Εκλογή δύο ευρωβουλευτών, ο στόχος της Νέας Αριστεράς

Εκλογή δύο ευρωβουλευτών, ο στόχος της Νέας Αριστεράς

– Οι πρωτοβουλίες και οι σχεδιασμοί εν όψει ευρωεκλογών

Η δημιουργία μιας νέας, προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία αποτελεί –κατά δήλωση του Αλ. Χαρίτση– τον βασικό στόχο της Νέας Αριστεράς.

Μακροπρόθεσμα και σε… βάθος χρόνου. Βραχυπρόθεσμα, σαφώς πιο εφικτός (ρεαλιστικός) είναι ο στόχος για την ανάδειξη ενός ή ακόμη καλύτερα δύο ευρωβουλευτών στις εκλογές του Ιουνίου. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την εδραίωση του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Στην αντίθετη περίπτωση, οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες θα είναι και το όλο εγχείρημα μπορεί να καταρρεύσει με… συνοπτικές διαδικασίες.

Αν και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς στις δημόσιες παρεμβάσεις τους μιλούν για την ανάγκη συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων επ’ ουδενί δεν εννοούν ή υπαινίσσονται συμπόρευση και εκλογική συνεργασία. Πρόθεσή τους είναι να προχωρήσουν αυτόνομα έως τις ευρωεκλογές, όπου και θα μετρήσουν την απήχησή τους στην ελληνική κοινωνία. Αντίθετα, θα απευθύνουν πρόσκληση για κοινή πορεία σε κινήματα και κοινωνικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς αλλά και σε εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Η πρόσκληση δεν θα έχει αποδέκτη τον Γ. Βαρουφάκη, καθώς οι σχέσεις μαζί του διαταράχθηκαν το 2015 και έκτοτε δεν αποκαταστάθηκαν. Το αντίθετο, στα χρόνια που ακολούθησαν επιδεινώθηκαν κι άλλο. Πέραν αυτού δεν υπάρχει καμιά ταύτιση μαζί του σε βασικά ζητήματα.

Πρωτίστως, ωστόσο, το κόμμα θα απευθυνθεί στα στελέχη και στους ψηφοφόρους που απογοητευμένοι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τώρα κατευθύνονταν προς το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25, τώρα εκτιμούν ότι έχουν πολλούς λόγους να στραφούν προς τη Νέα Αριστερά. Στο μεταξύ, με τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την ξεχωριστή παρουσία στη Βουλή έχουν εξασφαλίσει μια σειρά προνόμια σε σχέση με το Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα δικαιούνται την ανάλογη προβολή των απόψεών τους από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Μέσα από αυτό τον συνδυασμό θα επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και θα έχουν την ευκαιρία (δυνατότητα) να καταστήσουν τους πολίτες κοινωνούς των θέσεων και των προτάσεων του κόμματος εν όψει ευρωεκλογών, αλλά όχι μόνο.

Η προσπάθειά τους πάντως κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Όπως ακριβώς και ο στόχος που έχουν θέσει για εκλογή ενός ή δύο ευρωβουλευτών. Για να καταφέρουν κάτι τέτοιο θα πρέπει στις εκλογές να συ­γκεντρώσουν ποσοστό που θα υπερβαίνει το 4% με 5%. Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα δείξουν πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι από τον συγκεκριμένο στόχο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ