Άδωνις Γεωργιάδης στο “Π”: Το μέλλον της εργασίας απαιτεί reskilling και upskilling

Άδωνις Γεωργιάδης στο “Π”: Το μέλλον της εργασίας απαιτεί reskilling και upskilling

Του
ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


Ως υπουργός Εργασίας αντιλαμβάνομαι πλήρως τις προκλήσεις της εποχής μας. Ο κόσμος αλλάζει με αστραπιαία ταχύτητα και σαφέστατα αλλάζει και η αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι τελείως βέβαιο ότι πλησιάζει την αγορά εργασίας με την ταχύτητα και τη δύναμη που έχει ένα τσουνάμι.

Η δυνατότητα να συνταιριάξουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας της σύγχρονης εποχής με τις προσφερόμενες δεξιότητες από το εργατικό μας δυναμικό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Διασφαλίζοντας την εκπαίδευση του εργατικού μας δυναμικού στις νέες τεχνολογίες, δεν κερδίζουμε μόνο από την αναβάθμιση δεξιοτήτων και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αύριο καλύτερες θέσεις εργασίας, αλλά κερδίζουμε και στην οικονομία από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Άρα πρόκειται για έναν διπλό εθνικό στόχο.

Λόγω της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε στη διάθεσή μας, τα επόμενα χρόνια, τους μεγαλύτερους αθροιστικά πόρους για το «Reskilling» και το «Upskilling» που είχαμε ποτέ στην ιστορία μας, όχι απλώς για να κάνουμε απορρόφηση πόρων, αλλά κυρίως αξιοποίηση αυτών των πόρων. Παράλληλα, με το υπουργείο Εκπαίδευσης αναπτύσσουμε ένα πιο εξελιγμένο πρόγραμμα για αναβάθμιση δεξιοτήτων σε συνεργασία με γίγαντες της τεχνολογίας, όπως είναι η Google, η Apple και η Microsoft. Αυτό θα οδηγήσει τους εργαζόμενους όχι μόνο στο να βρουν δουλειά ή στο να διατηρήσουν τη δουλειά τους, αλλά να βρουν καλύτερη δουλειά και με υψηλότερη ανταμοιβή.

Στο υπουργείο Εργασίας δουλεύουμε πολύ συστηματικά για να πετύχουμε τον στόχο της κοινωνικής συνοχής και τον στόχο της αυξήσεως των εισοδημάτων των εργαζομένων. Δουλεύουμε σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Δουλεύουμε συστηματικά με τη ΔΥΠΑ. Δουλεύουμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Δουλεύουμε σε συνεργασία και με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Όλη αυτή η συνεργατική αλυσίδα πρέπει να δουλέψει και να συντονιστεί για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι εύκολο να γίνει. Ούτε αυτονόητο ότι θα γίνει. Αυτή όμως είναι ευθύνη μας. Ευθύνη να προσφέρεις αυτήν τη δυνατότητα όχι μόνο στους ανέργους αλλά και σε αυτούς που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ