Συναγερμός απo ΕΟΔΥ – ECDC: Αύξηση περιστατικών Coxsackie σε παιδιά

Συναγερμός απo ΕΟΔΥ – ECDC: Αύξηση περιστατικών Coxsackie σε παιδιά

–Διασπορά Klebsiella Pneumoniae σε 15 νοσοκομεία!
–Περίπου 2.000 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Συναγερμό σήμανε ο Ε­ΟΔΥ, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγματα ασθενών με οξεία σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού κατά την πρόσφατη περίοδο των τελευταίων δύο μηνών, και συγκεκριμένα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, καταγράφεται αύξηση των λοιμώξεων από ρινοϊούς / εντεροϊούς σε όλη την επικράτεια. Η αύξηση αυτή αφορά και λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς Coxsackie, που προσβάλλουν κυρίως παιδιά.

Στο μεταξύ, συναγερμό σήμανε και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αφού σε 15 ελληνικά νοσοκομεία υπάρχει διασπορά του βακτηρίου Klebsiella Pneumoniae, αποκαλύπτοντας σε έκθεσή του πως το βακτήριο αυτό είναι αρκετά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

Θυμίζουμε ότι και πρόσφατη μελέτη του ΕΟΔΥ, που πραγματοποιήθηκε σε 50 νοσοκομεία της χώρας, επιβεβαιώνει τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς να αναπτύξουν κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη 48 ώρες μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, ακόμη και όταν βρίσκονται σε ΜΕΘ. Άλλωστε είναι γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον επιπολασμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη για συγκεκριμένα μικροβιακά στελέχη.

Τα συμπτώματα, η μετάδοση και η αντιμετώπιση του Coxsackie
Ειδικότερα, οι ιοί Coxsackie ανήκουν στο γένος των εντεροϊών και ταξινομούνται σε δύο ομάδες, την ομάδα Α και την ομάδα Β. Λοιμώξεις από ιούς Coxsackie παρατηρούνται κάθε χρόνο, αλλά συνήθως παρουσιάζουν έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Η λοίμωξη από ιούς Coxsackie αποτελεί ένα συχνό ιογενές νόσημα, κατά κανόνα της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεθεί στον ιό μέχρι την ενηλικίωσή τους και έχουν αναπτύξει ανοσία.

Σε σημαντικό ποσοστό, η λοίμωξη από τους ιούς αυτούς μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Στα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνονται πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και η λοίμωξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενη. Σπανιότερα οι ιοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν εκδηλώσεις και από άλλα συστήματα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση, οξεία αιμορραγική επιπεφυκίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ηπατίτιδα, καθώς και μυοσίτιδα και πλευροδυνία. Στα νεογνά η λοίμωξη μπορεί να εμφανίζεται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις, ακόμη και εικόνα σήψης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ιοί αυτοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφής με σταγονίδια του αναπνευστικού (με τον βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Μετάδοση μπορεί να υπάρξει επίσης από τη μητέρα στο νεογνό, ενδομητρίως, κατά την περιγεννητική περίοδο ή με τον θηλασμό. Οι εντεροϊοί επιβιώνουν στο περιβάλλον για χρονικό διάστημα που επιτρέπει τη δυνατότητα μετάδοσής τους μέσω μολυσμένων αντικειμένων και επιφανειών, καθώς και με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού.

Σημειώνεται ότι οι εντεροϊοί σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποβάλλονται από τα κόπρανα για αρκετές εβδομάδες, ακόμα και μήνες μετά τη λοίμωξη, ενώ από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος αποβάλλονται για μικρότερο χρονικό διάστημα (1 έως 3 εβδομάδες). Τόσο η λοίμωξη όσο και η αποβολή των εντεροϊών από τα κόπρανα ή από το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να προκύπτουν χωρίς εμφανείς κλινικές εκδηλώσεις, γεγονός που καθιστά τη συστηματική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής και καθαριότητας του άψυχου περιβάλλοντος απαραίτητη για τον περιορισμό της διασποράς των ιών αυτών. Ο χρόνος επώασης είναι 3 έως 6 μέρες. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 7 έως 10 μέρες και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως.

Ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος είναι:
• Η απομάκρυνση του ασθενούς από τη σχολική του μονάδα μέχρι την ολοκλήρωση 24 ωρών από την υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών) και την ύφεση των λοιπών συμπτωμάτων του.
• Η συστηματική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και της οικογένειας (παιδιά και ενήλικες).
• Το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ιδίως πριν από το φαγητό και έπειτα από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα. Το προσωπικό της σχολικής μονάδας θα πρέπει να εκπαιδεύει, να ενθαρρύνει και να επιβλέπει τη συστηματική και ορθή πρακτική του πλυσίματος των χεριών από τα παιδιά.
• Η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά τον βήχα και το φτάρνισμα. Χρήση χαρτομάντηλου και στη συνέχεια απόρριψή του και πλύσιμο των χεριών.
• Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών από τους ενήλικες μετά την αλλαγή πάνας βρεφών και νηπίων, έπειτα από επαφή ή χειρισμό μολυσμένων από εκκρίσεις αναπνευστικού ή κόπρανα αντικειμένων και επιφανειών και πριν από την παρασκευή γεύματος.
• Το πλύσιμο μολυσμένων ρούχων, κλινοσκεπασμάτων και πετσετών σε υψηλή θερμοκρασία.
• Η αποφυγή στενής επαφής και κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων (σκεύη φαγητού, ποτήρια, πετσέτες κ.λπ.) για αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.

Η διασπορά του Klebsiella Pneumoniae
Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σε έκθεσή του αποκαλύπτει ότι σε 15 ελληνικά νοσοκομεία υπάρχει διασπορά του Klebsiella Pneumoniae, ενός βακτηρίου το οποίο σύμφωνα με μελέτες είναι πολύ ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, προκαλώντας σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών στα νοσοκομεία αυτά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι περίπου 2.000 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ECDC, η ταχύτατη εξάπλωση του Klebsiella Pneumoniae σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη, γι’ αυτό και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα ειδικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων σε νοσοκομεία και άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, προτού θρηνήσουμε περισσότερα θύματα. Τα μέτρα αυτά αφορούν τόσο τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών όσο και τη σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Η Klebsiella Pneumoniae μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των πνευμόνων του ανθρώπου και των ζώων, εάν αναρροφηθεί, με αποτέλεσμα αιματηρά, καφέ ή κίτρινα πτύελα, που ομοιάζουν με ζελέ. Επίσης, προκαλεί ουρολοιμώξεις, καθώς και λοιμώξεις χειρουργικών τραυμάτων. Προσβάλλει, γενικά, ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιητικό, πιο συχνά μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες, καθώς και γυναίκες με βαριές ασθένειες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: pixabay

 


Σχολιάστε εδώ