Άδωνις Γεωργιάδης: Το μέλλον της εργασίας απαιτεί reskilling και upskilling, η λύση για το γηρασμένο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας
Την ανάγκη να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους πόρους που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού μας, για το λεγόμενο reskilling και upskilling, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του Οικονομικού και Επιχειρηματικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, «Αναβαθμίζοντας την Ελλάδα» λύση την οποία είχε αναλύσει πριν απο λίγες ημέρες με άρθρο του στο “ΠΑΡΟΝ”.
Παγκόσμιο πρόβλημα το δημογραφικό
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης στο συνέδριο, πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το 2100 ο πληθυσμός της Κίνας από το 1,3 δισ. σήμερα θα έχει υποχωρήσει στα 700 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Ε.Ε. θα έχει μειωθεί κάτω από τα 500 εκατομμύρια, ενώ η Νιγηρία από την άλλη θα έχει 600 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα το δημογραφικό, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, επηρεάζει και την μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Αν και η εξέλιξη στην αγορά εργασίας από την εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα δημιουργήσει νέες συνθήκες, σήμερα έχουμε έλλειμμα εργατικού δυναμικού και θα έχουμε μεγαλύτερο, τόνισε.
Η λύση
Όπως είπε η λύση είναι εν μέρει ένα τμήμα εργαζομένων να υπάρξει με μετάκληση από το εξωτερικό, ενώ πολύ σημαντικά είναι τα προγράμματα reskilling και upskilling. Το κλειδί βρίσκεται στη δια βίου εκπαίδευση, που όμως στην Ελλάδα, έχει ένα πρόβλημα.
«Οι επιχειρήσεις την κατάρτιση και την επανεκπαίδευση τη θεωρούν βάρος. Στην Ευρώπη όλες οι σοβαρές επιχειρήσεις επενδύουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους. Όλο αυτό δημιουργεί ως αποτέλεσμα να έχουμε μείνει πίσω και στη δια βίου εκπαίδευση» είπε ο υπουργός.
Τόνισε ωστόσο πως έχουμε τους μεγαλύτερους δυνατούς πόρους για reskilling και upskilling του εργατικού μας δυναμικού. Εξέφρασε έτσι την αισιοδοξία πως «αν τους αξιοποιήσουμε σωστά θα φτιάξουμε ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο δυνατό εργατικό δυναμικό».
Ο υπουργός με άρθρο του στο “ΠΑΡΟΝ” είχε τονίσει πως “ο κόσμος αλλάζει με αστραπιαία ταχύτητα και σαφέστατα αλλάζει και η αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι τελείως βέβαιο ότι πλησιάζει την αγορά εργασίας με την ταχύτητα και τη δύναμη που έχει ένα τσουνάμι”.
“Διασφαλίζοντας την εκπαίδευση του εργατικού μας δυναμικού στις νέες τεχνολογίες, δεν κερδίζουμε μόνο από την αναβάθμιση δεξιοτήτων και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αύριο καλύτερες θέσεις εργασίας, αλλά κερδίζουμε και στην οικονομία από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Άρα πρόκειται για έναν διπλό εθνικό στόχο. Λόγω της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε στη διάθεσή μας, τα επόμενα χρόνια, τους μεγαλύτερους αθροιστικά πόρους για το «Reskilling» και το «Upskilling» που είχαμε ποτέ στην ιστορία μας, όχι απλώς για να κάνουμε απορρόφηση πόρων, αλλά κυρίως αξιοποίηση αυτών των πόρων” σημείωσε.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ