Ολλανδία: Επική αναστάτωση στην Ευρώπη από τη νίκη Βίλντερς – O πυρήνας της EE αρχίζει να σαπίζει;

Ολλανδία: Επική αναστάτωση στην Ευρώπη από τη νίκη Βίλντερς – O πυρήνας της EE αρχίζει να σαπίζει;

– Το ολλανδικό σοκ θα προκαλέσει σεισμούς στον πυρήνα της Ευρώπης;

Το ακροδεξιό, ισλαμοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) οδεύει σε άνετη νίκη και αναμένεται να καταλάβει 35 έδρες στην επόμενη ολλανδική Βουλή, έναντι 25 της συμμαχίας κεντροαριστεράς-οικολόγων του Φρανς Τίμερμανς και 24 του κεντροδεξιού VVD, όπως υπέδειξε δημοσκόπηση εξόδου του ινστιτούτου Ipsos. Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα.

Τα αποτελέσματα ενισχύουν την αίσθηση ότι ο πυρήνας της Ευρώπης αρχίζει να σαπίζει.

Ακόμα κι αν ο Wilders εγκαταλείψει τις πιο ριζοσπαστικές ιδέες του, οι κυρίαρχοι συντηρητικοί, που κέρδισαν 24 έδρες, μπορεί να έχουν επιφυλάξεις να υποστηρίξουν τον σκοπό του. Οι πολιτικοί των Εργατικών και των Πρασίνων, που κέρδισαν συνολικά 25 θέσεις, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα ενταχθούν.

Ο αντίκτυπος μπορεί να γίνει αισθητός πέρα από τη Χάγη.

Τα ολλανδικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τη γερμανική πολιτική αναταραχή, πιθανότατα δεν θα καθυστερήσουν μια συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρώπης μέχρι το τέλος του έτους.

Η άνοδος του Wilders, όμως, σημαίνει επίσης ότι η Ολλανδία θα γίνει μπαλαντέρ εξωτερικής πολιτικής, ειδικά όταν πρόκειται για hot spots όπως η Ουκρανία και το Ισραήλ. Και μπορεί να αντιταχθεί σε πολιτικές που βάζουν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πάνω από την οικονομική ανάπτυξη, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Ευρώπης να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Βίλντερς, Μελόνι και Ορμπαν έχουν παρόμοιες απόψεις για θέματα που κάποτε ήταν ταμπού στο κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ όπως το μεταναστευτικό, βοηθούμενοι από τους φόβους των ψηφοφόρων.

Παρόμοια σοκ μπορεί να έρθουν στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους και στις επερχόμενες ψηφοφορίες στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου το κόμμα Εθνικό Ράλι της Μαρίν Λεπέν και η Εναλλακτική για τη Γερμανία προηγούνται ή κατατάσσονται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Ο πυρήνας της Ευρώπης, το λυχνάρι του μπλοκ κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, είναι τώρα ένα σαθρό θεμέλιο.


Σχολιάστε εδώ