Η Ελλάδα, η 32η πιο δημοφιλής χώρα στον κόσμο για digital nomads
Πιο κομβική θέση στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών, που επιλέγουν οι digital nomads, για να εργαστούν εξ αποστάσεως, κατακτά σταδιακά η Ελλάδα και η ελληνική πρωτεύουσα. Η χώρα μας καταλαμβάνει για το 2023 την 32η θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες στον κόσμο.
Ανάμεσα σε 108 χώρες, που εξετάζει το Global Remote Work Index 2023 της εταιρείας NordLayer, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 32η θέση, ενώ σύμφωνα με έτερη αξιολόγηση του Nomads List, η χώρα μας καταλαμβάνει την 29η θέση παγκοσμίως.
Η Ελλάδα αφενός αναρριχάται μεταξύ των χωρών του κόσμου, που προσελκύουν digital nomads. Αφετέρου, σε κάποιους τομείς, όπως η κυβερνοασφάλεια – παράγοντας, που μετρά ιδιαίτερα για την κοινότητα των ψηφιακών νομάδων – η χώρα μας όχι απλά ανεβαίνει στην κατάταξη, αλλά πλασάρεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.
Για την ακρίβεια, τα στοιχεία του Global Remote Work Index 2023 δείχνουν ότι οι digital nomads του πλανήτη θεωρούν την Ελλάδα ως την 6η καλύτερη χώρα στον κόσμο σε ό,τι αφορά στην κυβερνοασφάλεια, πεδίο που εξετάζουν πολύ ενδελεχώς οι ψηφιακοί νομάδες, όταν επιλέγουν τον ιδανικό προορισμό, για να ζήσουν και να εργαστούν.
Στην κορυφή η Δανία
Η Ευρώπη σκοράρει εξαιρετικά στην παγκόσμια λίστα των πιο δημοφιλών προορισμών του Global Remote Work Index 2023, καθώς καταλαμβάνει τις 14 από τις 15 πρώτες θέσεις της κατάταξης.
Η Δανία κατακτά την παγκόσμια πρωτιά ως ο πιο ελκυστικός προορισμός στον κόσμο για εξ αποστάσεως εργαζόμενους, ενώ ακολουθούν μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες: Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Πορτογαλία, Εσθονία, Λιθουανία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Φινλανδία, Βέλγιο και Ισλανδία.
Δρόμο να διανύσει
Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στη βαθμολογία του Global Remote Work Index 2023 όσον αφορά την ψηφιακή ασφάλεια, παραμένει σε πιο χαμηλές θέσεις στα άλλα τρία κριτήρια, που εξετάζει η εταιρεία NordLayer, που συνέταξε τον εν λόγω δείκτη, αλλά και οι ίδιοι οι ψηφιακοί νομάδες. Για παράδειγμα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 35η θέση στο κριτήριο “κοινωνική ασφάλεια”, είναι 42η ανάμεσα σε 108 χώρες στο πεδίο “οικονομική ασφάλεια”, ενώ κατέχει την 46η θέση στις “ψηφιακές και φυσικές υποδομές”.
Πρακτικά, η Ελλάδα πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις από χώρες, όπως η Σλοβενία, η Νέα Ζηλανδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία ή η Κίνα, που κατέχουν χαμηλότερες από την Ελλάδα θέσεις στην κατάταξη των πιο ελκυστικών προορισμών για digital nomads.
Αντίθετα, η χώρα μας έχει χειρότερες επιδόσεις από την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Ελβετία και τη Μάλτα, οι οποίες καταλαμβάνουν τις αμέσως υψηλότερες – από την Ελλάδα – θέσεις της κατάταξης για το 2023.
Πηγή+Φωτό: sepe.gr