ΚΑΙΡΟΣ: Έρχεται ισχυρή ψυχρή εισβολή – Από Τρίτη ήπια μεταβολή

ΚΑΙΡΟΣ: Έρχεται ισχυρή ψυχρή εισβολή – Από Τρίτη ήπια μεταβολή


Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org


Κορυφώνεται η θερμή εισβολή σήμερα Πέμπτη στην χώρα με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν στα βόρεια τους 18° , στα κεντρικά τους 20° και στα πιο νότια θα ξεπεράσει και τους 21-22° τοπικά, φτάνοντας στην βόρεια Κρήτη ακόμη και τους 24° σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο σταδιακά θα κάνουν την εμφάνισή τους αραιές συννεφιές από τα δυτικά προς τα ανατολικά με κάποιες τοπικές μπόρες να αρχίζουν μέσα στην ημέρα στα Δυτικά και την Ανατολική Θράκη. Μικρή πιθανότητα να σημειωθούν ψιχάλες ή μπόρα μικρής διάρκειας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι νότιοι που στις θάλασσες θα φτάσουν τα 5-6 μποφόρ και μόνο στο βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο τα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Την Παρασκευή από τα Δυτικά Βορειοδυτικά προς τα νότια νοτιοανατολικά θα αρχίζει ο καιρός να παρουσιάζει επιδείνωση στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας εκτός από τα νησιωτικά του νοτίου Αιγαίου όπου εκεί ο καιρός δεν αναμένεται να επικρατήσει άστατος. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα βόρεια με την θερμοκρασία να φτάνει τους 12° , στα Δυτικά, τα κεντρικά και τα ανατολικά σε μικρή πτώση φτάνοντας τους 17-18° ενώ στην νότια νησιωτική χώρα η θερμοκρασία σε τοπικό επίπεδο θα φτάσει τους 21-22°. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας σε υψόμετρο άνω των 1000μ , σε λίγο πιο χαμηλά υψόμετρα θα σημειωθούν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας γύρω στα 800μ. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στις θάλασσες εκτός από το νότιο Αιγαίο όπου εκεί θα διατηρηθεί το νότιο ρεύμα. Στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 4-5 μποφόρ και στο Αιγαίο τα 5-6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.

Το Σάββατο κακοκαιρία με βροχές ή σποραδικές καταιγίδες σε όλη την χώρα με πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, όπου θα είναι ενισχυμένος ο βόρειος βορειοανατολικός άνεμος που θα αγγίξει τα 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο τα 7-8 και τοπικά ριπές έως 9 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάσουν τα 5 με 6 μποφόρ. Με την έλευση του ψυχρού αέρα στην χώρα μας οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν στα 1100μ.σε περιοχές της Πελοποννήσου, στα 800 με 900μ. στην Αττική, Εύβοια, Στερεά, στα 700μ σε ημιορεινά της Θεσσαλίας/Ηπείρου, στην Δυτική Μακεδονία στα 500 με 600μ.,Κεντρική Μακεδονία στα 400 με 500μ.(στα πιο βόρεια τμήματα οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν έως και πιο χαμηλά περίπου 200μ.), Αν. Μακεδονία στα 300 με 400μ. και στη Θράκη θα φτάσουν έως τα 200μ. που ίσως σημειωθούν και σε πιο χαμηλά υψόμετρα ακόμη και στα πεδινά, επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου πάνω από τα 400μ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα φτάσει τους 7° , στα κεντρικά τους 13° και στα πιο νότια νησιωτικά τους 16° εξαιτίας με τα ανοίγματα ηλιοφάνειας.

Την Κυριακή ο ψυχρός Αυλώνας όπου θα μας επηρεάζει θα ρίξει περαιτέρω την θερμοκρασία στη κεντρική και την νότια χώρα φτάνοντας τους 10° στα κεντρικά και στα πιο νότια τους 13° , στα βόρεια το θερμόμετρο το μεσημέρι θα φτάσει τους 7°. Οι άνεμοι ενισχυμένοι βορειοανατολικοί στα 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο οι άνεμοι θυελλώδης στα 7-8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν στα Ανατολικά και νότια της χώρας εξασθενημένα, με τοπικές βροχές στα πεδινά της Αν. Πελοποννήσου, Αττική, Αν. Στερεά, Εύβοια, Σποράδες, Αν.Θεσσαλία, Κρήτη, Κυκλάδες, βορειοανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1400μ., σε ημιορεινά της Αττικής γύρω στα 700μ., Αν. Στερεά/Εύβοια θα φτάσουν στα 500μ και άνω, Αν. Θεσσαλία πάνω από τα 400μ.

Την Δευτέρα κρύος καιρός σε όλη την χώρα με τα φαινόμενα να είναι περιορισμένα αρκετά τοπικά στα νησιά του νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη) με ασθενόβροχο να εκδηλώνεται πρόσκαιρα σε τοπικό χαρακτήρα και λίγες μπόρες χιονιού στα ορεινά της Κρήτης μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα και εκεί θα πρέπει να εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο με τα ανοίγματα ηλιοφάνειας που θα επικρατούν και θα φτάσει στα βόρεια τους 10° , στα κεντρικά τους 13° και στα πιο νότια νησιωτικά τους 15°. Οι άνεμοι στα δυτικά Ανατολικοί στα 5-6 και τοπικά στο Ιόνιο τα 7 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ όπου θα αγγίζουν στο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ από βορειοανατολικές διευθύνσεις. Το κύριο χαρακτηριστικό της Δευτέρας θα είναι στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας “ήλιος με δόντια.”

Από την Τρίτη και έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας η αρκετά αρκετά ψυχρή αέρια μάζα όπου θα μας επηρεάσει θα κινηθεί ανατολικότερα προς την Ανατολική Μεσόγειο και θα εισέλθουν λίγο πιο θερμές αέριες μάζες με αποτέλεσμα να μαλακώνει τον καιρό προς το φυσιολογικό για την εποχή (θερμοκρασιακά). Οι θερμοκρασίες έως και το τέλος της επόμενης εβδομάδας δεν φαίνονται να παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη μεταβολή και να είμαστε στις μέγιστες τιμές στην χώρα στους 14 με 16°, δηλαδή στις κανονικές τιμές για την εποχή. Δεν φαίνονται να έχουμε αξιόλογου τύπου φαινόμενα την επόμενη νέα εβδομάδα, αλλά δεν θα λείπουν κάποια φαινόμενα να επηρεάζουν την χώρα μας κατά περιόδους από την Τετάρτη 20/12 και μέχρι το τέλος της επόμενης νέας εβδομάδας.

Ενδείξεις για ήπια Χριστούγεννα με βάση την θερμοκρασία.

paron.gr

Σχολιάστε εδώ