Στ. Κυμπουρόπουλος στο “Π”: Χρέος μας η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Στ. Κυμπουρόπουλος στο “Π”: Χρέος μας η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Του
ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ευρωβουλευτή ΝΔ, Ψυχιάτρου


Τα τελευταία χρόνια μπήκαν έντονα στην καθημερινότητά μας οι όροι «κλιματική κρίση» και «κλιματική αλλαγή». Αιτία αποτέλεσαν διάφορα δυσάρεστα γεγονότα περιβαλλοντικών κρίσεων, που έφεραν μεγάλες καταστροφές, ασυνήθιστες για τη χώρα μας. Η κλιματική κρίση είναι γεγονός και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε έμπρακτα.

Η κλιματική κρίση είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει την υφήλιο και θα συνεχίσει να μας προκαλεί προβλήματα όσο δεν αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις ηγεσίες των κρατών. Είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας, το οποίο θα μας οδηγήσει, μέσα από τις αλλαγές και τις ευκαιρίες, σε ένα καλύτερο, βιώσιμο αύριο. Για τον λόγο αυτό, καλούμαστε να συγκροτήσουμε και να εφαρμόσουμε –μην αφήνοντας κανέναν πίσω– ένα ενιαίο πλάνο, του οποίου οι μεταρρυθμίσεις θα δώσουν λύσεις που θα μας οδηγήσουν προσεκτικά στην πράσινη ανάπτυξη.

Στη χώρα μας, είναι ακόμα νωπές οι πληγές που άφησαν στο πέρασμά τους ο «Ιανός» και ο «Daniel». Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η καθολική συμμετοχή στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι –πριν από μία εβδομάδα– τροπολογίες του ΕΛΚ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και εξασφαλίζουν την ισορροπία της πράσινης μετάβασης και οικονομίας, με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώνεται σε 189,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 807,7 εκατομμύρια περισσότερα από όσα είχε προγραμματιστεί να δοθούν, καθώς και η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξασφάλισε επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ για περιβαλλοντική και κλιματική δράση.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την αρχή της πρώτης της θητείας, όπως και τώρα, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και να φέρει σε πέρας με ιδιαίτερη επιτυχία πρωτόγνωρες καταστάσεις και κρίσεις, έχοντας πάντα πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Διέθεσε εκατοντάδες εκατομμύρια για την άμβλυνση των συνεπειών, υιοθέτησε τον πρώτο κλιματικό νόμο, ενώ παράλληλα προώθησε φιλόδοξες προτάσεις για την απαλλαγή των νησιών από τις πηγές εκπομπών άνθρακα και προέβη σε σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες αποτελούν φυσικό πλεονέκτημα και τεράστια δυνατότητα για τη χώρα μας.

Μάλιστα, ήταν και είναι τέτοιες οι τακτικές της ελληνικής κυβέρνησης, που απέσπασαν τα εύσημα ανεπτυγμένων και οικονομικά εύρωστων κρατών, τα οποία έφτασαν στο σημείο να τις ενστερνιστούν.

Είναι βέβαιο ότι η δημιουργία ενός εθνικού, ενοποιημένου υποστηρικτικού συστήματος λήψης αποφάσεων, που θα έχει ως βάση δεδομένων πληροφορίες για κινδύνους, σε συνδυασμό με τεχνολογικά εργαλεία και επιστημονικά μοντέλα, θα δίνει τη δυνατότητα επιχειρησιακών αποστολών που θα εγγυώνται την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του εκάστοτε φαινομένου. Και όλα αυτά είναι συνεπικουρούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά και το ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών rescEU.

Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε τους περιορισμούς του υπάρχοντος πλαισίου. Οι παλιοί «κανόνες του παιχνιδιού» δεν ισχύουν πλέον και οι περιστάσεις απαιτούν ακόμη πιο ρηξικέλευθες δράσεις.

Χρειάζεται να δράσουμε εκτός του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, να εφαρμόσουμε ένα πανευρωπαϊκό και ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, με ταυτόχρονο επαναπρογραμματισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουμε για την επόμενη περίοδο.

Αυτές οι δράσεις θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι. Είναι σημαντικό οι όποιες κρίσεις του παρελθόντος να είναι οδηγός για το μέλλον και να μαθαίνουμε από τα όποια λάθη μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, κομβική σημασία έχει και η στάση και η συμπεριφορά των πολιτών. Έχουμε χρέος να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες, να αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας και να δρούμε σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, σεβόμενοι το φυσικό μας περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές.

Σε αυτή την τροχιά, λοιπόν, κινούμαστε, για αυτά εργαζόμαστε τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Εθνικό. Εξάλλου, η πολιτική είναι πράξεις και πρέπει να αναδείξουμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε ολοκληρώσει αλλά και συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Και η φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι, στην οποία έχω τη χαρά να συμμετέχω, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να αναδείξουμε τη στρατηγική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και τα βήματα της Ελλάδας στους άξονες της ενεργειακής μετάβασης.

Και, κυρίως, για να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί απέναντι στην κλιματική κρίση και στις συνέπειές της!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ