Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Ο κοινωνικός χαρακτήρας της επιστολικής ψήφου

Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Ο κοινωνικός χαρακτήρας της επιστολικής ψήφου

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Βουλευτού ΝΔ Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών,
Γραμματέως Πολιτικής Επιτροπής


Η επιστολική ψήφος συνιστά μια ακόμα γενναία μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ταυτόχρονα μια ιστορική τομή εκσυγχρονισμού, καθώς μέσω αυτής διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας των οποίων η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη.

Φυσικά, η πρωτοβουλία μας αυτή δεν είναι άσκηση επί χάρτου. Υιοθετούμε βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σουηδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Έχουμε λάβει υπ’ όψιν μας την εμπειρία και την τεχνογνωσία από τις χώρες αυτές και έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή της επιστολικής ψηφοφορίας και, φυσικά, τη μυστικότητα της ψήφου.

Το ότι μέσω του νομοσχεδίου αυτού διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις εκλογές εκτιμώ πως προσδίδει έντονο κοινωνικό πρόσημο στην πρωτοβουλία μας και, παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού της αποχής. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της επιστολικής ψήφου φαίνεται ακόμα πιο έντονα αν αναλογιστούμε ότι μέσω αυτής διευκολύνουμε τους υπερήλικες, τους ασθενείς, τα άτομα με αναπηρία, τους νέους που δουλεύουν σεζόν, τους εργαζόμενους την ημέρα των εκλογών, τους φοιτητές και τους τελειόφοιτους μαθητές να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία. Με δυο λόγια, κάθε απόδημος που θα εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να χρειαστεί να ταξιδεύσει, ενώ και οι συμπολίτες μας εντός Ελλάδας για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες είναι δύσκολη, για μια σειρά από λόγους, πλέον θα μπορούν να συμμετέχουν κι αυτοί στην εκλογική διαδικασία.

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, δεδομένου ότι είμαστε η παράταξη που έβαλε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γι’ αυτό και θεωρούμε σημαντικό να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες στις ευρωεκλογές και να μειωθεί το ποσοστό της αποχής. Η διευκόλυνση της ψηφοφορίας μέσω της επιστολικής ψήφου δεν αρκεί, όμως. Πρέπει όλα τα κόμματα να επικοινωνήσουμε στους πολίτες την πολιτική μας ατζέντα και να τους πείσουμε για τη σπουδαιότητα εκλογής ευρωβουλευτών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα δυναμώσουν τη φωνή μας στα διεθνή φόρουμ.

Εμείς ως κόμμα, όπως έχει πει ο πρόεδρός μας και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε αποδείξει πως ξέρουμε να δίνουμε τις μάχες των Βρυξελλών, καλύτερα από κάθε άλλη παράταξη. Για τον λόγο αυτό αξίζει να μας εμπιστευτούν οι πολίτες για ακόμα μία φορά. Ανεξαρτήτως πολιτικής επιλογής, πάντως, είναι σημαντικό να κρατήσουμε σε χαμηλό ποσοστό την αποχή και οι πολιτικοί να προτρέψουμε τους πολίτες να πάνε στην κάλπη. Στην προσπάθεια αυτή είναι εξίσου απαραίτητη και η αρωγή των ΜΜΕ, ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες για τη σπουδαιότητα των ευρωεκλογών στην καθημερινότητά μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ