Μπήκαν οι βάσεις για το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πειραιά

Μπήκαν οι βάσεις για το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πειραιά

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι διαδικασίες για την οριστική επίλυση του προβλήματος του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, με την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ του ΤΑΧΔΙΚ και της εταιρείας που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό τον οποίο είχε προκηρύξει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το ακίνητο της πρώην βιομηχανίας Δασκαλάκη που προσέφερε.

Στον χώρο του πρώην εργοστασίου θα ανεγερθεί το κτίριο των νέων δικαστηρίων της πόλης. Το κτίριο αυτό βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που εκτείνεται από το Παπαστράτειο Κολυμβητήριο μέχρι τις ανενεργές πλέον γραμμές των πρώην ΣΕΚ.

Το θέμα των δικαστηρίων αποτελούσε, επί μία 15ετια και πλέον, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της πόλης και ο Δήμος, από την αρχή της θητείας Μώραλη, είχε προσφέρει το ακίνητο της πρώην Ραλλείου, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, το οποίο του ανήκει, για να διευκολύνει την κατάσταση και να λήξει το θέμα, δεδομένου ότι τα προσφερόμενα τότε κτίρια δεν κάλυπταν τους όρους του διαγωνισμού και το θέμα είχε… κολλήσει.

Από τη στιγμή, όμως, που βρέθηκε ακίνητο που πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού, το ακίνητο του Δήμου απελευθερώθηκε και θα μπορεί να το αξιοποιήσει όπως θέλει. Με την υπογραφή, δε, των συμβολαίων έληξε και τυπικά το θέμα και πλέον ο Δήμος Πειραιά σκέφτεται την αξιοποίησή του. Επειδή, δε, όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης στο δημοτικό συμβούλιο, θέλει στο ακίνητο αυτό να γίνει το νέο δημαρχείο της πόλης, από τη στιγμή που απελευθερώθηκε άνοιξαν οι ορίζοντες για να ανεγερθεί εκεί το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πειραιά.

Από εκεί και πέρα, η Δημοτική Αρχή Μώραλη, που από την Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει νέα πενταετή θητεία, μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή της για τρίτη συνεχόμενη φορά, προσπαθεί να βρει τρόπο για την ανέγερση του νέου δημαρχείου. Ουσιαστικά, δηλαδή, για την αποκατάσταση της ιστορικής διαδρομής του κτιρίου, δεδομένου πως όταν πρωτοχτίστηκε το σημερινό κτίριο-φάντασμα, πριν από 50 και πλέον χρόνια, ο προορισμός του ήταν να γίνει δημαρχείο. Ασχέτως αν δεν έγινε ποτέ, εξαιτίας των φαντασμάτων που μας κυβερνούσαν.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται πάνω από 30 – 40 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως ο Δήμος δεν έχει, ούτε μπορεί να τα βρει, γιατί χρηματοδοτήσεις για τέτοιου είδους έργα δεν προβλέπονται. Κατά συνέπεια, αναζητείται φόρμουλα χρηματοδότησης σε συνεργασία με ιδιωτικό φορέα. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, θα αναζητηθεί ένας επενδυτής στον οποίο θα παραχωρηθεί για κάποιο διάστημα 50 ή 60 χρόνων το σημερινό δημαρχείο, για να το εκμεταλλευτεί και να βγάλει το κέρδος του, ο οποίος θα αναλάβει και την υποχρέωση να κατασκευάσει το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Μάλιστα λέγεται ότι μεγάλος διεθνής ξενοδοχειακός οίκος, όπως, π.χ., η «Four Seasons», έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, δεδομένου ότι στο σημερινό δημαρχείο θέλει να κατασκευάσει πεντάστερο ξενοδοχείο, με αίθουσες συνεδρίων κ.λπ., εκτιμώντας ότι θα έχει σημαντικά οφέλη εξαιτίας της εξαιρετικής θέσης στην οποία βρίσκεται, στο κέντρο του Πειραιά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ