Μ. Αποστολάκη στο “Π”: Golden Visa: Μια ευθεία υπονόμευση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής

Μ. Αποστολάκη στο “Π”: Golden Visa: Μια ευθεία υπονόμευση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής

Της
ΜΙΛΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Βόρειου Τομέα Αθηνών


Το πρόγραμμα Golden Visa, που προωθήθηκε πανηγυρικά από την κυβέρνηση ως τρόπος προσέλκυσης επενδύσεων, στρεβλώνει την αγορά ακινήτων, στρεφόμενο εναντίον των αναγκών της κοινωνίας. Οδηγεί επίσης σε σταδιακό αφελληνισμό, καθώς παρατηρείται απόκτηση κυριότητας ακινήτων μεγάλης προστιθέμενης αξίας συχνά και στην παραμεθόριο.

Το πρόβλημα δεν είναι ούτε πρόσφατο ούτε άγνωστο, καθώς και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, τα αντίστοιχα προγράμματα δημιούργησαν επιπτώσεις στις αγορές κατοικίας των χωρών αυτών και στην κοινωνική τους συνοχή.

Στην Πορτογαλία η Golden Visa προκάλεσε αύξηση 13% των τιμών σε ετήσια βάση, κάτι που σε συνδυασμό με τη χαμηλή προσφορά ακινήτων μείωσε δραματικά τις ευκαιρίες να βρουν σπίτι χιλιάδες Πορτογάλοι.

Παρά τις επισημάνσεις μας για τις στρεβλώσεις στο αναπτυξιακό μοντέλο και τον κίνδυνο από τη μετατόπιση του ελέγχου της εθνικής μας οικονομίας σε αδιευκρίνιστα εξωγενή κέντρα, τα οποία μάλιστα χρηματοδοτούνται από δικά μας χρήματα μέσω των ελληνικών τραπεζών, η κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον αντιπαραγωγικό δρόμο. Πέραν αυτών, αναδεικνύεται και ένας πρόσθετος κίνδυνος από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αναφέροντας σε σχετικό της πόρισμα ότι «οι εταιρείες real estate εν γνώσει τους ευνόησαν την κατάχρηση των προγραμμάτων Golden Visa… ενώ διευκόλυναν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Στη σημερινή Ελλάδα, που το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 270 δισ., που το εισόδημα μεγάλου μέρους του πληθυσμού συρρικνώνεται απελπιστικά από την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια σε αγαθά πρώτης ανάγκης, τα παράθυρα για τέτοιες δραστηριότητες θα έπρεπε να είναι ερμητικά κλειστά.

Πόσω μάλλον όταν υπό το πρόσχημα της επενδυτικής επέκτασης μεταφέρεται μέρος του ελέγχου της οικονομίας μας σε άγνωστα ή αδιευκρίνιστα ξένα συμφέροντα. Η στρέβλωση στην αγορά ακινήτων καταλήγει να συνιστά κοινωνικό πρόβλημα πρώτου μεγέθους, αφού πολλαπλασιάζει τις τιμές σε πολλές περιοχές καθιστώντας το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση ένα άπιαστο όνειρο για τους πολλούς.

Η ανάγκη κατάργησης της Golden Visa για τα ακίνητα είναι προφανής. Εάν θέλουμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, οφείλουμε να στοχεύσουμε σε διαφορετικά αναπτυξιακά μοντέλα και όχι να ενθαρρύνουμε κερδοσκόπους. Τα στοιχεία από την αγορά κατοικίας αναδεικνύουν την απουσία ενός στοιχειώδους στεγαστικού προγράμματος από την πλευρά της κυβέρνησης. Τα περιορισμένα δάνεια που παρέχει αφορούν μόνο όσους έχουν τη δυνατότητα αγοράς ακινήτου και όχι τους περισσότερους, που τα χρήματά τους καλά καλά δεν επαρκούν για να νοικιάσουν ένα σπίτι.

Σε αυτήν τη δυστοπία απαντά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, που αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα της στέγασης προς όφελος των πολλών και λειτουργεί ήδη με επιτυχία σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει την παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε νέους, οικογένειες και φοιτητές μέσω της δημιουργίας δημόσιου αποθεματικού κατοικιών, της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου και της παροχής κινήτρων σε ιδιώτες, για την ανακαίνιση των μη χρησιμοποιούμενων ακινήτων τους και τη διάθεσή τους στο πρόγραμμα. Επίσης, περιλαμβάνει αξιοπρεπή και οικονομικά καταλύματα στους χώρους των πανεπιστημίων για τους φοιτητές, καθώς και κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του πρώην ΟΕΚ, άνω του 1,5 δισ. ευρώ, και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στα μέτρα άμεσης εφαρμογής, που θα εφαρμοστούν συνδυαστικά με τον παραπάνω σχεδιασμό, προβλέπεται η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου, το πρόσθετο επίδομα ενοικίου σε όσους φοιτούν σε τουριστική πόλη και η επαναφορά έκπτωσης φόρου ενοικίου. Με τη θέσπιση συγκεκριμένου νομικού πλαισίου θα επιλυθεί και το άλλο σκέλος του προβλήματος, η κατάχρηση δηλαδή του Airbnb, στο οποίο πρέπει να μπουν σαφή όρια και περιορισμοί, τουλάχιστον στα αστικά κέντρα.

Η Golden Visa έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μετατραπεί η αγορά ακινήτων της χώρας μας σε ένα πεδίο ατέλειωτης κερδοσκοπίας αγνώστων συχνά συμφερόντων, δημιουργώντας ένα σύνθετο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα. Η πορεία αυτή πρέπει να ανακοπεί άμεσα με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής συνοχής.

Αυτοί οι όροι, σε συνδυασμό με ένα υγιές αναπτυξιακό μοντέλο, θα διασφαλίσουν την πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας στο αυτονόητο δικαίωμα της στέγασης, ιδιαίτερα των νέων, για τους οποίους η παροχή προσιτής στέγασης με αξιοπρεπείς και σύγχρονες κατοικίες είναι καθοριστική για τη δημιουργία της δικής τους οικογένειας και σχετίζεται άμεσα με το Δημογραφικό και την Υπογεννητικότητα.

Αυτή η κατεύθυνση αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ μια στρατηγική επένδυση για το μέλλον της χώρας, όπως αγωνιζόμαστε να το διαμορφώσουμε, έχοντας ως προτεραιότητά μας τη στήριξη των πιο αδύναμων και ευάλωτων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: athensvoice.gr


Σχολιάστε εδώ