Η Χαμάς και ο ρόλος της Τουρκίας

Η Χαμάς και ο ρόλος της Τουρκίας


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η κατάσταση στη Γάζα εξελίσσεται σε χαίνουσα πληγή για την περιφερειακή ειρήνη στην περιοχή.

Παρότι το Ισραήλ, όπως άλλωστε ανεμένετο, συνεχίζει την πλήρη εκκαθάριση της Λωρίδας της Γάζας, οι διπλωματικοί αναλυτές προσπαθούν να κατανοήσουν τι πραγματικά έχει συμβεί τόσο με τη Χεζμπολάχ όσο και με το Ιράν.

Οι παραπάνω φαίνεται να αποστασιοποιούνται από τις πράξεις της Χαμάς και να έχουν αποφασίσει να μην προβούν σε πολεμικές ενέργειες άμεσης φύσεως κατά του Ισραήλ για χάρη της αμφιλεγόμενης παλαιστινιακής οργάνωσης.

Κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Εάν το Ιράν ή η Χεζμπολάχ είχαν δώσει σχετική εντολή στη Χαμάς για να επιτεθεί στο Ισραήλ, θα τη στήριζαν μέχρι τέλους. Από τη στιγμή που επέλεξαν να μη στηρίξουν ουσιαστικά την οργάνωση –κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη παρέμβαση Νασράλα– αυτό σημαίνει πως μάλλον δεν έχουν και την ευθύνη για όσα έγιναν.

Κάποια δυτικά ΜΜΕ επιχείρησαν να εμπλέξουν τους Ρώσους. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα σε όσα έχουν γίνει στη Γάζα. Μένει λοιπόν ένας βασικός ύποπτος, για τον ρόλο του οποίου δεν έχουν πειστεί, κυρίως, οι Ισραηλινοί. Και αυτός είναι η Τουρκία.

Σύμφωνα με την πάντα καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα Al Monitor, ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος ζει τόσο στο Κατάρ όσο και στην Τουρκία, βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη όταν οι μαχητές της εισέβαλαν στο Ισραήλ.

Ο Χανίγιε απομακρύνθηκε από την Πόλη διακριτικά μετά την ενόχληση των Αμερικανών, και αφού κυκλοφόρησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τον ίδιο και άλλα μέλη της Χαμάς να πραγματοποιούν «προσευχή ευγνωμοσύνης», ενώ παρακολουθούσαν την εισβολή της οργάνωσης στο Νότιο Ισραήλ.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που υποστηρίζει ευθέως τη Χαμάς και κατηγορεί το Ισραήλ, επίσης ευθέως, αποκαλώντας το κράτος-τρομοκράτη. Αν τα παραπάνω επαληθευτούν, για πόσο ακόμα, άραγε, η Τουρκία μπορεί να χαίρει της ασυλίας της δημοκρατικής Δύσης;


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ