ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ: Δυσάρεστη «τρύπα» 60 δισ. ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ: Δυσάρεστη «τρύπα» 60 δισ. ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό

[ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ]
Του Μάκη Κουρή

♦ Δυσάρεστη «τρύπα» 60 δισ. ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό περίμενε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Αιτία η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που απαγόρευσε στην κυβέρνηση να μεταφέρει στο ταμείο της πράσινης μετάβασης τα 60 δισ. ευρώ που είχαν απομείνει στο ταμείο αντιμετώπισης της πανδημίας. Η απόφαση επαναφέρει στο προσκήνιο το ακανθώδες ζήτημα του «φρένου χρέους» και τη διαβόητη δημοσιονομική πειθαρχία της Γερμανίας.

Πρόστιμα 1,67 εκατ. ευρώ είχαν σειρά να πληρώσουν οι εταιρείες Jonson & Jonson και Colgate Palmolive, στις οποίες επιβλήθηκαν ποινές ύψους 1 εκατ. ευρώ και 672.000 ευρώ αντιστοίχως.

♦ Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά έχει φθείρει τους Δημοκρατικούς. Το 60% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τις ενέργειες του Προέδρου Μπάιντεν στο θέμα της ακρίβειας. Παρά τη χαμηλή ανεργία, το 46% αποδοκίμασε τη διαχείριση της απασχόλησης από τον Μπάι­ντεν, ενώ μόλις το 41% ενέκρινε. Τα αποτελέσματα δεν ήταν καλύτερα για την τράπεζα. Δημοσκόπηση της Gallup τον Σεπτέμβριο κατέδειξε πως το 25% των ερωτηθέντων τη «βαθμολόγησε» δυσμενώς, ενώ μόνο το 36% είπε ότι έκανε καλή δουλειά – η χειρότερη επίδοση δεκαετίας.

Εταιρικά κέρδη και φόροι τρέφουν τον πληθωρισμό. Έως το 2025 θα έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο των τιμών, όπως εκτιμά η Κομισιόν. Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι άναψε πράσινο φως για αυξήσεις μισθών, λέγοντας ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες «υπάρχει περιθώριο να αυξηθούν οι μισθοί για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των μισθωτών, αξιοποιώντας το περιθώριο που δίνουν τα υψηλά κέρδη σε διάφορους τομείς της οικονομίας».

♦ Ρεκόρ ρευστότητας 157 δισ. δολ. για την Berkshire του Μπάφετ. Προχώρησε σε μαζικές πωλήσεις μετοχών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πίσω από τις κινήσεις του μεγαλοεπενδυτή βρίσκονται τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων αλλά και οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Καλά πήγε η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου μέσω του οποίου το Δημόσιο άντλησε 200 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,76%. Έναν μήνα πριν, στην αντίστοιχη επανέκδοση του ίδιου ομολόγου, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 4,34%.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ