ΟΟΣΑ: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για νέους εργαζόμενους στην Ελλάδα – Αιτία η σύνδεση των ορίων με το προσδόκιμο ζωής
Το δρόμο για αύξηση κατά τέσσερα χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα δείχνει ο ΟΟΣΑ με έκθεσή του που έδωσε την Τετάρτη 13/12/23, στη δημοσιότητα (Pensions at a Glance 2023).
Τα όρια ηλικίας για κανονική (πλήρη) σύνταξη θα αυξηθούν και σε πολλές χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πλήρη ή μερική σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής όπως η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία που έχουν πλήρη σύνδεση.
Ο ΟΟΣΑ στην εκθεσή του δεν κάνει ειδική σαφή αναφορά για όσους δικαιούνται σήμερα πλήρη σύνταξη με βάση το γενικό όριο των 67 ετών, ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης, θα αυξηθεί, ομώς στα 71 χρόνια καθώς το προσδόκιμο ζωής συνδέεται τόσο με το γενικό καταστατικό όριο όσο και με το μειωμένο όριο πλήρους συνταξιοδότησης (με 40 χρόνια απασχόλησης) και σίγουρα αφορά τους νέους εργαζόμενους που εισέρχονται σήμερα στην αγορά εργασίας, λόγω της σύνδεσης του με το προσδόκιμο ζωής.
Ο οργανισμός το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας το κατατάσσει μεταξύ των πιο… γενναιόδωρων καθώς όπως αναφέρει είναι πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων με ποσοστό 80%, βρίσκεται χαμηλά στη φορολογία των συντάξεων, οι ηλικίες συνταξιοδότησης είναι κάτω και από τα 60 για τις γυναίκες, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές είναι «ακριβές».
Αναλυτικά η έκθεση το 2022 τονιζει πως οι άνδρες με πλήρη σταδιοδρομία από την ηλικία των 22 ετών θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη μεταξύ 62 ετών (Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ελλάδα, Κορέα, Λουξεμβούργο και Σλοβενία) και 67 ετών (Δανία, Ισλανδία, Ισραήλ και Νορβηγία), εκτός από την Τουρκία, με σημερινή κανονική ηλικία συνταξιοδότησης τα 52 έτη.
Όπως σημειώνει η έκθεση τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών έχουν την η τάση να εξισώνονται.
Ο ΟΟΣΑ τονίζει πως οι εργαζόμενοι πλήρους σταδιοδρομίας με μέσο μισθό που εισήλθαν στην αγορά εργασίας το 2022 θα λάβουν καθαρή σύνταξη στο 61% των καθαρών μισθών, ξεπερνούν το 90% σε Ελλάδα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία και Τουρκία ενω στο μέλλον τα μελλοντικά καθαρά ποσοστά αναπλήρωσης είναι στο 40% ή κάτω από το 40%όπως σε Αυστραλία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Εσθονία, Κορέα, τη Λιθουανία και την Πολωνία.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα όρια ηλικίας για κανονική (πλήρη) σύνταξη θα αυξηθούν και σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πλήρη ή μερική σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής.
Το υψηλότερο όριο συνταξιοδότησης αναμένεται να έχει η Δανία, το οποίο για τους νέους εργαζόμενους θα φτάσει στα 74 χρόνια, ενώ θα ανέλθει στα 71 χρόνια στην Εσθονία και την Ιταλία και στα 70 στην Ολλανδία και τη Σουηδία.
Η Ελλάδα θα είναι η μόνη από αυτή την κατηγορία των χωρών αυτών που το όριο πλήρους συνταξιοδότησης θα είναι κάτω από τον μέσο όρο, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης στα 62 με 40 χρόνια απασχόλησης.