Έλ. Κουντουρά στο “Π”: Στόχος μου η βελτίωση της ζωής των ελλήνων πολιτών μέσα από το έργο μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Της
ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Ευρωβουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ


Η τρέχουσα θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκληρώνεται το επόμενο εξάμηνο. Tα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει παραχθεί σημαντικό έργο, σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους για την Ευρώπη εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων που έπληξαν οριζόντια τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τους πολίτες της ΕΕ, και ιδιαίτερα τη χώρα μας.

Οι πολιτικές που αποφασίζονται στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης αλλάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα.

Ως συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, χειρίστηκα και εξασφάλισα αποφάσεις προς το συμφέρον της χώρας μας σε καίρια ζητήματα ανάπτυξης αλλά και σε ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Η έκθεση-ορόσημο, που είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ στην οδική ασφάλεια έως το 2030 είναι η βάση του οδικού χάρτη για τη μείωση κατά 50% των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών έως το τέλος της δεκαετίας. Σε απάντηση της κρίσιμης αυτής έκθεσης, η Κομισιόν παρουσίασε τρεις σημαντικές προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για τις άδειες οδήγησης – φάκελοι τους οποίους συνδιαμορφώνω ως εισηγήτρια της πολιτικής μου ομάδας, ώστε να επιτευχθεί τελική συμφωνία πριν από τη λήξη της θητείας.

Η απόλυτα πετυχημένη τουριστική πολιτική που ως υπουργός Τουρισμού υλοποίησα στην Ελλάδα για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, ήταν ο κορμός του ιστορικού ψηφίσματος κατάρτισης της πρώτης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τουρισμό, που ήταν δική μου πρωτοβουλία και είμαι πολύ υπερήφανη για αυτό, και αποτέλεσε τη βάση της ατζέντας που παρουσίασε η Κομισιόν για τον βιώσιμο τουρισμό έως το 2030. Με τέσσερα ψηφίσματα ζητήσαμε τη στήριξη του τουρισμού, ιδιαίτερα για την επιβίωση, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τις οποίες αγωνίστηκα και αγωνίζομαι μέχρι σήμερα.

Πρότασή μου είναι να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό για να αντιμετωπίζουμε συλλογικά τις μεγάλες κρίσεις, όπως την πανδημία, το Μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή.

Συγχρόνως, είμαι εισηγήτρια στην αναθεώρηση του Κανονισμού για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών TEN-T, έναν ιδιαίτερα σημαντικό φάκελο για την Ελλάδα, για τη συνδεσιμότητα και την ανθεκτικότητα του συστήματος μεταφορών.

Στην Επιτροπή ΙTRE, διαπραγματεύομαι ως εισηγήτρια τρεις νομοθετικούς φακέλους που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης: το Data Act, τον πιο σημαντικό ψηφιακό φάκελο της θητείας, σύμφωνα με τον Επίτροπο Μπρετόν, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πορτοφόλι για τις συναλλαγές και τα ταξίδια των πολιτών στην ΕΕ και την Πράξη για τα Gigabit, με την πρότασή μου να υιοθετείται για υψηλές ταχύτητες δικτύων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές και νησιά με μικρό πληθυσμό.

Στην Επιτροπή FEMM είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση-σταθμό για τον «αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά», που ήταν ο καταλύτης για να φέρει η Κομισιόν την οδηγία για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Στην υπό διαπραγμάτευση οδηγία έχω παρέμβει με τροπολογίες βελτίωσής της και με δικές μου προτάσεις ποινικοποιούνται μορφές βίας στο διαδίκτυο, όπως η εκδικητική πορνογραφία και η αλλοίωση εικόνων μέσω τεχνολογίας deepfake. Στην τρέχουσα θητεία εγκρίθηκαν φάκελοι που αντιμετωπίζουν τις έμφυλες ανισότητες, όπως το μισθολογικό χάσμα ανδρών – γυναικών και η οδηγία για την ισόρροπη εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, «Women on Boards». Η ιστορική, όμως, απόφαση και εμβληματική νίκη μας ήταν η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο για την προστασία των θυμάτων, την τιμωρία των δραστών και την πρόληψη, που υποχρεωτικά όλες οι χώρες πρέπει να ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία.

Στόχος μου μέσα από το έργο μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η βελτίωση της ζωής των ελλήνων πολιτών. Για αυτό αγωνίζομαι και συνδιαμορφώνω πολιτικές, κανονισμούς και οδηγίες, γιατί όλες αυτές οι σημαντικές αποφάσεις ψηφίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έρχονται να ενσωματωθούν μέσα σε δύο χρόνια στο εθνικό μας δίκαιο, επηρεάζοντας άμεσα τις ζωές όλων μας, την καθημερινότητά μας, την πρόοδο και την ευημερία μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ