Μ. Κομνηνάκα στο “Π”: Επιστολική ψήφος: Επικίνδυνος δρόμος και κυβερνητική υποκρισία

Μ. Κομνηνάκα στο “Π”: Επιστολική ψήφος: Επικίνδυνος δρόμος και κυβερνητική υποκρισία

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Βουλευτού ΚΚΕ Λέσβου


Η κυβέρνηση της ΝΔ με την εξαγγελία της για τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου ανοίγει έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο. Καμία αμεσότητα, μυστικότητα και αδιάβλητο της ψήφου δεν μπορεί να εξασφαλιστεί όταν ο καθένας θα παραλαμβάνει έναν φάκελο και θα μπορεί να τον συμπληρώνει στο σπίτι, στη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού. Κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί ότι ο καθένας ψήφισε μόνος του, χωρίς παρεμβάσεις, πιέσεις και εκβιασμούς από εργοδότες, κομματάρχες που επιδίδονται σε ρουσφέτια, ακόμα και άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Θα ρωτήσει κανείς: «Μα είναι δυνατόν στην εποχή μας να υπάρχουν τέτοιοι προβληματισμοί;». Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όταν είδαμε σε βίντεο CEO ασφαλιστικής εταιρείας να απευθύνεται με απαράδεκτο ύφος στους εργαζομένους του, έχοντας στο πλάι του υποψήφιο βουλευτή και νυν υπουργό, και να τους υποδεικνύει τι να ψηφίσουν. Με την επιστολική ψήφο αυτός –και πολλοί άλλοι, που δεν καταγράφηκαν σε βίντεο– θα μπορεί και να τους επιβλέπει την ώρα που το κάνουν.

Ρωτούν, επίσης: «Μα αυτές οι πιέσεις και οι εκβιασμοί δεν υπάρχουν και τώρα;». Φυσικά και υπάρχουν. Γι’ αυτό υπάρχει σε κάθε εκλογικό τμήμα το ελάχιστο μέτρο του παραβάν, στο οποίο ο καθένας μπαίνει υποχρεωτικά μόνος του. Δεν είναι τυχαίο το ότι στο έντυπο της επιστολικής ψήφου που παρουσίασε ο πρωθυπουργός υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του ψηφοφόρου ότι το συμπλήρωσε χωρίς την παρουσία κάποιου άλλου προσώπου.

Αλήθεια, αν οι αντιρρήσεις του ΚΚΕ είναι «εκτός τόπου και χρόνου», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για ποιον λόγο προβλέφθηκε αυτή η υπεύθυνη δήλωση; Άλλωστε, υπάρχει και η διεθνής εμπειρία από χώρες στις οποίες έχει θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος, όπου έχουμε δει πολλές φορές καταγγελίες για αλλοίωση του αποτελέσματος, ενώ εκκρεμούν ακόμα και δίκες για απάτη.

Είναι εντελώς αποπροσανατολιστική και υποκριτική η επίκληση της υψηλής αποχής από την πλευρά της κυβέρνησης. Αποπροσανατολιστική γιατί η αποχή, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, είναι πολιτική στάση, άσχετα από το αν εμείς δεν συμφωνούμε με τον συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αυτός που απέχει δεν το κάνει επειδή δεν θέλει να περιμένει στην ουρά του εκλογικού τμήματος, αλλά επειδή δεν θέλει να ψηφίσει. Είναι, όμως, και υποκριτική γιατί πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι εποχικοί εργαζόμενοι με αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα του τόπου εργασίας τους και τώρα τολμά να τους επικαλείται.

Όσον αφορά τους απόδημους, η αντικατάσταση των εκλογικών τμημάτων από την επιστολική ψήφο συνιστά το επόμενο βήμα στην επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη συμπερίληψη ανθρώπων που –πέρα από συναισθηματικούς δεσμούς– δεν έχουν καμία υποχρέωση και κανέναν πραγματικό δεσμό με τη χώρα και θα επιδρούν στο εκλογικό αποτέλεσμα και στις πολιτικές εξελίξεις χωρίς να υφίστανται καμία απολύτως συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή. Αυτοί, λοιπόν, θα ψηφίζουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το ελάχιστο, να πάνε στο εκλογικό τμήμα, και φυσικά χωρίς να διασφαλίζεται ούτε εδώ η μυστικότητα.

Εκτός από την κυβέρνηση της ΝΔ, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν να εκφραστούν θετικά απέναντι στην επιστολική ψήφο, παρότι την πρώτη φορά που είχε τεθεί, το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνήσει. Η στάση τους δεν προκαλεί έκπληξη. Άλλωστε, τη χυδαία υποβάθμιση της έννοιας της λαϊκής συμμετοχής, που εξυπηρετεί και η επιστολική ψήφος, την έχουμε δει το τελευταίο διάστημα σε όλο της το μεγαλείο και στις εσωτερικές διαδικασίες αυτών των κομμάτων, με τους περιβόητους «ψηφοφόρους του δίευρου», που βγάζουν ουρανοκατέβατους προέδρους και μετά δεν τους ξαναβλέπει κανείς. Το ίδιο επιχειρείται εδώ και καιρό να επιβληθεί και στις διαδικασίες του εργατικού κινήματος, με τις ηλεκτρονικές εξ αποστάσεως ψηφοφορίες, χωρίς ενεργή ανάμειξη, ενημέρωση, συζήτηση και αντιπαράθεση, που προέβλεπε και ο «νόμος Χατζηδάκη».

Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη της ενημέρωσης του λαού για αυτές τις επικίνδυνες στοχεύσεις της κυβέρνησης, ενώ φυσικά θα συνεχίσει να μάχεται για την πραγματική αναβάθμιση της συμμετοχής του σε όλες τις μάχες της ζωής μας, για την ικανοποίηση των αναγκών των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ