Σολτς-Μπούντεσταγκ: Αναστολή του φρένου χρέους με συμπληρωματικό προϋπολογισμό για 2023

Σολτς-Μπούντεσταγκ: Αναστολή του φρένου χρέους με συμπληρωματικό προϋπολογισμό για 2023

O καγκελάριος Όλαφ Σολτς για να αντιμετωπίσει την κρίση προϋπολογισμού στη χώρα ανήγγειλε την αναστολή του φρένου χρέους για το 2023 και επιδιώκει να συνεχιστεί και για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πριν από δύο εβδομάδες… Απόφαση που στέρησε από την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Σολτς 60 δισεκατομμύρια – είχαν περισσέψει από το ειδικό Ταμείο για την Πανδημία. Το Δικαστήριο υποχρέωσε την Γερμανική κυβέρνηση να υποβάλει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με τον οποίο αίρεται και για το τρέχον έτος το συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο χρέους.

Προϋπόθεση για την άρση του είναι η διαπίστωση μίας έκτακτης ανάγκης και αυτήν επικαλέστηκε σήμερα ο καγκελάριος Σολτς, σε μία φορτισμένη συνεδρίαση το Μπούντεσταγκ, παραπέμποντας στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, στη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία, στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να λείπουν 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

«Είναι μία νέα πραγματικότητα» για τη οικονομία της χώρας και για την Ευρώπη είπε ο Σολτς. «Αυτό που ήταν αναγκαίο και σωστό πριν ένα χρόνο συνεχίσει να είναι και σήμερα αναγκαίο και σωστό».

Συνέπεια είναι το πάγωμα – μέχρι νεωτέρας – των επενδύσεων για τον ψηφιακό και οικολογικό μετασχηματισμό της Γερμανίας.

Πηγή: ertnews/Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Σχολιάστε εδώ