Τέξας: Μειώνεται ο πληθυσμός των στρειδιών – Κλιματική αλλαγή και η υπερβολική συγκομιδή οι αιτίες

Τέξας: Μειώνεται ο πληθυσμός των στρειδιών – Κλιματική αλλαγή και η υπερβολική συγκομιδή οι αιτίες

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Τέξας έκλεισε την πλειονότητα των δημόσιων υφάλων στρειδιών του για συγκομιδή λόγω της μείωσης του πληθυσμού.

Οι αξιωματούχοι της άγριας ζωής λένε ότι αυτοί οι μειούμενοι αριθμοί προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, καθώς και από την υπερθερισμό.

Για τους στρείδια που ζουν από τη συγκομιδή στρειδιών στην περιοχή του Κόλπου Γκάλβεστον του Κόλπου του Μεξικού κατά τη διάρκεια μιας σεζόν που διαρκεί συνήθως από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, αυτά τα κλεισίματα σημαίνουν πλήγμα για την επιχείρησή τους.

Ο Oysterman Romeo Bilcic είπε ότι τα αλιεύματα φέτος ήταν τόσο άσχημα όσο είχε δει σε 41 χρόνια συγκομιδής. “Γίνεται χειρότερο κάθε χρόνο. Ξέρετε, προσπαθούμε, αυτές οι λίγες περιοχές όπου ανοίγουν, προσπαθήσαμε να το λύσουμε. Αλλά το προϊόν απλά δεν είναι εδώ.” αναφέρει το Reuters.

Το Τμήμα Πάρκων και Άγριας Ζωής του Τέξας (TPWD) έχει ήδη κλείσει πολλές περιοχές συγκομιδής, όπως και πέρυσι. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της πολιτείας απαρίθμησε έξι από τις 29 δημόσιες περιοχές συγκομιδής που ήταν ανοιχτές από τα τέλη Νοεμβρίου 2023.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 85% των υφάλων στρειδιών στον κόσμο έχουν χαθεί, σε μεγάλο βαθμό από υπερβολική συγκομιδή και ασθένειες.

Για τη συγκομιδή στρειδιών, τα σκάφη σέρνουν μια υποβρύχια βυθοκόρηση στους υφάλους των στρειδιών, συλλέγοντας υλικό υφάλου που απορρίπτεται στη βάρκα. Στη συνέχεια, τα στρείδια απομακρύνουν τους βράχους και τα κοχύλια για να μαζέψουν στρείδια νομικού μεγέθους.

Αλλά η βυθοκόρηση καταστρέφει τους υφάλους των στρειδιών, οι οποίοι είναι επίσης βιότοπος για ψάρια και καβούρια, λέει η Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Ένωση.

Η βιομηχανία στρειδιών του Τέξας έχει τη δυνατότητα να αξίζει 30 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο ετησίως, δήλωσε ο βιολόγος του TPWD Zach Olsen, αλλά σπάνια έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία που παρασχέθηκαν από το TPWD στο Reuters έδειξαν ετήσιο μέσο όρο 730 στρείδια που αλιεύονται ανά ώρα στον κόλπο Galveston μεταξύ 2000 και 2003, μειώνοντας τον ετήσιο μέσο όρο 221 στρείδια που αλιεύονται ανά ώρα στον ίδιο κόλπο από το 2019 έως το 2022.

Τα στρείδια ανθίζουν όταν υπάρχει ακριβώς η σωστή ποσότητα βροχοπτώσεων, είπε ο Olsen.

Η ξηρασία και οι έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να είναι κυκλικές, αλλά με την κλιματική αλλαγή, «βλέπουμε σίγουρα πιο συχνές ξηρασίες, πιο συχνές βροχοπτώσεις και μερικές από αυτές είναι πιο ακραίες», είπε.

«Και έτσι, ειδικά την τελευταία δεκαετία, έχουμε δει επιπτώσεις τόσο από τη συγκομιδή όσο και από έντονες βροχοπτώσεις, καθώς και έντονη ξηρασία που επηρεάζει αυτούς τους πληθυσμούς στρειδιών».

Η ξηρασία μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία και την αλατότητα των παράκτιων νερών, για παράδειγμα, αφήνοντας τα στρείδια πιο ευαίσθητα σε ασθένειες και αρπακτικά, δήλωσε η καθηγήτρια θαλάσσιας βιολογίας Jennifer Pollack στο Texas A&M University-Corpus Christi.

«Καταπολεμούν όλους αυτούς τους άλλους στρεσογόνους παράγοντες και δεν αυξάνονται επίσης», είπε. “Έτσι, δεν πρόκειται να έχετε τόσο υγιή συγκομιδή στρειδιών από αυτούς τους κόλπους, κάτι που θα επηρεάσει την οικονομία της περιοχής. Αλλά θα επηρεάσει επίσης την οικολογία του υφάλου, επειδή αυτά τα πιο υγιή στρείδια δεν είναι” εκεί για αναπαραγωγή για την επόμενη χρονιά».

Φωτο: Lawson Yamazaki από το Pixabay

 


Σχολιάστε εδώ