μήνα για να πάρουν κυρίως ένα εφάπαξ. Κατά το υπουργείο έτσι θα στραφούν στις συντάξεις και θα αποκτήσουν κουλτούρα αποταμίευσης. Και σας ρωτώ κύριοι υπουργοί πώς να αποκτήσουν κουλτούρα αποταμίευσης οι εργαζόμενοι με χαμηλούς μισθούς που ζουν σε επισφάλεια όταν ένας στους τέσσερις πολίτες, 2.720.000 ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού; Ποιοι θα αποταμιεύουν, αυτοί που δεν τα βγάζουν πέρα λόγω ακρίβειας και του πληθωρισμού της απληστίας; Για αυτό είμαστε στον πάτο της αποταμίευσης με βάση τα στοιχεία της Eurostat 2022
2) Χαμένοι τα ταμεία αλληλοβοήθειας και οι ασφαλισμένοι τους. Η μετατροπή των αλληλοηθητικών ταμείων σε Επαγγελματικά Ταμεία με κατάργηση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης. Αυτό δεν εγγυάται την διατήρηση της βιωσιμότητας των Ταμείων (τα οποία μάλιστα είναι χρεωμένα από την ίδρυσή τους) και μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο την εφάπαξ παροχή που δίνεται από το 1960 με όρους ανάλογους με τους ασφαλιστικούς νόμους της χώρας.
Κερδισμένοι νομοσχεδίου
Τελικά οι μόνοι κερδισμένοι του νομοσχεδίου είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες και μάλιστα περισσότερο οι πολυεθνικές που έχοντας λιγότερες υποχρεώσεις ως προς την προστασία των ασφαλισμένων και συνταξιούχων μπορούν πλέον να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος και από το δεύτερο πυλώνα ασφάλισης που είναι η επαγγελματική ασφάλιση.
Να πούμε ότι οι ασφαλισμένοι των ΟΑΣ αναλαμβάνουν (με ευθύνη των εργοδοτών τους) μεγαλύτερο ρίσκο για αυτή τους την «επένδυση», καθώς ο εργοδότης μπορεί «να ξεχάσει» να τους ενημερώσει για την πορεία της «επένδυσής» τους, μπορεί «να ξεχάσει» να πληρώσει τις εισφορές του, ενώ οι εργαζόμενοι δεν διασφαλίζονται κατά προτεραιότητα σε περίπτωση που η εταιρεία χρεοκοπήσει.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο παρόν σχέδιο νόμου, ουσιαστικά εισάγεται με στρεβλό τρόπο ένα νέος θεσμός ιδιωτικής ασφάλισης με στόχο να αποτελέσει μία νέα δήθεν ευκαιρία για τους συνταξιούχους που βλέπουν τις συντάξεις τους χαμηλές και διαλυμένες. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στη γενίκευση της ιδιωτικής ασφάλισης, που διαθέτει κεφάλαια που θα επενδύονται σε τομείς που φαίνονται κερδοφόροι σήμερα αλλά προσανατολίζουν την οικονομία σε κατευθύνσεις που απεδείχθησαν καταστροφικές για τη χώρα, γιατί δεν λαμβάνουν υπόψιν το μικρό της μέγεθος, το απαρχαιωμένο παραγωγικό μοντέλο στο οποίο εδράζεται και την ευαλωτότητα που επέδειξε κατά τις πρόσφατες υγειονομικές, δημοσιονομικές και κλιματικές κρίσεις. Ζητήσαμε την απόσυρση. Καταψηφίζουμε την ενότητα Α.
Στην ενότητα Β επιχειρείτε μια μεγάλη εξαπάτηση και απογειώνετε την προπαγάνδα σας με κάποιες θετικές ρυθμίσεις.
Θα μιλήσω για 3 εξαπατήσεις κι 1 εκφοβισμό.
1η εξαπάτηση:
Υποσχεθήκατε στους συνταξιούχους:
• Αύξηση συντάξεων
• Κατάργηση προσωπικής διαφοράς
• Διόρθωση της εισφοράς αλληλεγγύης
Τους εξαπατήσατε και στα 3
• Δώσατε μόνο τις αυξήσεις του ν. Αχτισιόγλου του 2017 με κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού και ακρίβειας δεν δώσατε ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Αφήσατε αμετάβλητες τις επικουρικές συντάξεις.
• Επιπλέον, ζημιώσατε τους συνταξιούχους κατά 6 δις ευρώ: 3,6 δις καταργώντας την 13η σύνταξη και 2,5 δις από τα αναδρομικά των περικοπών Σαμαρά που επιδίκασε το ΣΤΕ. Στους λίγους που τα δώσατε, τα κουτσουρέψατε έως και 50% λόγω φορολογίας.
• Δεν καταργήσατε την προσωπική διαφορά. Αυξήσατε τα ποσοστά αναπλήρωσης μόνο για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, όχι για όλους τους συνταξιούχους.
• Αφήσατε αμετάβλητη την εισφορά Αλληλεγγύη συνταξιούχων, μια δεύτερη φορολογία.
2η εξαπάτηση: Η δήθεν ταχεία απονομή συντάξεων
Το 2019 παραδώσαμε 70% μειωμένες τις εκκρεμείς συντάξεις απ’ ότι τις παραλάβαμε. Εσείς πρώτα τις αυξήσατε και κατόπιν νομοθετήσατε την απάτη της «fast track» απόδοσης με αποτέλεσμα πλήθος λάθη και συνταξιούχους να λαμβάνουν λιγότερα απ’ ότι δικαιούνται. Γι’ αυτά αυτοθαυμάζεστε. Με το παρόν σν, η fast track διαδικασία επεκτείνεται και στις επικουρικές.
Την ίδια στιγμή, με τροπολογία δίνετε ακόμα μία διετή παράταση για να φτιάξετε τον «οργανισμό» ΕΦΚΑ. Είμαστε αντίθετοι με την τροπολογία γιατί επεκτείνετε για 9 χρόνια τη διάλυση του ΕΦΚΑ για να εκχωρεί τα πάντα σε ιδιώτες.
3η εξαπάτηση ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών για μείωση ασφαλιστικών εισφορών και απεγκλωβισμό συνταξιοδότησης από χρέη
Αντί μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές οι πολίτες είδαν:
• Αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών από 185 ευρώ στα 240 ευρώ στην κατώτατη κλίμακα. Η μεγάλη πλειοψηφία των μη μισθωτών πληρώνει σήμερα περισσότερες εισφορές από το 2019.
• Αυξάνετε κατά 4% τις εισφορές για επαγγελματίες από 1.1.2024, παρά την φετινή αύξηση κατά 9,6%.
• Υποσχεθήκατε ότι θα ρυθμίσετε τα χρέη ώστε να μπορούν να δοθούν συντάξεις. Αντί όμως να εφαρμόσετε το δοκιμασμένο από το 2019 κούρεμα χρεών και 120 δόσεις αλλάξατε το όριο οφειλής για απεγκλωβισμό από 20.000 σε 30.000 ευρώ. Είναι διάταξη καταδικασμένη να αποτύχει. Γιατί αφορά λίγους.
Προπαγανδιστική υπερπροβολή θετικών ρυθμίσεων
Υπάρχουν πράγματι θετικές ρυθμίσεις που τις υπερπροβάλλετε. Όπως
• Η παροχή προστασίας μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες κλ
• Η συμπλήρωση των απαιτούμενων ενσήμων για πρόωρη σύνταξη
• Η διεύρυνση των ορίων οφειλών για την καταβολή σύνταξης
• Η μη μείωση αναπηρικών επιδομάτων και οι παροχές σε συνταξιούχους ανάπηρους που επιθυμούν να εργαστούν
• Οι συνταξιοδοτικές παροχές στα ορφανά παιδιά ανάπηρων γονέων
Όμως η φορολογική διευκόλυνση των συνταξιούχων που επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται γίνεται γιατί δεν σκοπεύετε να αυξήσετε τις συντάξεις για να ζουν αξιοπρεπώς οι συνταξιούχοι αλλά και για να το χρησιμοποιήσετε ως επιχείρημα για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Γιατί αν μπορεί κάποιος ή κάποια να δουλεύει μέχρι τα 80 ετών γιατί να μην δουλεύει μέχρι τα 72 όπως λέει και ο Υπουργός;
Επιμένετε όμως στην εξαπάτηση των χαμηλοσυνταξιούχων με προσωπική διαφορά καθώς δίνετε εφάπαξ «δώρο» χριστουγέννων 150-200 ευρώ, αντί της 13ης σύνταξης 500 ευρώ.
Οι θετικές διατάξεις δεν αλλάζουν το αρνητικό πρόσημο της πολιτικής σας για το ασφαλιστικό.
Ολοκληρώνοντας την Β ενότητα, επισημαίνω ότι διακρίνω μια προσπάθεια εκφοβισμού των πολιτών με αφορμή έκθεση του ΟΟΣΑ για τις συντάξεις και τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία. Αφήστε τον εκφοβισμό κι ελάτε να συζητήσουμε σοβαρά και τεκμηριωμένα για το δημογραφικό. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις 3 βασικές παραμέτρους του:
• Βελτίωση του ισοζυγίου εκροών – εισροών ανθρώπινου δυναμικού κυρίως με την εγκατάλειψη του παραγωγικού μοντέλου φθηνής εργασίας που υπηρετείτε.
• Αύξηση των γεννήσεων (με μεγάλη αύξηση επιδομάτων, κοινωνικών υπηρεσιών φροντίδας)
• Πολιτικές για την ενεργή γήρανση, η έλλειψη των οποίων εκτινάσσει στα ύψη τις δαπάνες (κυρίως τις ιδιωτικές) για υγεία.
Στην Ενότητα Γ για τη ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) θεωρούμε κατάπτυστα τα άρθρα 157 έως και 167 όπου ορίζετε ένα σύστημα προσλήψεων μονίμων κι Αορίστου Χρόνου εκπαιδευτικών στις Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) που είναι ο ορισμός της ευνοιοκρατίας και του ρουσφετιού, αφού:
• στην τριμελή επιτροπή επιλογής συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ και δύο διορισμένοι εκπρόσωποι της διοίκησης της ΔΥΠΑ, οι οποίοι πλειοψηφούν
• Η ΔΥΠΑ γίνεται «λαγός» για την εφαρμογή της δομημένης συνέντευξης και των τεστ προσωπικότητας στους προσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, που μπορεί να αποκλείει άτομα με υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, εμπειρία κ.λπ.
• Η επαγγελματική εμπειρία μοριοδοτείται περισσότερο από τη διδακτική και έτσι οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ με εμπειρία ετών κινδυνεύουν να βρεθούν σε χαμηλότερη θέση από εξωτερικούς εργαζόμενους ακόμα και με μηδενική διδακτική εμπειρία αφού τα μόρια από πτυχία, μεταπτυχιακά κ.λπ. δεν αρκούν για να ισοσταθμίσουν τη διαφορά.
Τα ίδια ισχύουν για το Μητρώο Έκτακτου Προσωπικού για κάλυψη των κενών στις Σχολές. Μόνο που η διαδικασία είναι ακόμη πιο διάτρητη εδώ, αφού η Επιτροπή Κρίσης αποτελείται αποκλειστικά από διορισμένους εκπροσώπους της Διοίκησης της ΔΥΠΑ.
Τα δυο άρθρα για τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στην τροπολογία 59/10/15.12 που καταθέσατε είναι απαράδεκτα και τα καταψηφίζουμε.
Όσον αφορά την τροπολογία 56/7, για τους μετανάστες και πρόσφυγες, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να αναθεωρήσει την πολιτική της που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και δηλητηριάζει τον Ελληνικό λαό χρόνια τώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει να στραφεί προς τα ακροδεξιά πελατειακά ακροατήρια δαιμονοποιώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες. Επέλεξε τα push backs και τον φράχτη, συντάχθηκε με τις ακροδεξιές κυβερνήσεις της ΕΕ ερχόμενη σε αντίθεση με τις επίσημες οδηγίες και αποφάσεις της Ένωσης. Η έκρηξη του κ. Σαμαρά καθόλου δεν μας εκπλήσσει, αφού επί πρωθυπουργίας του έγινε το έγκλημα στο Φαρμακονήσι για το οποίο η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δηλητηριάζοντας όμως την κοινωνία με ξενοφοβία, μισαλλοδοξία, καχυποψία απέναντι στο «διαφορετικό», στον «άλλο», τον ξένο η ΝΔ υποθάλπει το μίσος και τη βία. Δεν είναι άσχετη η έκρηξη βίας ενηλίκων και ανηλίκων, του bullying στα σχολεία και της τυφλής οπαδικής βίας το τελευταίο διάστημα.
Τώρα που φάνηκαν οι αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία, με την ανυπαρξία εργατικών χεριών, ειδικά τελευταία, στο μάζεμα των ελιών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί.
Η τροπολογία αποτελεί την πρώτη ρωγμή στο αντιμεταναστευτικό τείχος που χτίσατε τόσα χρόνια. Θα την ψηφίσουμε παρά το γεγονός ότι χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές για να έχουμε μία ουσιαστική συμπερίληψη και ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και η οποία μόνο θετικά μπορεί να βιώσει από αυτή την ένταξη.
Με όσα ανέφερα καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.


Σχολιάστε εδώ