Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου


Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org


Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε όλη την χώρα 25/11 με 26/11 με βροχές και καταιγίδες, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας που στην συνέχεια πρόσκαιρα θα κατέβουν οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές ημιορεινές της Μακεδονίας κυρίως.

Πιο αναλυτικά το Σάββατο 25/11, βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου θα εισέλθει στην χώρα μας και θα δώσει αρχικά βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της Δυτικής βορειοδυτική Ελλάδας και στα πολύ Ανατολικά της χώρας μας από το ύψος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέχρι και τα Ανατολικό νότια νησιωτικά του Αιγαίου.

Στην συνέχεια από το μεσημέρι του Σάββατου και έπειτα ο καιρός θα αρχίζει να επιδεινώνεται και στην υπόλοιπη χώρα, με το σύστημα από τα Δυτικά θα αρχίζει να παίρνει ανατολική επέκταση και θα περάσει αρκετά γρήγορα ανατολικότερα από την χώρα προς το ξημέρωμα της Κυριακής 26/11 με κάποια τοπικά φαινόμενα εξασθενημένου τύπου να διατηρούνται μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής σε περιοχές κυρίως της Δυτικής και της Ανατολικής νησιωτικής Ελλάδας που γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

•Τα φαινόμενα το Σάββατο θα είναι κατά τόπους έντονα στα Δυτικά βορειοδυτικά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

•Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας χώρας που με την έλευση των ψυχρών αερίων μαζών που θα εισέλθουν στην χώρα μας το βράδυ του Σαββάτου τα χιόνια θα φτάσουν και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας.

•Ισχυροί νοτιάδες το Σάββατο φτάνοντας τα 7-8 και τοπικά τα 9 μποφόρ.

•Σε βόρειο ρεύμα θα το γυρίσει αργά το βράδυ του Σαββάτου φτάνοντας τα 7-8 και τοπικά τα 9 μποφόρ και να διατηρούνται με την ίδια ένταση κατά την διάρκεια της Κυριακής.

•Η θερμοκρασία θα αρχίζει να σημειώνει μικρή πτώση το Σάββατο Δυτικά και Βόρεια φτάνοντας τους 15-16°C και στην υπόλοιπη χώρα τους 19-20°C.

•Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από Βορρά προς Νότο προς τα μεσάνυχτα με ξημέρωμα της Κυριακής με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν μέχρι το μεσημέρι τους 8-9°C στα βόρεια, στα κεντρικά τους 11-12°C και στα νότια τους 14°C. Τοπικά ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια.

Την ερχόμενη Δευτέρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε όλη την χώρα από πλευράς φαινομένων, με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο 2 με 3 βαθμούς ως προς τις μέγιστες τιμές, εξαιτίας με τα μεγάλα ανοίγματα ηλιοφάνειας που θα επικρατήσουν της Δευτέρα, όμως θα είναι ήλιος με δόντια με τον ψυχρό βοριά να διατηρείτε στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Προς το απόγευμα με βράδυ Δευτέρας θα αρχίζει να είναι άστατος ο καιρός στα πολύ Δυτικά βορειοδυτικά της χώρας μας (Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, νησιά Ιονίου, Ήπειρος με κάποιες τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες.

Την ερχόμενη Τρίτη με Τετάρτη ο καιρός θα πρέπει να επικρατήσει κατά διαστήματα άστατος σε όλη την χώρα με βροχές και καταιγίδες, εξαιτίας νέας ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα οργανωθεί στην Κεντρική Μεσόγειο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στην χώρα με την στροφή των ανέμων σε δυτικό νοτιοδυτικό με την θερμοκρασία να φτάνει τους 13-14°C στα βόρεια, στα κεντρικά τους 17-18°C και στα νότια τους 20°C. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας χώρας εφόσον οι θερμοκρασίες το βράδυ θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές με συνθήκες παγετού. Την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει τα φαινόμενα να περιοριστούν σταδιακά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και εκεί να εξασθενήσουν στην συνέχεια. Με την θερμοκρασία να μην σημειώνει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή και να είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα.

Ο μήνας φαίνεται να κλείνει ουσιαστικά με κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή έως λίγο πιο ψυχρός καιρός για τα κλιματικά επίπεδα στη Βόρεια χώρα. Πιθανές ενδείξεις για το πρώτο τουλάχιστον 10ήμερο του Δεκεμβρίου να κυλάει κατά διαστήματα με άστατο καιρό σε αρκετές περιοχές της χώρας, με κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή και χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Οφείλουμε όμως να το παρακολουθήσουμε.


Σχολιάστε εδώ