KΟΜΜΑΤ(Ι)Α και θρύψαλα – Aναταραχή στην Κουμουνδούρου

KΟΜΜΑΤ(Ι)Α και θρύψαλα – Aναταραχή στην Κουμουνδούρου

ΠΟΛΩΣΗ, ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

– Στα σκαριά νέο κόμμα εν όψει ευρωεκλογών

Σε βαθύ και σκοτεινό τούνελ εισήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις οι προοπτικές για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.

Η αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου και οκτώ ακόμη βουλευτών, αν και αναμενόμενη (αναπόφευκτη), συνιστά την πιο ευρεία διάσπαση του κόμματος τις τελευταίες δεκαετίες.

Από τους χειρισμούς και τις κινήσεις που θα γίνουν από την πλευρά της ηγεσίας τις επόμενες ημέρες – εβδομάδες θα φανεί αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη ή ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στ. Κασσελάκη θα οδηγηθεί σε… αργό πολιτικό θάνατο. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η προσπάθεια θα είναι σκληρή και επίπονη και αυτό διότι το κύμα φυγής που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες συνεχίζεται και κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί αναστάτωση και μεγάλη ανησυχία, ενώ ήδη ακούγονται φωνές κριτικής από υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη για την τακτική που ακολούθησε και η οποία ως έναν βαθ­μό συνέβαλε στη διάσπαση.

Από την άλλη, οι σκληροί επιμένουν στην ακραία λογική, ζητούν πιο επιθετική στάση έναντι των στελεχών που αποχώρησαν, ενώ προεξοφλούν ότι η προσπάθειά τους για νέο κόμμα θα αποτύχει.

Την κατάσταση καθιστά ακόμη πιο δύσκολη το γεγονός ότι οι αποχωρήσεις δεν περιορίζονται σε επίπεδο μόνο βουλευτών –η Κοινοβουλευτική Ομάδα αριθμεί μόλις 36 βουλευτές– και μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Πηγαίνουν ακόμη πιο χαμηλά, ξεκινώντας από τη Νεολαία και τις κομματικές οργανώσεις σε ολόκληρη την επικράτεια. Που σημαίνει ότι η ηγεσία θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασύνταξη και αναδιοργάνωση του κόμματος με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

Ορόσημο, οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, στις οποίες, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, θα πρέπει να ξεχάσουν τους στόχους που είχαν θέσει και να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς τους, καθώς και τη στρατηγική τους. Καθότι στις ευρωεκλογές, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που… παραμονεύει να του κλέψει ψηφοφόρους, θα έχει να αντιμετωπίσει και τον… νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς θεωρείται σίγουρο ότι τα στελέχη που αποχώρησαν θα προχωρήσουν στη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα με την προοπτική να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού. Νωρίτερα, οι βουλευτές (11 στον αριθμό) θα έχουν σχηματίσει ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα κινούνται οργανωμένα στη Βουλή. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου, με τη χάραξη του οδικού χάρτη για το νέο κόμμα αλλά και τον καθορισμό των ρόλων σε επίπεδο Κοινοβουλίου.

Στις τάξεις των στελεχών που αποχώρησαν, αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες, υπάρχει αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές του όλου εγχειρήματος. Και αυτό διότι θα έχει την ενεργή στήριξη εκατοντάδων πρώην βουλευτών και μελών κομματικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ένα νέο κόμμα από τα συγκεκριμένα στελέχη που θα κινείται στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα είχε τη στήριξη σημαντικής μερίδας πολιτών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ