Εξάπτουν τα πάθη οι έλληνες δημοσιογράφοι, λέει ο Αλτούν

Εξάπτουν τα πάθη οι έλληνες δημοσιογράφοι, λέει ο Αλτούν

Εντυπωσιάζει η ευκολία με την οποία ανώτεροι τούρκοι αξιωματούχοι βρίσκουν πρόσβαση και έχουν προβολή σε ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία περιορίζονται απλώς στο να αναμασούν τα λεγόμενά τους, χωρίς καμιά κριτική διάθεση. Ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν και επικεφαλής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν παραχώρησε συνέντευξη στα «ΝΕΑ», εν όψει της επίσκεψης του τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα.

Ο κ. Αλτούν παρουσιάζεται λίγο – πολύ ως «περιστερά», περιγράφει πόσο πολύ θέλει η Τουρκία τις καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες και αποδίδει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις εντάσεις στον ελληνικό Τύπο. Ο κ. Αλτούν θεωρεί ότι οι έλληνες δημοσιογράφοι είναι αυτοί που εξάπτουν τα πάθη και με τον ισχυρισμό αυτό προφανώς προσπαθεί να διαγράψει τη «Γαλάζια Πατρίδα», το casus belli, τις «γκρίζες ζώνες», το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τις απειλές Ερντογάν ότι θα εκτοξεύσει πύραυλο εναντίον της Αθήνας, την απαίτηση για αφοπλισμό των νησιών, ώστε να είναι έτσι στο έλεος της Τουρκίας, τη συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου και τόσα άλλα. Ναι, για την Τουρκική Προεδρία υπεύθυνα για την ένταση είναι τα ελληνικά ΜΜΕ.

Να τα βρουν μόνες τους!
Βέβαια, ο ίδιος ο κ. Αλτούν, πίσω από τις γραμμές, ζητά και απαιτεί κάτι ακόμη. Η Ελλάδα και η Τουρκία να κάτσουν στο τραπέζι και να τα βρουν μόνες τους. Να είμαστε, δηλαδή, στο τραπέζι, με την απειλή πολέμου πάνω από το κεφάλι μας, με μια χώρα η οποία δεν κρύβει τον αναθεωρητισμό της και δεν διστάζει να καταφεύγει σε ένοπλη βία, όπως διαπιστώνουμε με τις επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ. Και η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αποποιηθεί όλα τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η ιδιότητά της ως μέλους της ΕΕ και η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Αυτό που θέλει ο κ. Ερντογάν είναι να αποδεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα ζητήσει από την ΕΕ να μη συνδέει τα ευρωτουρκικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας και το Κυπριακό. Ότι θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον να μην πιέζει (όσο την πιέζει) την Άγκυρα για θέματα που έχουν να κάνουν με τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της από την ΕΕ για να υποχρεώσει την Τουρκία να προσαρμοσθεί στο Διεθνές Δίκαιο και στον σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας. Αλλά και ότι θα απορρίψει τις προτάσεις των Αμερικανών για στενότερη αμυντική συνεργασία, για να μην ενοχληθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό ήταν το μήνυμα του Φαχρετίν Αλτούν, το οποίο δεν θέλουμε να δούμε κατάματα: Η Τουρκία και ο Ερντογάν θέλουν να έχουν απέναντί τους μια αδύναμη, χωρίς συμμάχους, Ελλάδα. Και αυτό διότι η Άγκυρα πιστεύει ότι τότε θα είναι εύκολο να πουλήσει στην ελληνική ηγεσία τη φενάκη των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο με τη δορυφοριοποίηση της Ελλάδας…

Παραμονές της επίσκεψης, προέκυψε και η συνέντευξη Ερντογάν στην «Καθημερινή». Πραγματικά, πότε υπήρξε τα τελευταία 10 – 15 χρόνια συνέντευξη έλληνα πρωθυπουργού σε τουρκικά ΜΜΕ, ώστε να ακουστεί και η ελληνική θέση στην τουρκική κοινή γνώμη; Θα λέγαμε ότι αυτό οφείλεται στην ανυπαρξία δημόσιας διπλωματίας από την Αθήνα. Αλλά μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θέλει τέτοια μπλεξίματα, καθώς θα μπορούσαν να ακουστούν και ενοχλητικές αλήθειες…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

 


Σχολιάστε εδώ