Ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς και τα εγκλήματα πολέμου

Ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς και τα εγκλήματα πολέμου


Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Με βάση το Θετικό Διεθνές Δίκαιο και κυρίως το Διεθνές Δίκαιο του πολέμου αμφότεροι οι εμπόλεμοι στη Γάζα, Ισραήλ και Χαμάς, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου της χείριστης μορφής. Οι διατελέσαντες αυτά πρέπει με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσαχθούν σε ένα «Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου», όπως είχε γίνει για τη Ρουάντα και τη Γιουγκοσλαβία. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί για την προάσπιση της κυριαρχίας του με στρατιωτικά μέτρα, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Παραδείγματα εγκλημάτων πολέμου αναφέρουμε το Ολοκαύτωμα των εβραίων από τους ναζί του Χίτλερ, τον βομβαρδισμό και την ισοπέδωση της Δρέσδης από τους Βρετανούς με θύματα τουλάχιστον 200.000 γερμανούς αμάχους, παιδιά, γυναίκες και γέρους μέσα σε μια νύχτα, όπως επίσης την εκτέλεση εκατοντάδων αμάχων στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, την ισοπέδωση της Κανδάνου στα Χανιά της Κρήτης και σε άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδος, της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Δυστυχώς, δεν τιμωρούνται οι πραγματικοί ένοχοι εγκλημάτων πολέμου αλλά άλλοι, όπως π.χ. ο Πρόεδρος της Σερβίας Μιλόσεβιτς, τον θάνατο του οποίου επεδίωξαν για πολιτικούς λόγους η Αμερική, η Γερμανία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που βομβάρδισαν τη Σερβία.

Η αντιπάθεια όλων των χριστιανικών λαών προς τους εβραίους οφείλεται στη Σταύρωση του Ιησού Χριστού και των μουσουλμάνων λόγω της εγκατάστασης των εβραίων στην Παλαιστίνη, αρχικώς προερχόμενοι από την περιοχή της Χαναάν της Μεσοποταμίας. Η αντιπάθεια όλων των λαών σήμερα διευρύνεται λόγω των βομβαρδισμών και της ισοπέδωσης της Γάζας, όπως και της επιδίωξης του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου όσον αφορά την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Γάζα και το Ισραήλ και την εγκατάσταση αυτών μακριά, σε άλλα μέρη, όπως ο Χίτλερ, που ήθελε να εγκαταστήσει όσους εβραίους είχαν σωθεί από τα κρεματόρια των στρατοπέδων τύπου Νταχάου στη Μαδαγασκάρη.

Η Τουρκία, θέλοντας να αναγνωρισθεί ως αρχηγός και προστάτιδα όλων των μουσουλμάνων, κάτι όμως που δεν δέχονται τα μουσουλμανικά κράτη λόγω του πολέμου της Οθωμανικής Τουρκίας με τους Άραβες (που κατέληξε στη νίκη των Αράβων υπό τον βρετανό Λόρενς της Αραβίας), καταγγέλλει τα εγκλήματα των Ισραηλιτών, αναγνωρίζοντας τη Χαμάς ως πατριωτική οργάνωση, υποστηρίζοντας τη δημιουργία δύο κρατών στο Ισραήλ, πρόταση που υποστηρίζουν η Αμερική, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η χώρα μας, ζητώντας από τη Χαμάς την απελευθέρωση των αμάχων ισραηλινών ομήρων, τους οποίους αρνείται η Χαμάς να απελευθερώσει ζητώντας ανταλλάγματα.

Η Αμερική, ως φύλαξ του Ισραήλ, μπορεί να το αναγκάσει να δεχθεί τη δημιουργία δύο κρατών και την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως μιας διεθνούς πόλης – όπως στο παρελθόν, όταν το καθεστώς αυτό εφαρμόστηκε στην Τεργέστη. Θα πρέπει όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δημιουργήσει ένα «Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου» για τους διαπράξαντες εγκλημάτων πολέμου. Όσον αφορά δε την Ελλάδα και την Κύπρο, θα πρέπει να μην επιτρέψουν την είσοδο στο έδαφός τους μεταναστών και ψευδομεταναστών από τον πόλεμο αυτόν, διότι ήδη έχουν εγκατασταθεί και στις δύο αυτές χώρες πολλοί μετανάστες.

Η Ελλάδα όμως θα πρέπει επίσης να δεχθεί όλους τους έλληνες εβραίους, παρέχοντας σε αυτούς κάθε βοήθεια. Επίσης θα πρέπει να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα για τους Παλαιστίνιους, αποφεύγοντας να αναμειχθεί στον πόλεμο αυτόν.

Απειλές, δε, ισραηλινών υπουργών περί δυνατότητας του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο αυτόν –φήμη την οποία διάψευσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός– θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην είσοδο στον πόλεμο αυτόν και του Ιράν, που διαθέτει πυρηνικά όπλα, όπως επίσης στην εμπλοκή και άλλων αραβικών κρατών στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Η εμπλοκή, δε, της ισλαμικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου στον πόλεμο με εξαπόλυση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, αλλά και βομβαρδισμών εκ μέρους του Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο, θα δημιουργήσει πολλά μέτωπα για το Ισραήλ. Πάντως, δεν φαίνεται να υπάρξει σύντομα παύση των εχθροπραξιών στην περιοχή αυτή. Αντιθέτως, θα προξενήσει διεύρυνση του πολέμου. Καλό θα ήταν λόγω της γειτνίασης της Ελλάδος και της Τουρκίας με την εμπόλεμη περιοχή να αποσύρουν αμφότεροι τα όπλα τους και να διατηρήσουν τις καλές σχέσεις που έχουν σήμερα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ