Ορατότης μηδέν για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των 9…

Ορατότης μηδέν για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των 9…

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Άρνηση να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών

– Ραγδαίες οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών

Μη αναστρέψιμη δείχνει να είναι η πορεία φθοράς και αποδιάρθρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κρίση που ξέσπασε με την ανάδειξη νέας ηγεσίας όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά συνεχίζεται με την ίδια ή και μεγαλύτερη ένταση.

Σφοδρή κριτική Κασσελάκη στους «διασπαστές» – Απάντηση απο την ομάδα των βουλευτών που αποχώρησαν

Οι αποχωρήσεις στελεχών από όλη την κομματική ιεραρχία (πρώην βουλευτές, μέλη Κεντρικής Επιτροπής, νομαρχιακών κ.ά.) αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν πιθανότατα και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών. Το κλίμα απογοήτευσης και απαισιοδοξίας εδραιώνεται στο εσωτερικό του κόμματος, κάτι που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σε μία δε εξ αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στην… τρίτη θέση (!), με το ΠΑΣΟΚ να τον προσπερνά και να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Διαβάστε επίσης: H ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Στην Κουμουνδούρου, μετά και την χθεσινή ανεξαρτητοποίηση βουλευτών επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία. Και αυτό διότι το κύμα αποχωρήσεων έχει πάρει τη μορφή τσουνάμι, όπως έγραφε το “Π” στο φύλλο της περασμένης Κυριακής (19/11/23) και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εκτονωθεί όλη αυτή η αναταραχή. Καθώς είναι ισχυρές οι πιθανότητες οι απώλειες να είναι τέτοιες που θα θέτουν εν αμφιβόλω την ομαλή πορεία του κόμματος και κυρίως τις προοπτικές για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Με κινήσεις εξωστρέφειας ο Στ. Κασσελάκης επιχειρεί να βγει από το τούνελ των εσωκομματικών διενέξεων και να μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Χωρίς επιτυχία, είναι η αλήθεια, καθώς στην επικαιρότητα εξακολουθούν να κυριαρχούν, με την… αρωγή και των Μέσων Ενημέρωσης, οι αποχωρήσεις στελεχών, οι σφοδρές επιθέσεις από τους αποχωρήσαντες καθώς και τα σενάρια για την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών. Και όσο αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται τόσο θα διαρκεί και ο εγκλωβισμός της ηγεσίας και η αδυναμία εκδήλωσης πολιτικών πρωτοβουλιών με κοινωνική απήχηση. Οι αμέσως επόμενες θα είναι ούτως ή άλλως κρίσιμες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένεται να αποκαλυφθούν οι προθέσεις της Έφης Αχτσιόγλου και των στελεχών που βρίσκονται στην ίδια ομάδα. Αν, δηλαδή, θα αποχωρήσουν ή θα παραμείνουν εντός των τειχών, σε ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να ελέγχουν τις κινήσεις και τις αποφάσεις της ηγεσίας.

Στέφανος Κασσελάκης: Σήμερα (Πέμπτη) κλείνει ο κύκλος εσωστρέφειας – Ενωμένοι θα επικεντρωθούμε στην παραγωγή πολιτικών λύσεων για την κοινωνία

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας, ενωμένοι θα επικεντρωθούμε στην παραγωγή πολιτικών λύσεων για την κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνεδριάζει στην σκιά των νέων αποχωρήσεων βουλευτών και στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής.

«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και προσέθεσε: «Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής τής βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια τής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου» … «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Πολιτική Γραμματεία θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω μας. Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις».

Οι πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το “Π” πως η κ. Αχτσιόγλου βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, με την προοπτική να ενταχθεί στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα επιβεβαιώθηκαν με την χθεσινή κίνηση ανεξαρτητοποίησης μέρος βουλευτών του κόμματος καθώς ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, για την ανεξαρτητοποίηση 9 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ανεξαρτητοποιούνται οι βουλευτές: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.

Δεδομένου ότι η κ. Αχτσιόγλου ήταν μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι να θέλει να ηγηθεί του νέου φορέα. Στο μεταξύ, αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ξαφνική παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα.

Ο οποίος, αφού για εβδομάδες παρακολουθούσε ως… απλός θεατής τις δραματικές εξελίξεις στο κόμμα του, αποφάσισε να σηκωθεί από τον καναπέ και να… εκφράσει την ανησυχία του για την ενότητα. Μια παρέμβαση που ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς στο μεταξύ έχουν αποχωρήσει σημαίνοντα στελέχη, πρώην υπουργοί και βουλευτές, πρόεδροι νομαρχιακών οργανώσεων κ.ά.

Ως εκ τούτου, από αρκετούς ε­ντός του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται ε­ρωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, αν δηλαδή τον ενδιαφέρει απλά η ενότητα ή στο πίσω μέρος του μυαλού έχει την επάνοδό του σε… ρόλο ειρηνοποιού και σωτήρα. Αφού στο μεταξύ ο Στ. Κασσελάκης θα έχει… καθαρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τους ανεπιθύμητους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: ΣΥΡΙΖΑ/EUROKINISSI

Σχολιάστε εδώ