Πέντε υπουργοί στο… κόκκινο

Πέντε υπουργοί στο… κόκκινο

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Η βαθιά κρίση που πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, με μαζικές αποχωρήσεις στελεχών και α­νταλλαγή κατηγοριών (καταγγελιών), συνιστά μια άτυπη περίοδο χάριτος για την κυβέρνηση.

Πρωθυπουργός και υπουργοί έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν τις πολιτικές τους χωρίς σθεναρή αντίσταση από την αντιπολίτευση. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το κλίμα στην κυβερνητική παράταξη είναι εύκρατο και υγιεινό. Κάθε άλλο.

Αστοχίες, αβελτηρίες, έλλειψη συντονισμού συνθέτουν τα πεπραγμένα, ενώ το κυβερνητικό έργο προχωράει με αργούς ρυθμούς. Συν τοις άλλοις, ορισμένοι υπουργοί, είτε με τις αποφάσεις τους είτε με την εν γένει συμπεριφορά τους, έχουν προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις πολλών επαγγελματικών τάξεων. Ακόμη, όμως, και τη δυσφορία γαλάζιων στελεχών και ψηφοφόρων. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι θέμα ανασχηματισμού δεν υφίσταται, αν, όμως, η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, πολύ σύντομα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του.

Στην παρούσα φάση, οι υπουργοί που για διάφορους λόγους βρίσκονται στο κόκκινο είναι επτά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε περίπτωση ανασχηματισμού θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση ή θα μετακινηθούν σε άλλο πόστο. Πρώτος και… καλύτερος ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος κατέθεσε ένα φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί η σωστή επεξεργασία και ο αναγκαίος διάλογος. Επιπλέον, του καταλογίζουν ότι ήταν λανθασμένος επικοινωνιακά έως… κυνικός ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε το νομοσχέδιο και στη συνέχεια το υπερασπίστηκε στα Μέσα Ενημέρωσης.

Στη… δεύτερη θέση της κόκκινης λίστας βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Άδ. Γεωργιάδης, όχι μόνο για το πενιχρό έως τώρα έργο του αλλά και λόγω των δημόσιων παρεμβάσεών του για ζητήματα μείζονος κοινωνικής σημασίας. Με πιο χαρακτηριστική την πρόσφατη δήλωσή του για τα Τέμπη, που «ανάγκασε» τα κόμματα της α­ντιπολίτευσης να ζητήσουν την παραίτησή του.

Πυρά και εκ των έσω δέχεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου. Από τη μια υπάρχει η έξαρση της ε­γκληματικότητας και των κρουσμάτων βίας και από την άλλη οι αστοχίες, κάποιες φορές, και, άλλες φορές, ο υπερβάλλων ζήλος των αστυνομικών. Το αίσθημα ανασφάλειας τείνει να εμπεδωθεί στους πολίτες, που αισθάνονται απροστάτευτοι.

Ό­σον αφορά τη Ν. Κεραμέως, τα παράπονα για τη μέχρι τώρα θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών προέρχονται κυρίως από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως τονίζουν, δεν εισακούονται από την κ. Κεραμέως όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ, επιπλέον, της καταλογίζουν αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά.

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται στο Μέγαρο Μαξίμου και από την έως τώρα παρουσία του Χρ. Στυλιανίδη στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο τελευταίος κλήθηκε εκτάκτως να αναλάβει καθήκοντα μετά την αναγκαστική παραίτηση του Μ. Βαρβιτσιώτη, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός τρέφει μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Στυλιανίδη, αλλά με την απόδοσή του στο Ναυτιλίας δεν τον έχει δικαιώσει. Δύσκολα θα αποφύγει την καρατόμηση στον ανασχηματισμό.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ