ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ ΤΟ ΕΛΕΝΑ

ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ ΤΟ ΕΛΕΝΑ

Το νοσοκομείο Έλενα, το μόνο εξειδικευμένο γυναικολογικό – μαιευτικό νοσοκομείο της χώρας, είναι χωρίς θέρμανση, αφού ενάμιση μήνα μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έσκασε ο λέβητας του συστήματος θέρμανσης, στις 17 Νοεμβρίου.

Ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Κώστας Καταραχιάς αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η εικόνα της εγκατάλειψης του νοσοκομείου Έλενα είναι χρόνια, με βασικό στοιχείο την υποχρηματοδότηση και τη διαχείριση υποδομών από ιδιωτικές εταιρείες. Η διάλυση της τεχνικής υπηρεσίας είναι γεγονός και στο δικό μας νοσοκομείο, δεν έχει πρακτικά προσωπικό, δουλεύουν μόνο 6 – 7 άτομα, ενώ θα έπρεπε να είναι 45, για να συντηρείται κτιριακά το νοσοκομείο από ανθρώπους που το γνωρίζουν και ξέρουν τη δουλειά, που ‘‘πονάνε’’ το νοσοκομείο».

Και συνεχίζει:

«Είναι ντροπή το 2023, στο κέντρο της Αθήνας, να ξεπαγιάζουν γυναίκες που νοσηλεύο­νται, λεχώνες και νεογνά, ογκολογικοί ασθενείς, οι εργαζόμενοι. Συνάδελφος που εφημέρευε κοιμήθηκε στο αμάξι της κατά την εφημερία. Είναι εικόνα που συμπυκνώνει την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια. Προστίθεται στη διάλυση των δημόσιων δομών. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, κινδυνεύουμε άμεσα να φτάσουμε σε εικόνες που θυμίζουν Τέμπη. Μπορεί να κινδυνεύει κόσμος σε αυτές τις συνθήκες. Στις 17 Νοεμβρίου ‘‘έσκασε’’ ο λέβητας.

Δεν είναι η παλαιότητα. Είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνολική και συντονισμένη αντιμετώπιση. Οι εργαζόμενοι δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εξαντλημένοι».

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της ζημιάς, παρά μόνο η επικοινωνιακή απομάκρυνση της διοικήτριας του νοσοκομείου. Πάντως και η εβδομάδα που μας πέρασε βρήκε τους εργαζομένους στη δημόσια υγεία στους δρόμους, αφού έκαναν 48ωρη απεργία, την οποία αυτήν τη φορά κάλυψε και η ΑΔΕΔΥ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ