Σκόνη 4,6 δισ. ετών από αστεροειδή μελετούν οι επιστήμονες

Σκόνη 4,6 δισ. ετών από αστεροειδή μελετούν οι επιστήμονες

Μπορεί να πρόκειται φαινομενικά για μια κουταλιά σκουρόχρωμης σκόνης, ωστόσο, η επιστημονική της αξία είναι ανεκτίμητη.

Επιστήμονες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο και σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να μελετήσουν υλικό ηλικίας 4,6 δισ. ετών από τον αστεροειδή Bennu, που έφτασε στον πλανήτη μας χάρη σε μια αποστολή της NASA, την «Osiris-Rex».
Οι ερευνητές του μουσείου παρέλαβαν 100 mg του υλικού, που ανάγεται στην «αυγή» του ηλιακού συστήματος. Το διαστημόπλοιο της αποστολής «Osiris-Rex» επισκέφθηκε τον αστεροειδή το 2020 και επέστρεψε δείγματα στη Γη τον Σεπτέμβριο.

Το σκάφος είχε ακουμπήσει για μικρό χρονικό διάστημα τον αστεροειδή, ο οποίος έχει 1 στις 1.750 πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Γη τα επόμενα 300 χρόνια, και συνέλεξε πάνω από 60 γραμμάρια υλικού, τη μεγαλύτερη ποσότητα υλικού που έχει επιστραφεί από το διάστημα από την εποχή του προγράμματος «Απόλλων».
«Είναι εκπληκτικό. Είναι σαν ένας μικρός θησαυρός που μας πάει πίσω στην αρχή του ηλιακού συστήματος», είπε ο Άσλεϊ Κινγκ, πλανητικός επιστήμονας που θα εργαστεί πάνω στο υλικό.
Προκαταρκτικές αναλύσεις από ε­ρευνητές της NASA έδειξαν ότι τμήματα του αστεροειδούς ήταν πλούσια σε άνθρακα και νερό, με μέρος του άνθρακα να είναι δεσμευμένο σε οργανικές ενώσεις.

Επιστήμονες εκτιμούν πως τα δείγματα θα αναλύονται για δεκαετίες, καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν πώς σχηματίστηκε το ηλιακό σύστημα και αν αστεροειδείς έφεραν σημαντικές ποσότητες νερού στη Γη και σε άλλους πλανήτες. Ένας σημαντικός τομέας έρευνας θα είναι η ανάλυση ισοτόπων υδρογόνου στο νερό που βρέθηκε δεσμευμένο στον Bennu, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αντιστοιχία με αυτό στους ω­κεανούς της Γης.

Πάρα πολλοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο παίρνουν μέρος στη μελέτη των δειγμάτων από τον αστεροειδή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ