Δημήτρης Κουτσούμπας: Η προστασία του λαού αντιμετωπίζεται ως κόστος με τη σφραγίδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ (video)
«Για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζετε τις καταστροφές σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες πάνω στον πόνο των ανθρώπων», επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα για τις καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο.
Σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία ουσιαστικά στηρίζεται στο κριτήριο κόστους – οφέλους, στηρίζεται στο αν το οικονομικό κόστος θα είναι μικρότερο από το οικονομικό όφελος, ενώ η επίκληση για τις περιβόητες αντοχές της οικονομίας γίνεται για να μη λείψει ούτε ένα ευρώ από τους επιχειρηματικούς ομίλους, τόνισε.
Ακολουθεί η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή Για τα έργα αποκατάστασης σε Θεσσαλία και Έβρο:
Αυτή την ώρα χιλιάδες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι διαδηλώνουν εδώ στην Αθήνα, έξω από τη βουλή αλλά και σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, μικροί έμποροι, επαγγελματίες στα ταξί, στις κατασκευές, απαιτούν την άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου.
Εμείς και από αυτό εδώ το βήμα εκφράζουμε τη στήριξή μας σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Γιατί είναι δίκαιες, αφού το νομοσχέδιο που ετοιμάζεστε να φέρετε στη Βουλή, βάζει στο στόχαστρο ακόμα μία φορά τους μικρούς, αυτούς που με σκληρό αγώνα και πάρα πολλές ώρες δουλειάς παλεύουν να βγάλουν ένα εισόδημα για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους.
Αυτούς που ονομάζετε “φοροφυγάδες”, “φοροκλέφτες”, είναι οι ίδιοι οι οποίοι έχουν υποστεί όλες τις συνέπειες της πολιτικής σας, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, με τους άδικους έμμεσους φόρους.
Χωρίς να υποτιμάμε προφανώς καθόλου το ζήτημα της σημερινής συνεδρίασης, δεν μας βγάζετε όμως από το μυαλό, ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή της μέρας κινητοποιήσεων των μικρών επαγγελματιών και επιστημόνων, αυτήν που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να ενημερώσει τη βουλή για τη Θεσσαλία και τον Έβρο. Ό,τι και να κάνετε όμως, το αντιλαϊκό πρόσημο της πολιτικής σας δεν μπορείτε το κρύψετε!
Εμφανιστήκατε σήμερα στη Βουλή, σαν και καλά να έχετε πάρει το μάθημά σας από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία και στον Έβρο, και τώρα δήθεν ξέρετε τι να κάνετε, πώς να προχωρήσετε… Βέβαια είχαν προηγηθεί οι αλλεπάλληλες καταστροφές, όπως αυτές του Ιανού στην ίδια περιοχή, στη Βόρεια Εύβοια και αλλού στην υπόλοιπη χώρα.
Τόσα μαθήματα πήρατε, κι όμως βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο να συζητάμε πάλι για σχέδια «αποκατάστασης»… Τι έχει πάει λάθος;
Το πρόβλημα βέβαια, δεν είναι ότι είστε κακοί μαθητές, ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Το πρόβλημα είναι ότι το μάθημα για εσάς, γίνεται πάθημα για όλους τους άλλους. Γιατί εσείς συνεχίζετε στην ίδια πορεία. Λες και δεν συνέβη τίποτε. Γιατί, για μία ακόμα φορά, αντιμετωπίζετε τις καταστροφές για τις οποίες συζητάμε, σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες στις κατεστραμμένες περιοχές πάνω στον πόνο των ανθρώπων. Και δυστυχώς, αυτή ακριβώς είναι και η ίδια καύσιμη ύλη για τις επόμενες καταστροφές που έρχονται.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας – για να ξεκινήσω από τον κάμπο – το οποίο περιγράφεται στην έκθεση της ολλανδικής εταιρείας, χαρακτηρίζεται από το γνωστό εγκληματικό κριτήριο του «κόστους – οφέλους». Για το σύνολο των έργων και των δράσεων που προτείνονται, αναφέρεται ρητά ότι, το κριτήριο θα είναι, αν το οικονομικό κόστος, θα είναι μικρότερο από το οικονομικό όφελος που προσδοκάτε! Σε αντίθετη περίπτωση –λέτε- τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Και φυσικά, υπέρτατο κριτήριο είναι οι περιβόητες πάλι “αντοχές της οικονομίας”. Να μη λείψει δηλαδή, ούτε ένα ευρώ από τα πακέτα και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Συγκεκριμένα λοιπόν, αυτά που φέρνει στην πραγματικότητα το σχέδιό σας είναι:
– Η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με κατάργηση των λεγόμενων “υδροβόρων καλλιεργειών” γιατί δεν έχουν αγοραστές.
– Η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιαίτερα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στις κατοικίες.
– Ο δήθεν “πράσινος” ενεργειακός σχεδιασμός σας.
– Η νέα ΚΑΠ που θα οδηγήσει στο οριστικό ξεκλήρισμα κι άλλων βιοπαλαιστών αγροτών.
Στην πραγματικότητα, για να το πούμε απλά, αυτό το σχέδιο δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό για την προστασία του λαού. Η κατεύθυνση που δίνει, είναι να προωθηθούν κάποια νέα έργα, χωρίς όμως έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κινδύνων και το σύνολο των αναγκών των κατοίκων της περιοχής, των αγροτών.
Η έκθεση της Ολλανδικής εταιρείας θεωρεί ότι, αν και η Θεσσαλία αποτελεί μια από τις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας, πρέπει να γίνει αποδεκτό, ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος! Ότι δεν μπορούν να προστατευτούν όλες οι περιοχές στη Θεσσαλία στα επιθυμητά επίπεδα…
Άρα, -λέτε- ορισμένες θα πρέπει να συνεχίσουν να υποφέρουν από πλημμύρες και η μόνη εφικτή επιλογή για αυτές είναι να υπάρχει προετοιμασία για εκκένωση και να δίνονται στη συνέχεια κάποιες αποζημιώσεις που σε αυτές τις περιπτώσεις κοστίζουν λιγότερο. Δηλαδή τι λέτε στο λαό της Θεσσαλίας; Ότι για όλα φταίει η κακιά του η μοίρα που έτυχε να γεννηθεί και να στήσει τη ζωή του σ’ αυτό τον τόπο…
Συμβιβασμός και μοιρολατρία, λες και βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα και όχι στον 21ο αιώνα, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης…
Αλήθεια, έπρεπε να φέρετε τους Ολλανδούς να μας τα πουν αυτά; Μια χαρά δεν τα εφαρμόζατε και από μόνοι σας τόσα χρόνια, και εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα;
Αλλά δυστυχώς, ακόμα και η οργάνωση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, αυτά τα αυτονόητα πράγματα δηλαδή, που τα παρουσιάζετε τάχα ως καινοτομίες, πάλι θα μένουν κενό γράμμα, όσο συνεχίζετε στην ίδια κατεύθυνση.
Μήπως όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν ανάλογα θεωρητικά σχέδια στα χαρτιά;
Φυσικά και υπήρχαν, αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα της προστασίας του πληθυσμού. Οι τεράστιες ελλείψεις συνολικά στην πολιτική προστασία, οι τεράστιες ελλείψεις μέσων, εξοπλισμού, η απουσία εκπαίδευσης ουσιαστικής, με ασκήσεις ετοιμότητας, δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης τεχνογνωσίας. Είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς χρηματοδότησης και τελικά των δικών σας προτεραιοτήτων.
Και βέβαια, όταν τελικά έρχονται οι καταστροφές, όπως έγινε στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο, τα θύματα βιώνουν ξανά την πλήρη εγκατάλειψη, από το εχθρικό, αντιλαϊκό κράτος, πάλι εξαιτίας των ίδιων κριτηρίων και προτεραιοτήτων.
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Ποια είναι η κατάσταση 2,5 μήνες μετά;
2,5 μήνες μετά, χιλιάδες λαϊκές οικογένειες παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους. Οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη, την ανοργανωσιά και την αδιαφορία, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά και το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια και τους δήμους και πάλι πίσω και φτου κι απ’ την αρχή…
Ακόμα και τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους πλημμυροπαθείς, να τους βοηθήσουν να σταθούν στα πόδια τους, είτε δεν γίνονται ποτέ, είτε καθυστερούν βασανιστικά, με αποτέλεσμα τα προβλήματα συνεχώς να συσσωρεύονται. Όλα όσα έπρεπε να γίνουν, τα αυτονόητα και επείγοντα, όπως ο καθαρισμός των σπιτιών από τις λάσπες, η απάντληση των υδάτων, η απομάκρυνση και η ταφή χιλιάδων νεκρών ζώων, η
αποκατάσταση αναχωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις έγιναν από τους ίδιους τους πληγέντες, με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σωματείων και άλλων ανθρώπων.
Είναι πραγματικά συγκινητική και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα η αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς από όλη τη χώρα που οργάνωσαν ακόμα και την αποστολή συνεργείων καθαρισμού για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς. Προφανώς όμως δεν μπορεί να τα λύσει όλα η λαϊκή αλληλεγγύη. Γιατί οι οι οργανωμένες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί, οι εμβολιασμοί, οι έλεγχοι αντισωμάτων είναι ευθύνη του κράτους.
Αλήθεια, τι σας εμπόδισε για να τα κάνετε όλα αυτά; Η κλιματική κρίση σάς εμπόδισε ή η αδιαφορία σας;
Κι όχι μόνο αυτά, αλλά και πολλά άλλα. Για παράδειγμα, ακόμα κι αυτή την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν χωριά και γειτονιές, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες. Οι αυτοψίες είναι στο 55% περίπου των αιτήσεων, ενώ αποζημιώσεις έχει δει, μόνο το 50% αυτών που έκαναν αίτηση, χάρη στους κόφτες που έχετε βάλει, αλλά και για όσους τις πήραν, αυτές παραμένουν ανεπαρκείς.
Οι επιτροπές των πλημμυροπαθών κάνουν λόγο για ζημιές, έως και πενταπλάσιες σε αξία, σε σχέση με την αποζημίωση που τους δίνετε. Εκατοντάδες πλημμυροπαθείς μένουν σε κοντέινερ, άλλοι μένουν σε ξενοδοχεία, σε σπίτια συγγενών και φίλων. Εκατοντάδες άνθρωποι δεν δικαιούνται καν επιδότηση ενοικίου, ενώ ακόμα και αυτοί που την δικαιούνται δεν μπορούν να βρουν σπίτι κοντά στο χωριό ή την πόλη τους, χώρια που το ποσό που τους δίνετε δεν επαρκεί.
Οι υγειονομικές συνθήκες παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτες, με τα λιμνάζοντα νερά, τα νεκρά ζώα, τη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης, να μεγαλώνουν όλα αυτά μαζί τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί χιλιάδες περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ υπάρχει ήδη θάνατος από λεπτοσπείρωση. Την ίδια ώρα, πολλά Κέντρα Υγείας στα χωριά, όπως αυτό του Παλαμά, έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και δεν λειτουργούν.
Έντονο είναι επίσης το ψυχολογικό αποτύπωμα, αφού άνθρωποι είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά και οριστικά. Τι κάνετε για όλα αυτά;
Η αποκατάσταση των σχολείων από τις καταστροφές προχωρά πολύ αργά, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές να αναγκάζονται να κάνουν μάθημα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Σε πολλά μέρη της Θεσσαλίας δεν έχουν αποκατασταθεί ζημιές που αφορούν το οδικό δίκτυο, ενώ και στο σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένουν μεγάλες ζημιές.
Όταν βέβαια μιλάμε για τη Θεσσαλία, μιλάμε για τον θεσσαλικό κάμπο και τους χιλιάδες αγρότες οι οποίοι αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους. Τεράστιες εκτάσεις, περίπου 150.000 στρέμματα, παραμένουν κάτω από τα νερά μέχρι και σήμερα. Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση, κανένα χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, για να υπάρξει απορροή των λιμναζόντων νερών, στην περιοχή της λίμνης Κάρλας που ξαναδημιουργήθηκε από την πλημμύρα και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα. Εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μείωση της γονιμότητας του εδάφους που θα επηρεάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.
Ξέρετε, βέβαια, πως οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, από τη στιγμή που χορηγούνται με κριτήριο την ασφαλιζόμενη αξία, απέχουν σημαντικά από την 100% κάλυψη της συνολικής απώλειας, ενώ το βοήθημα της κρατικής αρωγής έχουν λάβει μέχρι στιγμής μόλις 9 χιλιάδες παραγωγοί, σε σύνολο 32 και πλέον χιλιάδων αιτήσεων!
Στην ίδια αβεβαιότητα, ζουν και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, έμποροι, οι οποίοι έζησαν αυτούς τους δύο μήνες με ελάχιστο εισόδημα, αφού ήταν κλειστά για εβδομάδες τα μαγαζιά τους, ενώ και η κίνηση ήταν πεσμένη λόγω των
καταστροφών. Τους εμπαίζετε κι αυτούς. Αρνείστε να τους αποζημιώσετε για το 100% των ζημιών τους, ανακοινώνοντας ότι οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπεράσουν το 70%, (κι αν δοθούν κι αυτά)… Βλέπετε οι ίδιοι οι αγρότες έχουν την πικρή πείρα του Ιανού…
Την αγωνία των πληγέντων μεγαλώνει, ενόψει και του χειμώνα, η απουσία ουσιαστικής συζήτησης για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αφού καθυστερούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Και μαζί με αυτά καθυστερεί η αποκατάσταση ζημιών, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων, η απομάκρυνση φερτών υλικών από δρόμους, γέφυρες κ.ά.
Την αγωνία αυτή την έζησαν, βέβαια, ήδη ως πραγματικότητα, οι κάτοικοι του Βόλου. Όταν, ολόκληρες συνοικίες πλημμύρισαν για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες, αφού μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στις 5 Σεπτέμβρη, δεν προχώρησαν στοιχειώδεις ενέργειες. Αλλά τι να περιμένει κανείς από κυβερνήσεις και δημάρχους που πορεύονται με τη λογική ότι “τέτοια κακοκαιρία θα ξαναέρθει σε 1000 χρόνια”, όπως μας έλεγαν! Να όμως που ήρθε νωρίτερα…
Εμείς, κύριοι της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, δεν σας κρίνουμε μόνο για την ταχύτητα με την οποία υλοποιείτε κάποιες δεσμεύσεις σας. Σας κρίνουμε, κυρίως, από το πώς αντιμετωπίζετε τις πραγματικές ανάγκες των πλημμυροπαθών, οι οποίες αποτυπώνονται και στις διεκδικήσεις τους. Και φυσικά, δεν καλύπτονται από τις όποιες δεσμεύσεις σας. Γνωρίζετε πολύ καλά πως αυτά που διεκδικούν είναι τα ελάχιστα που πρέπει να γίνουν για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί στοιχειωδώς να ζήσουν στον τόπο τους.
Εμείς έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για το τι πρέπει να γίνει. Και βέβαια, για όλα αυτά, θα συνεχίσουμε να μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή και αυτό το ξέρουν καλά οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.
Και από τη Θεσσαλία ας πάμε τώρα στον Έβρο. Από την καταστροφική πλημμύρα στην καταστροφική πυρκαγιά. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι στη μία περίπτωση μια ολόκληρη περιοχή πνίγηκε, ενώ στην άλλη κάηκε. Κατά άλλα, και στις δυο περιπτώσεις, ίδιος είναι ο ένοχος, ίδια είναι και η αιτία: Η διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως κόστος και έχει τη σφραγίδα όλων σας, και της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων που κυβέρνησαν δηλαδή!
Χωρίς αμφιβολία το 2023, όπως και το 2022, ήταν δύο τραγικές χρονιές για τον Έβρο και το Δάσος της Δαδιάς. Με δεδομένο, ότι κάηκαν συνολικά γύρω στα 900.000 στρέμματα δασών και γεωργικών εκτάσεων, ενώ στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς κάηκαν πάνω από 45.000 στρέμματα. Και πάνω από τα μισά απ’ αυτά έχουν καεί εντελώς.
Κι όμως, αντί αυτή η τραγωδία, να σας οδηγήσει ως κυβέρνηση, να αλλάξετε την κατεύθυνση της δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής σας, αντί να υλοποιήσετε την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών και στο πλαίσιο αυτό να οργανωθεί σε διαφορετική βάση η δασοπροστασία, ο ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός με κύριο βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, τι κάνετε;
Εξαγγέλλετε την εκχώρηση της διαχείρισης των δασών σε ξυλοβιομηχανίες και σε διάφορους εμπορικούς ομίλους. Ισχυρίζεστε ότι το παραγωγικό και άρα ασφαλές δάσος μπορεί να εξασφαλιστεί, μόνο με τη σύμπραξη επιχειρηματικών ομίλων με κατ’ επίφαση δασικούς συνεταιρισμούς για την αποκομιδή και εκμετάλλευση της βιομάζας…
Δεν χάνετε την ευκαιρία, μάλιστα, να φτιάξετε και ένα ακόμα χρηματιστήριο, λες και αυτό ήταν που μας έλειπε. Και σ’ αυτό, οι ιδιώτες “διαχειριστές” των δασών θα πουλάνε το όποιο υποτιθέμενο όφελος προκύπτει από τις δραστηριότητές τους, όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και αυτό στη συνέχεια θα το αγοράζουν ενεργοβόρες βιομηχανίες ως «δικαίωμα» περισσότερων εκπομπών από τη μεριά τους.
Τόση υποκρισία δηλαδή… Αλλά αυτή είναι η δήθεν ευαισθησία σας για το περιβάλλον…
Τι κάνετε στην ουσία; Υποτάσσετε τη διαχείριση και προστασία των δασών στις ανάγκες και τις επιδιώξεις μονοπωλιακών ομίλων, φιλοδοξώντας να μην υπάρχει κανένα κομμάτι του δάσους χωρίς κερδοφόρα διαχείριση, σε βάρος και της ίδιας της ζωής του λαού.
Η αλήθεια είναι ότι ειδικά για τον Έβρο και το δάσος της Δαδιάς ξεπεράσατε τον εαυτό σας! Με ένα επικοινωνιακό μπαράζ προσπαθήσατε να μας πείσετε, ότι είχατε οργανώσει τον αντιπυρικό σχεδιασμό, ότι είχατε ολοκληρώσει τις δασοτεχνικές μελέτες και τα έργα, αλλά… όπως συμβαίνει παντού, έτσι κι εδώ, η κλιματική κρίση, η συσσωρευμένη καύσιμη ύλη και τα ακραία φαινόμενα, δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν!
Προφανώς και δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, γιατί όλα τα μέτρα που πήρατε, ήταν εντελώς αποσπασματικά και ανεπαρκή, όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Και βέβαια κάνετε ότι μπορείτε, για να δικαιολογήσετε “φτηνά”, την αντιδασική και αντιπεριβαλλοντική πολιτική σας στο πλαίσιο της δήθεν “πράσινης μετάβασης”, της πράσινης ευρωπαϊκής συμφωνίας και της στρατηγικής της ΕΕ, η οποία ένα στόχο έχει την ολοένα και μεγαλύτερη προσαρμογή των δασών στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς και των πράσινων ομίλων οι οποίοι αρπάζουν τα δάση και το περιβάλλον για τα αδηφάγα εκμεταλλευτικά τους σχέδια.
Έλεος! Σας βαρεθήκαμε πια! Κάθε φορά το ίδιο γνωστό τροπάρι! Κάθε φορά μπροστά σε μια καταστροφή, οι ίδιες δικαιολογίες!
Τα στοιχεία όπως είναι αμείλικτα. Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η έλλειψη 2.000 δασολόγων; Το ότι δεν υπάρχει κανένας δασεργάτης στα δασαρχεία της Ελλάδας, όπου χρειάζονται τουλάχιστον 10.000; Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η απαξίωση διαχρονικά των κρατικών δασικών υπηρεσιών, με κορυφαίο αρνητικό σταθμό τον διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση και τη μεταφορά της αρμοδιότητας κατάσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, το 1998 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που όλες οι επόμενες διατήρησαν;
Ποια δικαιολογία υπάρχει για τις 4.500 κενές θέσεις πυροσβεστών, για την έλλειψη των μέσων κατάσβεσης; Για το ότι δίνετε μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση, τα οποία αποτελούν το 65% του ελληνικού εδάφους;
Την ίδια ώρα, που απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών πανελλαδικά, που κανένα δάσος δεν έχει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαχείρισης, εσείς ετοιμάζεστε να δώσετε τις μελέτες αυτές σε εταιρείες, που θα στοιχίσουν πανάκριβα, ενώ θα μπορούσαν να γίνονται από τους επιστήμονες δασολόγους των δασαρχείων.
Είναι αλήθεια πως πολλοί μνηστήρες εμφανίστηκαν, γιατί, βέβαια, ως αρπακτικά, βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό για τις επενδύσεις και τα επιχειρηματικά τους σχέδια, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν τίτλο: “Μπίζνες στα καμένα ή μπίζνες πάνω στα καμένα”;
Η επιλογή δική σας τι θα βάλετε. Έχουν ακουστεί διάφορα, είναι η αλήθεια, για το “κλειστό δάσος” που πρέπει να ανοίξει στον τουρισμό, για τη ανάγκη υλοτομιών τεράστιων εκτάσεων, για την ανάγκη διάνοιξης δεκάδων ακόμη χιλιόμετρων δασικών δρόμων.
Μάλιστα, πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τις εξαγγελίες σας για την εκχώρηση της διαχείρισης του δασικού πλούτου της χώρας σε διάφορους ομίλους, μαθαίνουμε ότι μπαίνουν σε εφαρμογή σχέδια για τη “μετατροπή κατάλληλων καμένων εκτάσεων σε κτηνοτροφικές εκτάσεις”…
Εντελώς απροκάλυπτα, και με τα καμένα δασικά οικοσυστήματα του Έβρου ακόμη να καπνίζουν, πολλοί ορέγονται να εκμεταλλευτούν τις καμένες και κηρυγμένες αναδασωτέες εκτάσεις, μετατρέποντάς τες σε κτηνοτροφικές και γεωργικές εκτάσεις.
Το λέμε αυτό έτσι, γιατί οι εξαγγελίες για κτηνοτροφικά πάρκα, είναι επικίνδυνες. Γιατί αν υλοποιηθούν, οδηγούν μαθηματικά στο ξεκλήρισμα όλων των μικρών κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνταν μέχρι σήμερα στα δάση που κάηκαν.
Ποιος κτηνοτρόφος θα μπορεί να μετακινείται καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα για να πάει στο κοπάδι του;
Γνωρίζετε βέβαια, όπως και εμείς, πως αν υλοποιηθούν, θα γίνουν προς όφελος επιχειρήσεων, που μια χαρά θα τούς έρθει η έτοιμη εγκατάσταση, με ζεστό χρήμα από τα διάφορα ΕΣΠΑ, χιλιοπληρωμένο για άλλη μια φορά από τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό.
Και να ήταν μόνο αυτό; Εδώ στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, έχει μεγαλώσει και το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση πάρκων ΑΠΕ, για τη μετατροπή του σε πάρκο ανεμογεννητριών, πάλι στο όνομα της δήθεν πράσινης ανάπτυξης. Καταλαβαίνει κανείς, τι συνέπειες θα έχει αυτή η εξέλιξη, όχι μόνο όσον αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων κλπ.
Όμως εδώ δε μιλάμε για ένα οποιοδήποτε δάσος. Μιλάμε για το δάσος της Δαδιάς με πλήθος πολύ σπάνιων αρπακτικών πουλιών, στα οποία έχει ιδιαίτερη επίδραση η τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Ήδη έχουν βρεθεί δεκάδες νεκρά πουλιά χτυπημένα από τις ανεμογεννήτριες.
Εσείς λοιπόν, με το λεγόμενο σχέδιο αποκατάστασης, ανοίγετε διάπλατα τον δρόμο, για καθετοποιημένη εκμετάλλευση, σε πρώτη φάση του ξύλου και της βιομάζας και μελλοντικά στον δασικό – ορεινό τουρισμό με τη δημιουργία «δασικών χωριών». Και παράλληλα, συνεχίζετε την ίδια δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, και τις δικές σας, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα. Μια πολιτική δηλαδή, η οποία αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Σόι πάει το βασίλειο και σε ό,τι αφορά τα δάση…
Στον Έβρο, αν και έχουν περάσει τρεις μήνες σχεδόν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής και ιδιαίτερα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, είναι πολύ σοβαρά. Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστικό ότι, από τις αποζημιώσεις που ακόμη εκκρεμεί η καταβολή τους, υπάρχουν λαϊκές οικογένειες οι οποίες, για διάφορους λόγους, έχουν αποκλειστεί. Αλλά ακόμα και για τους αγρότες και κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, δεν υλοποιήσατε τη δέσμευση των υπουργών σας ότι θα αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών, και όχι στο 80% όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Οι πληγέντες, είδαν στους λογαριασμούς τους ποσά που αντιστοιχούν στο 80% και όχι το 100%, το οποίο είναι επίσης πολύ λίγο σε σχέση με την πραγματική αξία των απωλειών τους σε ζώα. Πήρατε κι εδώ τώρα την απάντησή σας…
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τις αποζημιώσεις για τις καταστραμμένες από την πυρκαγιά, κατοικίες. Ακόμα περιμένουν οι κάτοικοι να ολοκληρωθεί και ο 3ος έλεγχος, για να δουν τελικά πώς θα χαρακτηριστούν τα σπίτια τους. Με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχουν κατεδαφιστεί, όσα ήδη έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινα”, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια των κατοίκων.
Το κρίσιμο βέβαια ερώτημα είναι, ποια κρατική στήριξη έχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, προκειμένου να ορθοποδήσουν;
Για παράδειγμα μεγάλες είναι οι ανάγκες των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές, αφού απαγορεύεται – και σωστά – η βόσκηση στις καμένες περιοχές και επομένως τα ζώα που επέζησαν της πυρκαγιάς, δεν έχουν άλλο τρόπο ώστε να επιβιώσουν. Κι όμως, στο διάστημα αυτών των 3 μηνών έχουν δοθεί ελάχιστες ζωοτροφές οι οποίες φυσικά δεν επαρκούν.
Όταν βέβαια μιλάμε για την αποκατάσταση μιας τεράστιας κατεστραμμένης από τις πυρκαγιές περιοχή, όπως ο Έβρος, πρέπει να μιλάμε και για την ολοκληρωμένη
ταυτόχρονα αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Και η εμπειρία από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Βόρεια Εύβοια, ξέρετε πως είναι αρνητική.
Αλήθεια, μπορείτε σήμερα με βεβαιότητα να πείτε ότι έχουν προχωρήσει ή έστω προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, όχι οι μελέτες, αλλά η υλοποίηση αυτών των κρίσιμων για την προστασία της ζωής των κατοίκων, έργων;
Από όσο γνωρίζουμε υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις, ακόμα και για έργα που αφορούν όχι τη φετινή, αλλά την περσινή πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς. Υπάρχουν, για παράδειγμα, έτοιμες μελέτες από το δασαρχείο που περιμένουν χρηματοδότηση από «αναδόχους», χορηγούς δηλαδή, γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίησή τους με εξαιρετικούς κινδύνους για πλημμυρικά φαινόμενα!
Είναι δε χαρακτηριστικό, πως η περιφέρεια αναφέρει ότι προχωράει σε αντιπλημμυρικά έργα αξίας 78 εκατ. ευρώ. Όμως τα περισσότερα απ’ αυτά δεν αφορούν τις νέες ανάγκες. Είναι έργα που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει εδώ και δεκαετίες και αφορούν όλο το νομό Έβρου, τον Ερυθροπόταμο, τα αναχώματα του ποταμού Έβρου, ορισμένα φράγματα, κτλ.
Χρειάζεται όμως, κυρίες και κύριοι, να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα ειδικά για την υγεία των κατοίκων. Άλλωστε δεν χρειάζεται να ζήσει κανείς μια 20ήμερη φωτιά, για να καταλάβει πως η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, η οποία συνεχίστηκε για πολλές μέρες μετά την κατάσβεσή της, έχει επηρεάσει την υγεία των κατοίκων, κυρίως με αναπνευστικές νόσους. Όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλίας, χρειάζεται παρακολούθηση, πρόληψη και επιτήρηση για το σύνολο του πληθυσμού, επομένως και μέτρα στήριξης, δωρεάν πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
Χρειάζεται ενίσχυση της πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου, προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προμήθεια των κατάλληλων διαγνωστικών μέσων και σχέδιο καθολικής εξέτασης και παρακολούθησης του πληθυσμού της περιοχής.
Έχει η κυβέρνηση σας, τα αρμόδια υπουργεία σας τέτοιο σχέδιο;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Είναι πραγματικό και απαιτεί απάντηση.
Εξίσου σημαντικό ζήτημα για την υγεία των κατοίκων αποτελεί και η ποιότητα του νερού ύδρευσης που φαίνεται να επηρεάζεται από τις πυρκαγιές. Γι αυτό και υπάρχει η ανάγκη για εφαρμογή άμεσων, πρόσθετων μέτρων προστασίας και μέτρων για τον ενδελεχή έλεγχο του νερού. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, οι τοπικές αρχές γνωρίζουν τι μέτρα πρέπει να παρθούν για να αποφευχθούν προβλήματα στην ποιότητα του νερού.
Άφησα για το τέλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι τελευταίο σε σημασία, το σχολείο στη Παλαγία που κάηκε. Είναι αυτό το σχολείο, το οποίο με τυμπανοκρουσίες εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβρη, παρουσία του υπουργού Παιδείας μετά την ανακατασκευή του, πάλι από ανάδοχο – χορηγό.
Ξέρετε, – ας ρωτήσω καλύτερα γιατί δεν ξέρω αν το ξέρετε – πως ο εργολάβος που έχει αναλάβει την επισκευή του, δήλωσε ότι τα χρήματα του χορηγού τελείωσαν, με αποτέλεσμα να μην έχει φτιαχτεί ακόμα η σκεπή του σχολείου;
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με ένα ψιλόβροχο το σχολείο πλημμυρίζει, μπάζει νερά από την οροφή! Τι ακριβώς εγκαινιάσατε κύριε πρωθυπουργέ;
Αφήστε. Μας απαντάτε την επόμενη φορά σε μια άλλη συνεδρίαση της βουλής…
Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι δυστυχώς θα υπάρξει και επόμενη φορά, δηλαδή δυστυχώς μια νέα καταστροφή, η οποία θα έχει αφήσει πίσω της λάσπες και αποκαϊδια όπως στη Θεσσαλία και στον Έβρο, περιοχές για τις οποίες συζητάμε σήμερα.
Γιατί; Γιατί το σημερινό, εχθρικό, κατά την άποψή μας, για τον λαό κράτος σας, με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ικανότητα μπορεί να χρηματοδοτεί κάποιους ομίλους με δισεκατομμύρια ευρώ. Ζεστό χρήμα απ’ το αίμα και τον ιδρώτα του λαού μας βγαλμένο, φορολογεί, όμως, και τώρα ετοιμάζεται να ξεζουμίσει τους μικρούς επαγγελματίες. Όμως
την ίδια ώρα, είναι παντελώς ανίκανο να αντιμετωπίσει όχι τις επιπτώσεις από τα ακραία φαινόμενα, αλλά ούτε από τα συνηθισμένα και προβλέψιμα, όπως οι έντονες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, οι καλοκαιρινές πυρκαγιές, ή οι σεισμοί στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης, όπως είναι η πατρίδα μας. Και δεν μπορεί να το κάνει, γιατί ο ρόλος και η αποστολή του βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση, απ’ αυτή της ικανοποίησης των σημερινών λαϊκών αναγκών.
Ένα πράγμα, λοιπόν, αποδεικνύεται: Η ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής πορείας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης προκειμένου να τεθούν οι όροι για μια ουσιαστική προστασία του λαού από καταστροφές.
Και γι’ αυτή την αλλαγή πορείας με το λαό πρωταγωνιστή για τις δικές του ανάγκες το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Όπως καταλαβαίνετε, στην κριτική που σας κάνουμε, εμπεριέχονται και οι προτάσεις μας για το τι πρέπει να γίνει, τόσο για την ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων, όσο και για να μην ξαναζήσει τέτοιες καταστροφές ο λαός μας.
Σας τα έχουμε καταθέσει και στις πάνω από 20 ερωτήσεις και παρεμβάσεις που έχει κάνει το Κόμμα μας συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία και τον Έβρο το τελευταίο διάστημα. Τα ακούτε και από τις επιτροπές και τους φορείς του λαού σε αυτές τις περιοχές, που πραγματοποιούν συνεχείς κινητοποιήσεις, βγάζουν ανακοινώσεις και κάνουν προτάσεις.
Είμαστε βέβαιοι ότι τα γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας, με βάση και τα όσα είπατε σήμερα. Γι’ αυτό κι εμείς θα συνεχίσουμε, ακόμα πιο δυναμικά, να σας πιέζουμε, ασκώντας σας ισχυρή δυναμική αντιπολίτευση. Και μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα στους αγώνες του λαού, για να αναγκαστείτε να υλοποιήσετε έστω κάποια από αυτά.
Μέχρι να ανοίξει ο δρόμος με την θέληση και απόφαση του ελληνικού λαού να αλλάξουμε συνολικά ρότα.