Ζωή Ράπτη στο “Π”: Ένα νέο σχέδιο άμυνας απέναντι στην κλιματική επίθεση

Της
ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ
Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της ΝΔ


Οι πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν την πατρίδα μας απέδειξαν ορισμένες αναπόδραστες αλήθειες:

Πρώτον, ότι η κλιματική κρίση αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα σύνορα της χώρας μας.

Δεύτερον, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν αλυσιδωτά το σύνολο των δραστηριοτήτων σε μια χώρα: από την αγροτική παραγωγή και τη διαθεσιμότητα του νερού μέχρι τη δόμηση σε παραθαλάσσιους ή σε παραποτάμιους οικισμούς και από τον τουρισμό μέχρι την ασφάλεια των πολιτών.

Τρίτον, ότι χρέος μας σήμερα είναι να επεξεργαστούμε καινούργια μέτρα αντίδρασης, ώστε να διασφαλιστεί η κρίσιμη για το μέλλον έννοια της ανθεκτικότητας.

Σε όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώσαμε το 2023 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, παρά τους πρωτοφανείς όγκους νερού, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, απεγκλωβίστηκαν εκατοντάδες πολίτες και μεταφέρθηκαν σε χώρους υποδοχής που δημιουργήθηκαν πολύ γρήγορα. Είχαν αμέσως ιατρική φροντίδα και, με συνεργασία Κράτους και Αυτοδιοίκησης, έγιναν οι πρώτες ενέργειες για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και ασφαλή στέγαση όλων εκείνων των οποίων τα σπίτια ήταν ακατάλληλα.

Επίσης, καθόλου αμελητέα δεν ήταν τα μέτρα που πάρθηκαν για την αποτροπή μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, έγινε καύση 70.000 νεκρών ζώων και 110.000 πτηνών. Δόθηκαν αμέσως οδηγίες για καθαρισμό των σπιτιών, για σωστή κατανάλωση νερών και τροφίμων. Οργανώθηκε διανομή μέσων ατομικής προστασίας σε όλες τις περιοχές που χτυπήθηκαν. Έγιναν εκατοντάδες πρόσθετοι εμβολιασμοί για τέτανο και ηπατίτιδα Α.

Η κυβέρνηση παραμένει στο πλευρό των πληγέντων μέχρι σήμερα, με αυτοψίες, αποζημιώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, έκτακτη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως προέκυψε από τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους αρμόδιους επιτρόπους.

Όμως, πέρα από την ανάκαμψη από τις φετινές καταστροφές, θέτουμε πλέον τρεις νέες προτεραιότητες:

Η πρώτη είναι η πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών στις μεγάλες θεομηνίες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, μετά βεβαιότητας, από δω και στο εξής.

Η δεύτερη είναι η μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για την αποκατάσταση απωλειών που έχουν υπάρξει στη χώρα. Επισημαίνεται ότι στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής από τα 300 στα 600 εκατ. ευρώ, που είναι το ειδικό αποθεματικό το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Αυτά τα επιπλέον κονδύλια θα χρηματοδοτηθούν με ένα πράσινο τέλος στα ακριβότερα τουριστικά καταλύματα, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός συνολικού σχεδίου δράσης απέναντι στην κλιματική επίθεση, το οποίο θα βασίζεται σε ευρύτερες συνεργασίες. Συνεργασίες με ειδικούς επιστήμονες, με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με φίλες χώρες που προτίθενται να μας παρέχουν τεχνογνωσία. Με τη σύσταση φορέων διαχείρισης υδάτων, όπως αυτός που πρόκειται να συσταθεί σύντομα για την περιοχή της Θεσσαλίας.

Ο πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κληθούμε να διαχειριστούμε ακραία καιρικά φαινόμενα, θα προτάξουμε απέναντί τους νέα όπλα και νέες μεθόδους για να υπερασπιστούμε τους συνανθρώπους μας. Γιατί είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε ενάντια στις φυσικές καταστροφές, για όλους τους συμπολίτες μας, σε όποια γωνιά της πατρίδας μας κι αν ζουν.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ