Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί τις διεκδικήσεις της Τουρκίας για να την εξωραΐσει

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί τις διεκδικήσεις της Τουρκίας για να την εξωραΐσει

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η επιμονή της κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη πράξη κατευνασμού ακόμη και από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, την ώρα που η ίδια η Τουρκία δείχνει να επιμένει στις παράνομες πρακτικές της, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έστειλε προειδοποιητική βολή μέσω της συνέντευξής του στην «Καθημερινή», όπως είχε κάνει προ τριών εβδομάδων και ο επίσης πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Και οι δύο εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για την πολιτική κατευνασμού που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Αντ. Σαμαράς επισήμανε ότι δεν μπορεί να συζητάς με τον «πειρατή», ειδικά σε μια στιγμή που όλοι έχουν γυρίσει την πλάτη στον τούρκο ηγέτη.

Επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε προ ημερών την έντονη ανησυχία του, τονίζοντας ότι οδηγούμαστε σε μια νέα Μαδρίτη, με την Ελλάδα να αναγνωρίζει τα «ζωτικά και νόμιμα» δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη στιγμή που η ίδια έχει διευρύνει τις διεκδικήσεις της εναντίον της χώρας μας.

Η κυβέρνηση, παρ’ όλα αυτά, κρατά κλειστά τα αυτιά της και, με πραγματική εμμονή, προσπαθεί να νομιμοποιήσει την επίσκεψη αυτή, αν και παραδέχεται ότι είναι συνάντηση χαμηλών προσδοκιών. Και προβάλλει τη σημασία του να μιλάνε οι δύο ηγέτες προκειμένου να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον που κάθε πρόβλημα δεν θα οδηγεί σε κρίσεις.

Η επιθυμία της Αθήνας να αγοράσει χρόνο και να εξασφαλίσει, ίσως, ηρεμία στο Αιγαίο για μερικούς ακόμη μήνες δεν μπορεί να δικαιολογήσει όλη αυτήν την επιμονή για την πραγματοποίηση της φιέστας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. [Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο της Κυριακής που κυκλοφορεί]

Δεν είναι γνωστό αν έχουν υπάρξει δεσμεύσεις απέναντι στην υπερατλαντική υπερδύναμη, η οποία, χωρίς να κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά της για τον τούρκο ηγέτη, δεν έχει καμιά διάθεση να ανοίξει ένα νέο επικίνδυνο μέτωπο την ώρα που έχει ήδη ανοικτά τα μέτωπα της Κίνας, της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Όσο για το Βερολίνο, που τηρεί παραδοσιακά φιλοτουρκική στάση, δεν θέλει εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που μετέφερε στον έλληνα πρωθυπουργό ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο γερμανός καγκελάριος τρέμει για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος, που θα κλυδώνιζε τον κυβερνητικό συνασπισμό του, και είναι έτοιμος να προσφέρει, κάτω από το τραπέζι, γη και ύδωρ στην Τουρκία. Και, καθώς αυτά που έχει να προσφέρει αφορούν κυρίως την ΕΕ, δεν θέλει μια νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να οδηγήσει σε ναυάγιο όλες τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να δοθούν ευρωπαϊκά ανταλλάγματα στην Τουρκία και έτσι να κατευνασθεί ο Σουλτάνος.

Η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες έχει δείξει ότι θέλει να προβάλει τις θέσεις της έστω και εμμέσως, χωρίς, δηλαδή, δηλώσεις αξιωματούχων. Έτσι, επέλεξε τη γνωστή τακτική της έκδοσης ΝΟΤΑΜ.

Η πρώτη ΝΟΤΑΜ δέσμευσε πέντε περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου, από Βορρά προς Νότο, για ασκήσεις έρευνας διάσωσης και προστασίας περιβάλλοντος. Οι παράνομες αυτές ΝΟΤΑΜ όχι μόνο παραβιάζουν την αρμοδιότητα της Ελλάδας να εκδίδει ΝΟΤΑΜ εντός του FIR Αθηνών, αλλά παραβιάζουν και την ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση. Όπως, όμως, αποκαλύφθηκε και από την αντι-ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Ελλάδα, οι περιοχές που είχε δεσμεύσει η Άγκυρα επικαλύπτουν και περιοχή εθνικής κυριαρχίας, καθώς βεβαίως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και με την άσκηση αυτή ήθελε να εισχωρήσει και εντός ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή μεταξύ 6 ν.μ. και 10 ν.μ.

Με άλλη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε επαναφέρει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, κατηγορώντας την Ελλάδα για το γεγονός ότι συμπεριέλαβε και νησιά σε ελληνική άσκηση. Η Τουρκία μάλιστα απαιτεί η Ελλάδα να μη συμπεριλαμβάνει πλέον τα ελληνικά νησιά στον σχεδιασμό των ασκήσεών της.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προβάλει τις θέσεις της, επιχειρώντας μάλιστα να τις καταστήσει κανονικότητα, και θα συνεχίσει την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα μιλάμε για «θετικό κλίμα».

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, βεβαίως, υπήρχε η προσδοκία ότι θα γινόταν δυνατή και η υπογραφή συμφωνιών που θα ενίσχυαν έτσι το πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών. (Γεγονός που επιβεβαιώθηκε στη “Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας” που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν την Πέμπτη).

Όμως, η θετική ατζέντα, όπως έχει καταγραφεί, περιλαμβάνει ασήμαντες και μικρού βεληνεκούς συνεννοήσεις, παρά συγκεκριμένες συμφωνίες. Συναντήσεις επιμελητηρίων, ομάδες εργασίας, συνεργασία στην πολιτική προστασία, με πιο σημαντική την αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής του μεθοριακού σταθμού των Κήπων στον Έβρο και την αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι περιλαμβάνουν οι 15 συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας

Και στα ΜΟΕ πάντως ο πήχης τέθηκε χαμηλά, καθώς είναι σαφές ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες δεν είχε καμιά διάθεση να συζητήσει επί στρατιωτικών ΜΟΕ, όπου πιθανότατα θα πρόκυπτε η θέση των Τούρκων για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει, έτσι, σε μια κατευναστική πολιτική, η οποία γνωρίζει ότι δεν οδηγεί πουθενά, και απλώς κλωτσάει το ντενεκεδάκι λίγο πιο κάτω.

Γνωρίζει ότι ο τούρκος ηγέτης θα επιχειρήσει να βελτιώσει το προφίλ του σε Ευρώπη και Αμερική με την επίσκεψη αυτή στην Αθήνα, τη στιγμή που η Δύση του γυρνά την πλάτη μετά την προκλητική στάση του στο θέμα της Γάζας, τον εναγκαλισμό του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον στυγνό εκβιασμό ολόκληρης της Ατλαντικής Συμμαχίας με το μπλοκάρισμα της ένταξης της Σουηδίας.

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει να βαδίζει στα ελληνοτουρκικά με αυτοσκοπό αυτήν την περίοδο ηρεμίας που προσφέρει ο κ. Ερντογάν, χωρίς να έχει σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα. Και αυτό διότι αυτός ο μήνας του μέλιτος έχει ημερομηνία λήξης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ