Γ. Κωνσταντάτος στο “Π”: Η τοπική αυτοδιοίκηση του μέλλοντος

Γ. Κωνσταντάτος στο “Π”: Η τοπική αυτοδιοίκηση του μέλλοντος

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ
Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης,
Προέδρου του ΣΠΑΥ


Μια νέα εποχή ξημερώνει για την τοπική αυτοδιοίκηση από τον Ιανουάριο του 2024. Οι δήμοι καλούνται να ορθώσουν το ανάστημά τους και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχει φέρει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Η ανακατανομή αρμοδιοτήτων και στελεχών θεσπίζει ένα νέο μοντέλο οργάνωσης, στο οποίο καλούμαστε να βρούμε τους ρυθμούς μας. Η κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και των Σχολικών Επιτροπών, και η ενσωμάτωσή τους στον πυρήνα των δήμων καθιερώνουν έναν νέο τρόπο διοίκησης.

Κάθε αλλαγή πάντα δημιουργεί ερωτήματα και δεν είναι η πρώτη φορά που οι δήμοι βρίσκονται προ τετελεσμένου, με δομικές παρεμβάσεις που επηρεάζουν τόσο τους ίδιους όσο και τους πολίτες τους οποίους εκπροσωπούν. Το ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει και αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι κάτι παραπάνω από μια απλή διαχειριστική αρχή, ότι είναι μια αρχή με ουσία, όραμα, προτάσεις, σχέδιο και ανάστημα, την έχει εξυψώσει στα μάτια των πολιτών. Αποτέλεσμα; Να έχει ξεπεραστεί η νοοτροπία «τα παράπονά σας στον δήμαρχο», ο οποίος πλέον ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη!

Η ανησυχία για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης συνασπίζει όλους τους δημάρχους που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και τη θέλουν όχι φερέφωνο της εκάστοτε Διοίκησης αλλά αποφασιστική και διεκδικητική, για το καλό των πολιτών.

Το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ