Ευαγγελία Λιακούλη στο “Π”: Ο θάνατος του εμποράκου, διά χειρός ΝΔ

Ευαγγελία Λιακούλη στο “Π”: Ο θάνατος του εμποράκου, διά χειρός ΝΔ

Της
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Λάρισας,
Γραμματέως της ΚΟ, Ποινικολόγου


Μακάρι ο τίτλος του παρόντος άρθρου να μην ίσχυε, ή να μην ίσχυε για όλες τις φορές ή για όλες τις περιπτώσεις. Δυστυχώς, όμως, για τη μεγάλη πλειονότητα των εγχώριων μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών τα «νέα» είναι πολύ άσχημα.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, καθόλου πιστοί στις προεκλογικές τους εξαγγελίες και δεσμεύσεις, άλλαξαν τον τρόπο φορολόγησης –και μάλιστα αναδρομικά, για ολόκληρο το 2023–, καθιστώντας το μικρομεσαίο επιχειρείν μια πολύ δύσκολη, όσο και επικίνδυνη για την ευημερία των ασκούντων μια σειρά ελευθέρων επαγγελμάτων, δραστηριότητα.

Η «οβιδιακή» μεταμόρφωση της ΝΔ, μέσα σε λίγους μόλις μήνες, από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2023, είναι παροιμιώδης. Έπαιξε με επιτυχία τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» τον περασμένο, προεκλογικό Μάιο, όταν και έστηνε φορολογικά «σκιάχτρα», παρουσιάζοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης –και ιδίως το ΠΑΣΟΚ– περίπου ως «δράκους» του παραμυθιού, που με τους νέους φόρους τους θα «κατέκαιαν» κάθε οικονομική δραστηριότητα, μένοντας η ίδια στο απυρόβλητο της τότε δημόσιας συζήτησης.

Σήμερα, πάλι, η ίδια κυβέρνηση, με τον ίδιο επικεφαλής και με περίπου τα ίδια πρόσωπα να τη στελεχώνουν, επιλέγει τον ρόλο όχι μόνο του διαπρύσιου κήρυκα της φορολογικής «ηθικής» αλλά και του εκτελεστή των «ποινών» όλων όσοι γενικευμένα, αορίστως και οριζοντίως, τεκμαίρεται ότι «παραβαίνουν» τη φορολογική νομοθεσία.

Φυσικά, μια «οβιδιακή» μεταμόρφωση προϋποθέτει και μικρή μνήμη από την πλευρά των θεατών (εν προκειμένω των πολιτών), ώστε αυτός που ενσαρκώνει αιφνίδια τον νέο ρόλο να πετύχει και τον νέο σκοπό του. Ο οποίος «διακηρυγμένος» σκοπός για τη ΝΔ του Δεκεμβρίου –όχι βέβαια του Μαΐου– δεν είναι άλλος από την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» (sic) που δήθεν εκδηλώνουν όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες – συμπεριλαμβανομένων των μικρών και των μεσαίων.

Θεωρώντας, βέβαια, πως όλοι ξεχάσαμε ότι στα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησής της ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ αυτή που θεσμοθέτησε την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών για κινητά, ακίνητα και μετοχές στα 800.000 ευρώ (!) ανά γονέα ή παππού – γιαγιά σε κάθε τέκνο, ενώ φορολόγησε με πολύ προνομιακούς όρους και τα μπόνους των (…γαλάζιων συνήθως) «golden boys». Ή ότι, πάλι, η κυβέρνηση της ΝΔ ελάφρυνε φορολογικά υψηλά αμειβόμενους ποδοσφαιριστές και προπονητές μεγάλων αθλητικών συλλόγων, με συντελεστή 22% ανεξαρτήτως ύψους αμοιβής, και μείωσε τον φόρο για τα διανεμόμενα κέρδη των μετόχων από 10% σε 5%, με την Ελλάδα να διαθέτει πλέον τον δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, η ίδια κυβέρνηση απάλλαξε τις θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών που εγκαθίστανται στην Ελλάδα από τον φόρο υπεραξίας των μεταξύ τους μεταβιβάσεων και έδωσε «κίνητρα» σε αλλοδαπούς εκατομμυριούχους να μεταφέρουν εδώ τη φορολογική τους κατοικία, φορολογώντας τους με μόλις 100.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματός τους.

Αυτές, όμως, οι ελαφρύνσεις για τους κάθε λογής μεγάλους, για τη ΝΔ, ήταν μέχρι «χθες». Σήμερα, με το σκεπτικό του νέου φορολογικού νόμου των κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη, και σε πλήρη αντίθεση με τις υποτιθέμενες ψηφιακές «τομές» του κ. Πιερρακάκη στις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, όλοι και όλες «φοροδιαφεύγουν» και γι’ αυτό εξαναγκάζονται σε οριζόντια τεκμαρτή φορολόγηση, χωρίς οι φωστήρες του οικονομικού επιτελείου να λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά έσοδα και έξοδα, την περιοχή δραστηριοποίησης ή την πραγματική οικονομική κατάσταση της φορολογούμενης επιχείρησης. Έτσι, όμως, η ΝΔ κλείνει το μάτι σε εκείνους που βγάζουν μαύρα σε ύψος πολύ υψηλότερο από το τεκμαρτό όριο, γλιτώνοντας τον όποιον έλεγχο.

Τόση είναι η «γενναιοδωρία» και η «απλοχεριά» της κυβέρνησης προς τα μεγάλα συμφέροντα, και μάλιστα στην υγεία των «κορόιδων». Γιατί «κορόιδα» θεωρούν τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες που αφιέρωσαν τα νιάτα τους στις σπουδές τους, όλους όσοι παλεύουν στα περίπτερα, στα ταξί, στους πάγκους των λαϊκών αγορών, στα μικρά μαγαζάκια των αστικών κέντρων και της περιφέρειας και σε όλα τα δύσκολα πόστα εκείνων των εργασιών που καμία σχέση δεν έχουν με την –έστω ελάχιστη– ασφάλεια του μηνιάτικου.

Όλοι αυτοί είναι για τη ΝΔ τα «κορόιδα» που εντελώς κυνικά παραμύθιασε προεκλογικά και εξίσου κυνικά δαιμονοποιεί μετεκλογικά, λέγοντάς τους ουσιαστικά πως «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». «Χαρατσώνοντας», όμως, συλλήβδην τους αδύναμους, για να δώσει και αυτήν τη φορά «συγχωροχάρτι» στη φοροδιαφυγή των μεγάλων, η ΝΔ αδικεί κατάφωρα μια κατηγορία πολιτών που μέχρι σήμερα την έβλεπε με σχετική συμπάθεια. Το «σύνδρομο Κατρούγκαλου» συμβαίνει, όμως, συχνά σε εκείνους που θεωρούν ότι το «41%» είναι «ακατέβατο» και ότι θα αποδίδεται από τους πολίτες στο διηνεκές…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ