Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Βία μεταξύ ανηλίκων: Μια νέα μάστιγα;

Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Βία μεταξύ ανηλίκων: Μια νέα μάστιγα;

Της
ΑΝΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Βουλευτού ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης


Η βία από ανηλίκους αποτελεί ένα σοβαρό και ανησυχητικό φαινόμενο, που επηρεάζει την κοινωνία μας. Μάλιστα, τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων στη χώρα μας παρατηρούμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται όλο και πιο έντονα. Οι αιτίες αυτής της συμπεριφοράς είναι πολλαπλές και ποικίλες, αλλά ορισμένοι παράγοντες φαίνεται να έχουν κρίσιμο ρόλο.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον ενδεχομένως βίαιο ή αδιάφορο για τις ανάγκες τους ενδέχεται να αντλήσουν εσφαλμένα πρότυπα συμπεριφοράς.

Επιπλέον, ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Η προβολή βίαιων περιεχομένων και διαστρεβλωμένων προτύπων, με «ήρωες-πρότυπα» που ζουν στη χλιδή και το εύκολο κέρδος, τη χρήση και τη διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών, με «ρομαντικοποίηση» της παραβατικότητας και του εύκολου, παράνομου χρήματος, είναι κάποια από τα προβαλλόμενα πρότυπα που επηρεάζουν τους νέους και τη μελλοντική συμπεριφορά τους. Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλέον ζούμε σε μια εποχή που η ωμή βία θεωρείται «μόδα».

Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα αυτού του προβλήματος και να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπισή του. Η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της τη νέα αυτή κοινωνική πραγματικότητα και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες από την προηγούμενη τετραετία, με τριπλό στόχο: την καταγραφή του φαινομένου, τη στήριξη της σχολικής κοινότητας και τη διαμόρφωση πλαισίου αποτελεσματικών πρακτικών για την αντιμετώπισή του. Ενδεικτικά, η πρώτη εισαγωγή ψυχολόγων σε Γενικό Σχολείο και ο διπλασιασμός του αριθμού των ψυχολόγων – κοινωνικών λειτουργών σε 3.200, το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού («Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή») και η ενίσχυση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα ζητήματα αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, λόγω της διαχρονικής ενασχόλησής μου με κοινωνικά θέματα και με σκοπό να συμβάλω στην κυβερνητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού κοινωνικού θέματος, έχω αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων. Πραγματοποίησα συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη. Κατά τη συνάντησή μας, παρέθεσα στην υπουργό και τις δικές μου προτάσεις προς την κατεύθυνση της πρόληψης αλλά και της καταστολής.

Παράλληλα, συζήτησα με τις εισαγγελικές αρχές και ενημερώθηκα για τα αυξημένα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων στην πόλη μου. Επιπροσθέτως, με σχετική επιστολή μου προς την πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, κ. Μαρία Αντωνίου, ζήτησα να συνεδριάσει η Επιτροπή, ως αρμόδια αποκλειστικά για το θέμα αυτό.

Η δημιουργία προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους νέους, η ενίσχυση της οικογενειακής δυναμικής και η προώθηση των υγιών μεθόδων επικοινωνίας αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της βίας στον κόσμο των νέων. Στην κατεύθυνση αυτή, θα μπορούσε να εισαχθεί και να ενισχυθεί στα σχολεία ο θεσμός της σχολικής διαμεσολάβησης, μια διαδικασία μέσα από την οποία οι συγκρούσεις μεταξύ μαθητών επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, με τη συνδρομή επιμορφωμένων εκπαιδευτικών και μαθητών – μεσολαβητών, που βοηθούν στην εύρεση λύσης.

Είναι καθήκον μας να προασπίσουμε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου η ασφάλεια, η σεβαστή συμπεριφορά και η ανεκτικότητα αποτελούν τις βασικές αρχές. Μόνον έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια μελλοντική γενιά που θα αναπτύσσεται με υγιείς και σεβαστές σχέσεις, αποφεύγοντας τον τρομακτικό κόσμο της βίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbreak.gr


Σχολιάστε εδώ