Σ. Κουνενάκη Εφραίμογλου: Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα

Σ. Κουνενάκη Εφραίμογλου: Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν και να διακρίνουν και να αξιοποιούν ευκαιρίες για εξωστρεφή ανάπτυξη» σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στην εκδήλωση του επιμελητηρίου σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκδήλωση σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιμελητηρίουμε είχε θέμα: «Ημέρα Πρόσβασης στην Αγορά» πραγματοποίησαν το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, στο ΕΒΕΑ. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη των εμπορικών εργαλείων και μέσων που προσφέρονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του εμπορικού προγράμματος της ΕΕ.

Την παρουσίαση έκαναν ο Επικεφαλής Αξιωματούχος για την Εφαρμογή των Εμπορικών Συμφωνιών της ΕΕ (Chief Trade Enforcement Officer-CTEO) κ. Denis Redonnet, αλλά και λοιποί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, «πίσω από τα τεχνικά – και συχνά δυσνόητα – κείμενα κάθε εμπορικής συμφωνίας, υπάρχουν ευκαιρίες και δυνητικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις οικονομίες.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν και να διακρίνουν και να αξιοποιούν ευκαιρίες για εξωστρεφή ανάπτυξη». Και αυτό αποδεικνύεται από τη «δυναμική πορεία των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Το 2022 η Ελλάδα κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις εξαγωγών στην Ευρώπη.

Η αξία των εξαγωγών αγαθών άγγιξε για πρώτη φορά τα 55 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το 25% του ΑΕΠ», συνέχισε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ. «Σε αυτή την προσπάθεια, βεβαίως, είναι σημαντική η στήριξη της Πολιτείας μέσω των δομών της Οικονομικής Διπλωματίας. Τόσο η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και τα Γραφεία ΟΕΥ ανά τον κόσμο, όσο και ο φορέας Enterprise Greece είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και συνεργάτες, στην κοινή προσπάθεια για την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα και λειτουργούμε ως βραχίονας για τη διεθνή δικτύωση των μελών μας, με στρατηγικά στοχευμένες δράσεις, επιχειρηματικές αποστολές και συνεργασίες», είπε η κα Εφραίμογλου αναφερόμενη στη συνεργασία της Πολιτείας και των επιχειρηματικών φορέων για τη στήριξη των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων. Την εκδήλωση συντόνισε το Μέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΑ κ. Φάνης Ματσόπουλος.


Σχολιάστε εδώ