ΑΛΒΑΝΙΑ: Τα όπλα και τα εργαλεία είναι στα χέρια της Ελλάδας

ΑΛΒΑΝΙΑ: Τα όπλα και τα εργαλεία είναι στα χέρια της Ελλάδας

Oι αποκαλύψεις στην Αλβανία, σύμφωνα με τις οποίες ο μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση Μπελέρη ήταν συνεργάτης της Αστυνομίας και μάλιστα αμειβόταν για εκδουλεύσεις που προσέφερε, ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην οποία αξιοπιστία ήθελαν να προσδώσουν στο κατηγορητήριο οι Αρχές, υπό την καθοδήγηση του Έντι Ράμα. Ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ορκισθεί δήμαρχος, και περιμένει ένα ακόμη δικαστήριο στις 22 Νοεμβρίου, χωρίς πολλές ελπίδες ότι θα αλλάξει κάτι.

Πολύ ορθά, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υλοποιώντας τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσε εντολή και η Ελλάδα μπλόκαρε το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία για μια σειρά κεφάλαια που αφορούν το κράτος δικαίου, τη λειτουργία της δικαιοσύνης και τα δικαιώματα. Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι και στην ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Αλβανία υπάρχει ειδική αναφορά στην περίπτωση Μπελέρη, με την επισήμανση ότι δημιουργεί εντάσεις στις σχέσεις της Αλβανίας με την ΕΕ.

Ίσως ο κ. Ράμα νόμιζε ότι οι απειλές της Αθήνας θα έμεναν στα λόγια. Τώρα, βεβαίως, μπορεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά το γεγονός για να δημιουργήσει το γνωστό εθνικιστικό κλίμα, αποδίδοντας στην Ελλάδα το μπλοκάρισμα των συνομιλιών, αλλά είναι δεδομένο ότι, και η Ελλάδα να μην είχε παρέμβει, υπάρχουν αρκετές ακόμη χώρες που περιμένουν την Αλβανία στη γωνία σε ό,τι αφορά τα θέματα του κράτους δικαίου και του σεβασμού των δικαιωμάτων.

Όμως, όλα αυτά δείχνουν ότι χρειάζεται και άλλου είδους πίεση ο κ. Ράμα, έστω και σε διμερές επίπεδο. Τα όπλα και τα εργαλεία είναι στα χέρια της Ελλάδας, αρκεί να υπάρξει διάθεση να τα χρησιμοποιήσει.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

 


Σχολιάστε εδώ