Τριγμοί στην «αριστερή πολυκατοικία» – Τα σενάρια για νέα κόμματα, το παρασκήνιο και οι συμμαχίες!

Τριγμοί στην «αριστερή πολυκατοικία» – Τα σενάρια για νέα κόμματα, το παρασκήνιο και οι συμμαχίες!

Η κρίση διάρκειας που πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Και μπορεί το επίκεντρο του «σεισμού» να ήταν στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, οι ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές στην ευρύτερη περιοχή. Σενάρια για νέα κόμματα, παρασκηνιακές διεργασίες, εν δυνάμει συμμαχίες… χωρίς προς το παρόν τίποτα να είναι σίγουρο και δεδομένο.

Στη διαδικασία ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα φαίνεται να έχουν μπει ήδη τα στελέχη της «Ομπρέλας» (Τσακαλώτος και λοιποί…) που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την προοπτική να καλύψουν το κενό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, αφού, κατά την άποψή τους, ο Στ. Κασσελάκης μετακινείται προς τα δεξιά. Το εγχείρημα παρουσιάζει πολλές και ποικίλες δυσκολίες και περνάει μέσα από συμμαχίες και συσπειρώσεις. Άλλες εφικτές και άλλες… απλησίαστες. Όπως και να ‘χει, πάντως, οι αποφάσεις δεν πρέπει να βραδύνουν πολύ, καθώς ο χρόνος για τις ευρωεκλογές κυλάει αντίστροφα.

Σε αυτό το εγχείρημα δεν πρόκειται να συμμετάσχει το ΜέΡΑ25, το οποίο έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του. Πλην όμως, ο Γ. Βαρουφάκης είναι απρόβλεπτος και ασταθής πολιτικά, οπότε τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται οριστικό.

Αγκάθι στην όλη υπόθεση οι κακές σχέσεις του με τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Από την περίοδο που ο δεύτερος διαδέχτηκε τον πρώτο στο υπουργείο Οικονομικών, το… μακρινό 2015, οι δύο τους έχουν α­νταλλάξει βαριές κατηγορίες. Το μεταξύ τους κλίμα συνεχίζει να είναι βαρύ και… ασήκωτο!

Αρνητικός στο ενδεχόμενο σύμπραξης στο νέο κόμμα εμφανίστηκε και ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος αρνείται ακόμη και να συζητήσει με τα στελέχη της «Ομπρέλας». Το προσκλητήριο δεν θα έχει παραλήπτρια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όχι μόνο διότι δεν επρόκειτο να δεχτεί αλλά και γιατί θεωρούν ότι κινείται με δεξιά επικοινωνιακή πολιτική, και αυτό δεν τους… ταιριάζει.

Το εγχείρημα του νέου κόμματος, πέρα από τα στελέχη που αποχώρησαν πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα στηριχτεί και σε πρόσωπα που αποχώρησαν από το κόμμα μετά το 2015 και έκτοτε παραμένουν ανένταχτα. Ο χρόνος θα δείξει αν θα βρεθεί η συγκολλητική αυ­τή ύλη που θα καταφέρει να ενοποιήσει όλες αυτές τις δυνάμεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ