Διχάζει η επιστολική ψήφος

Διχάζει η επιστολική ψήφος

• Διαφωνίες και υπόνοιες για σχέδιο καλπονοθείας

Ενστάσεις, διαφωνίες και… καχυποψία έχει πυροδοτήσει στον χώρο της αντιπολίτευσης η αναγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη για επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ενώ μέχρι πρότινος η κυβέρνηση υποστήριζε ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και να καταστεί εφικτό το μέτρο αυτό. Αυτή η αλλαγή πλεύσης προκάλεσε απορίες και ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού, καθότι η εξήγηση ότι στόχος είναι η διευκόλυνση των πολιτών και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος χωρίς ταλαιπωρία δεν φαίνεται να πείθει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.



 

Εξ ου και οι ενστάσεις που προβάλλονται αλλά και οι υπόνοιες για απόπειρα επηρεασμού των εκλογών. Ενστάσεις που έχουν να κάνουν με τη συνταγματικότητα του μέτρου αλλά και τη μυστικότητα της ψήφου. Και υπόνοιες από ορισμένους (Κυρ. Βελόπουλος), με καταγγελίες για σχέδιο της κυβέρνησης με σκοπό την καλπονοθεία. Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να μη θέσει σε εφαρμογή το μέτρο, το ΠΑΣΟΚ λέει ναι καταρχήν, αλλά διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας.

Η εκτίμηση ορισμένων είναι ότι με την επιστολική ψήφο ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει, πρώτον, στους απόδημους Έλληνες, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, όπως έχει προκύψει από τις έρευνες, είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία και με τον τρόπο αυτό τους διευκολύνει να ψηφίσουν χωρίς να ταλαιπωρηθούν και, δεύτερον, στη μερίδα εκείνη των πολιτών που κάθε φορά αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές με μειωμένο ενδιαφέρον και δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν.

Με την απλοποίηση της διαδικασίας τούς δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς να στηθούν στις ουρές των εκλογικών τμημάτων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: Όλα πρέπει να γνωρίζετε σε 14 ερωτήσεις-απαντήσεις για την


Σχολιάστε εδώ