Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των αποχωρήσεων και των δημοσκοπήσεων
• Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Κασσελάκης
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω των χαμηλών ρυθμών με τους οποίους προχωράει το κυβερνητικό έργο στο διάστημα από τις εθνικές εκλογές μέχρι σήμερα.
Φυσικό και επόμενο, ως εκ τούτου, είναι το 70% των πολιτών, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, να δηλώνει μη ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν τα κρούσματα αλαζονικής συμπεριφοράς και ακραίων δηλώσεων, που προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις. Μέσα σε αυτό το… δυσάρεστο περιβάλλον, τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έρχονται και επανέρχονται στο προσκήνιο.
Παρά τις συνεχείς πιέσεις που ασκούνται από το πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και τις δημόσιες παροτρύνσεις του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη, αρκετοί εκ των υπουργών εμφανίζονται από αναβλητικοί έως… αδιάφοροι ως προς το έργο που πρέπει να φέρουν σε πέρας, ο καθένας στον τομέα του.
Η… ραστώνη που διακατέχει ορισμένα από τα μέλη της κυβέρνησης υπονομεύει επί της ουσίας τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οι ευρωεκλογές δεν απέχουν πολύ και ο κ. Μητσοτάκης θέλει μέχρι την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες να έχει παρουσιάσει έργο και απτά αποτελέσματα. Ιδίως δε μετά την απόφασή του να δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση αυτή, προκειμένου –όπως σημείωσε– να εδραιωθεί περαιτέρω η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.
Πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι δυσαρεστημένος και ενοχλημένος από το ότι ορισμένοι υπουργοί και υφυπουργοί συνεχίζουν να κινούνται με τον… αραμπά. Και αυτό παρά τις εντολές που έχουν λάβει αλλά και τις κατά καιρούς οχλήσεις που έχουν δεχτεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Στενοί συνεργάτες του έχουν εισηγηθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, πλην όμως εκείνος δεν φαίνεται να… βιάζεται. Εκ φύσεως, δεν συνηθίζει να λειτουργεί εν θερμώ, αν και αυτό δεν είναι πάντα θετικό όσον αφορά την έκβαση κάθε υπόθεσης.
Πρόθεσή του είναι να δώσει πίστωση χρόνου, με το σκεπτικό ότι οι υπουργοί είναι λίγους μόνο μήνες στη θέση τους, ενώ στην αρχή της τετραετίας συνέβησαν πρωτοφανή γεγονότα, που φρέναραν το κυβερνητικό έργο. Ωστόσο, η πίστωση χρόνου δεν θα είναι απεριόριστη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Στις αρχές του 2024 το θέμα του ανασχηματισμού θα τεθεί επί τάπητος.
Στη διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, έξι υπουργοί και οκτώ υφυπουργοί. Οι αμέσως επόμενοι δύο με τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι περισσότερο για αυτούς αλλά και για όλα τα μέλη της κυβέρνησης.
Στενοί συνεργάτες του, πάντως, επισημαίνουν ότι, όποτε κι αν γίνει ο ανασχηματισμός, δεν θα πρέπει να αναμένουμε σαρωτικές αλλαγές. Θα είναι περιορισμένες και διορθωτικού χαρακτήρα, στα σημεία στα οποία «πονάει» η κυβέρνηση.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Χαρίτσης: Η “Νέα Αριστερά” θα συγκρουστεί με τον πυρήνα των ιδεών της δεξιάς (video)