Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η απρέπεια του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας – Του Εμμ. Γούναρη
Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)
Ο ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ακύρωσε την ημιεπίσημη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό ακριβώς την παραμονή αυτής, λόγω της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη στην τηλεόραση του BBC, όπου διατύπωσε το αίτημά του για επιστροφή στην Ελλάδα των κλεμμένων, από τον βρετανό λόρδο Έλγιν, Γλυπτών του Παρθενώνα, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.
Η Ελλάδα, από το 1842, έχει ζητήσει επισήμως και επανειλημμένως από τη Μεγάλη Βρετανία την επιστροφή των Γλυπτών, τα οποία αποσπάστηκαν από τον Παρθενώνα κατά τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης, όπου είχαν αποθηκεύσει οι Τούρκοι την μπαρουταποθήκη τους, από τον Βενετό Φραντζέσκο Μοροζίνι. Η Ελλάδα έχει μαζέψει τα συντρίμμια του Παρθενώνα, προκειμένου το έργο του Περικλέους να λάβει την αρχική μορφή του.
Το έργο αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμη. Λείπουν όμως τμήματα του ζωοφόρου, τα οποία άρπαξε ο βρετανός Έλγιν και βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Οι συζητήσεις με τις βρετανικές κυβερνήσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ενώ όλοι θυμόμαστε ιδιαίτερα εκείνες που είχε η αείμνηστη υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Το αίτημα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως απορριφθεί από τις μέχρι τώρα βρετανικές κυβερνήσεις με τη δικαιολογία ότι αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Βρετανικό Μουσείο.
Η τελευταία διπλωματική απρέπεια του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Σούνακ, με την ακύρωση την τελευταία στιγμή της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό, εξέπληξε όλες τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, ακόμα και τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο βλέπει πολύ θετικά τη σύναψη μιας κάποιας συμφωνίας μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδος.
Τη συμφωνία αυτή υποστηρίζει ευθέως και ο ελληνοβρετανός βασιλιάς Κάρολος Γ’, παρόλο που είχε εκφράσει την πικρία του για τη μη απονομή μιας επισήμου τιμής από την κυβέρνηση της Ελλάδος προς τον επί 15 χρόνια βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνο Β’, δεύτερο εξάδελφό του, τονίζοντας τα εξής:
«Μας ζητούν τα Γλυπτά του Παρθενώνος και συμπεριφέρονται έτσι στον εξάδελφό μου;». Παρ’ όλα αυτά, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, λόγω της ελληνικής καταγωγής του, φαίνεται να έδειξε τη δυσαρέσκειά του για τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού κ. Σούνακ.
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ως Ινδός στην καταγωγή, δεν γνωρίζει βέβαια ευρωπαϊκή ιστορία, και δη την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, ούτε καν της Ινδίας.
Δεν υπήρχε ένας βρετανός πολιτικός να αναλάβει την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας; Αξίζει να αναφερθεί ότι το 60% των Βρετανών συμφωνεί με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνος στην Ελλάδα.
Όσον αφορά την ακύρωση της συνάντησης με τον έλληνα πρωθυπουργό, φαίνεται ότι ο κ. Σούνακ δεν γνωρίζει από σαβουάρ βιρ. Τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας προς τον έλληνα πρωθυπουργό καταδίκασαν όλα τα κόμματα της Ελλάδος και ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός. Έτσι και αλλιώς, σύντομα, λόγω εκλογών, θα φύγει από την πρωθυπουργία, αλλά η απρέπειά του προς τον έλληνα πρωθυπουργό θα τον συνοδεύει για πάντα.