ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

♦ Πρωταθλήτρια διεθνώς η Ελλάδα σε μείωση δημοσίου χρέους. Μέχρι το 2030 θα υποχωρήσει κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες, εκτιμά η Moody’s. Έπειτα από τη «νίκη» έναντι της Ιταλίας, επόμενοι «σταθμοί» για τα ελληνικά ομόλογα είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία.

♦ Έγιναν 136.287 καταγγελίες για φοροδιαφυγή μέσω της εφαρμογής appodixi. Για αποδείξεις που δεν διαβιβάστηκαν στην ΑΑΔΕ ή είναι πλαστές προβλέπεται αμοιβή 100 έως 3.000 ευρώ για τον καταγγέλλοντα.

♦ Τα ελληνικά ομόλογα είναι μια ανάσα από τα ισπανικά. Η μεγάλη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Moody’s. Από περίπου 206% του ΑΕΠ το 2020, το ελληνικό χρέος αναμένεται να υποχωρήσει κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2024.

♦ Για ποιον λόγο το «nearshoring» έμεινε στα χαρτιά. Η μετατόπιση παραγωγικών δραστηριοτήτων εταιρειών πιο κοντά στις κυρίες αγορές τους δεν ενισχύθηκε σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν τους όγκους μεταφερόμενων εμπορευματοκιβωτίων.

♦ Μεγαλύτερο «κούρεμα» οφειλής, έως 67% μέσω του εξωδικαστικού Μηχανισμού, αλλά με αυστηρούς όρους. Η μεγαλύτερη διαγραφή δανείου προκύπτει από την κατάργηση του ελάχιστου ποσού ανάκτησης του μη εξασφαλισμένου μέρους του δανείου που καλύπτεται από εμπράγματη ασφάλεια, η οποία προβλέπεται σήμερα. Εάν οι δανειολήπτες δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, οι τράπεζες και τα funds θα μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Σήμερα το μέσο «κούρεμα» διαγραφής είναι 27%.

♦ Τις 44.000 έφτασαν οι αιτήσεις για το Υουth Pass μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς η πλατφόρμα ήδη άνοιξε. Οι δικαιούχοι, περίπου 200.000 νέοι 18 και 19 ετών, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ.

♦ Ο ΕΦΚΑ θα ειδοποιεί τηλεφωνικώς όσους βγαίνουν στη σύνταξη σε 6 μήνες. Ο ασφαλισμένος θα ενημερώνεται για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει.

♦ Ο τζίρος ήταν 2,5 δισ. ευρώ στο 9μηνο για τον ΟΤΕ. Υποχώρησε κατά 1,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

♦ Το μεροκάματο των «άσημων» influencers! Η νέα γενιά δημιουργών και οι ταρίφες για διαφήμιση των προϊόντων από τους celebrities σε Instagram και ΤikTok. Οι αμοιβές στα social media προσαρμόζονται ανάλογα με το «όνομα» και το «brand». Στην Ελλάδα ξεκινούν από 150-200 ευρώ και φτάνουν τις 10.000 ευρώ.

♦ Μεγάλη αύξηση κερδοφορίας και επενδύσεων στο 9μηνο της ΔΕΗ. Στα 93,6 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη, ενισχυμένα κατά 45,4% σε σχέση με το 2022. Η πτώση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και η μείωση του όγκου πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας περιόρισαν τον τζίρο της επιχείρησης κατά 3,039 δισ. ευρώ.

♦ Άλμα στις τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας τον Σεπτέμβριο. Αυξήθηκαν κατά 38,6% σε σχέση με το 2019. Στα 93,7% η μέση πληρότητα. Στο 9μηνο η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας αυξήθηκε κατά 14% έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2022.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ